Mali vodič kroz Eurosong 2024.: Evo kako će na velikoj pozornici izgledati Baby Lasagna
Mali vodič kroz Eurosong 2024.: Evo kako će na velikoj pozornici izgledati Baby Lasagna

Mali vodič kroz Eurosong 2024.: Evo kako će na velikoj pozornici izgledati Baby Lasagna

Sitno brojimo do održavanja ovogodišnjeg Eurosonga. Ovo jedinstveno glazbeno natjecanje europskih država (plus Izraela i Australije) ima svoje vjerne fanove koji jedva čekaju polufinalne i finalne večeri te smo upravo za vas vjerne fanove, ali i one Eurosong početnike, sastavili mali vodič za Eurosong 2024. godine. U nastavku donosimo sve detalje ovogodišnjeg izdanja, kao i top pet predstavnika koji imaju najveću šansu za pobjedu.

Svi detalji

Eurosong 2024. godine održat će se od 7. do 11. svibnja u Švedskoj. Dvije polufinalne večeri podijeljene su tako da je jedna 7. svibnja, druga 9., a veliko finale 11. svibnja. Švedska je ove godine domaćin zbog prošlogodišnje pobjede njihove predstavnice Loreen s pjesmom Tattoo. Time je Loreen postala prva žena i druga osoba u povijesti koja je Eurosong osvojila dva puta. Podsjetimo, prva pobjeda bila je 2011. s hit pjesmom Euphoria.

Eurosong 2024

Najveći konkurenti prema kladionicama

Već neko vrijeme se znaju svi predstavnici država koji iz godine u godinu donose nešto novo i originalno. Ne postoji natjecanje s toliko različitih glazbenih stilova, žanrova i karaktera od Eurosonga. Kako to inače biva, i kladionice predviđaju tko je najizgledniji za pobjedu, a glazbene ljestvice u Europi nerijetko budu pune pjesama predstavnika. Duže vremena prvo mjesto na kladionicama držao je naš predstavnik Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim koja je oduševila fanove, no nedavno ga je s tog trona skinuo Švicarac Nemo s pjesmom The Code.

Iako kladionice ne moraju točno pokazati tko će naposljetku pobijediti (jer podsjetimo da glasaju i države), ipak su većinu vremena u pravu. Stoga, donosimo prvih pet konkurenata na kladionicama koji će izgledno trijumfirati na Eurosongu.

Baby Lasagna

Švicarska

Prvo mjesto drži švicarski predstavnik Nemo s pjesmom na engleskom jeziku – The Code. Pjesma na službenom YouTube kanalu Eurosonga ima preko dva milijuna pregleda, a riječ je o savršenoj pjesmi za to natjecanje. Ima energetičan beat, zarazne instrumentale te tekst govori o pronalasku samog sebe. Eurosong apsolutno u zadnje vrijeme obožava takve pjesme, a još više ekscentričan stil. Upravo takav je i Nemo. Jedan je od onih koji se ističu samo svojom pojavom, a vjerujemo kako će energetičnu pjesmu pratiti isti takav nastup.

Hrvatska

Marko Purišić, Europi poznat kao Baby Lasagna ima zaista jedinstvenu priču dolaska do Eurosong pozornice. Moguće da za njegovo ime niste još nikad čuli, jer iako je talentirani glazbenik, svoje talente nije usmjeravao na pjevanje već na pisanje tekstova i produkciju. Zapravo je bio rezerva na Dori, a kada je Zsa Zsa morala odustati i on je zamijenio, bilo je jasno da će on biti naš predstavnik. Sa svojom pjesmom Rim Tim Tagi Dim zasjeo je i na hrvatske glazbene ljestvice, a dok ga Nemo nije pretekao, držao je prvo mjesto na kladionicama.

Baby Lasagna jednostavno ima ono nešto. Pjesma govori od odlasku sa sela i pronalasku bolje budućnosti u velikom gradu, popraćena jakim beatovima te EDM, ali i metal prizvukom. Velika inspiracija mu je Rammstein, a to se u pjesmi i čuje. Osim zarazne pjesme koja naizgled zvuči smiješno, no ima duboku poruku, Baby Lasagna ima osebujan stil i nastup koji će zagarantirano zapaliti publiku.

Što će Baby Lasagna nositi na pozornici Eurosonga?

Prve probe su odrađene i sada napokon znamo kako će izgledati nastup Baby Lasagne na Eurosongu.

Dugo se pričalo o nastupu i kostimografiji za Eurosong, a sada su objavljene skice kostima koje će nositi Baby Lasagna i njegovi plesači na velikoj pozornici Malmö Arene. Scenske kostime potpisuje Valentina Pliško, dizajnerica i prijateljica Baby Lasagne. Skice kostima objavio je HRT.

Baby Lasagna Eurosong kostimi
Baby Lasagna kostim

Ranije ove godine imali smo priliku razgovarati s Markom (a napravio nam je i lazanje). Cijeli intervju donosimo na linku.

Nizozemska

Kada je Nizozemska prvi put izašla sa svojim predstavnikom, mislili smo kako će on biti najveća konkurencija našem Baby Lasagni. Riječ je o reperu i pjevaču Joostu i njegovoj zaraznoj pjesmi Europapa. Pjesma je jedna od najgledanijih na YouTubeu te je broj jedan u njegovoj rodnoj Nizozemskoj, ali i Belgiji.  Slično kao i Rim Tim Tagi Dim, i Europapa govori o pronalasku bolje budućnosti za sebe te putovanju Europom. Joost se s petog mjesta na kladionicama popeo na treće, stoga ne sumnjamo da postoji mogućnost da se još više penje te da ima velike šanse i za pobjedu.

Italija

Sanremo festival je talijanska Dora koju prate mnogi i izvan Italije. Ovogodišnja pobjednica je mlada Angelina Mango s pjesmom na talijanskom jeziku – La Noia. Na kladionicama trenutno drži četvrto mjesto nakon što ju je Joost pretekao. Njezina pjesma La Noia odmah je postala hit, a Angelina je postala prva žena u 10 godina koja je pobijedila na Sanremu. Pjesma je svoju popularnost našla i na TikToku, a Angelina je unatoč četvrtom mjestu veliki konkurent ostalima. Pjevačica dolazi i u Zagreb gdje će nastupiti na HRT-ovom showu Zvijezde pjevaju.

Ukrajina

Mislimo da bi se mnogi složili da je Ukrajina jedna od najboljih zemalja što se tiče Eurosonga. Već su pobijedili tri puta, a ove godine njihove predstavnice nalaze se na petom mjestu na kladionicama. Riječ je o alyoni alyoni i Jerry Heil koje pjevaju pjesmu Teresa & Maria. Pjesma je opisana kao pjesma nade koja povezuje Majku Tereziju i Djevicu Mariju koje simboliziraju milosrđe i ljubav.

Foto: Eurovision.tv, Martina Movrić

Učitati još
Zatvori