Zlatni globus: Otkrivamo tko je trijumfirao na 80. dodjeli
Zlatni globus: Otkrivamo tko je trijumfirao na 80. dodjeli

Zlatni globus: Otkrivamo tko je
trijumfirao na 80. dodjeli

U Los Angelesu je održana 80. dodjela Zlatnih globusa, a bila je to večer Stevena Spielberga. Osim što je proglašen najboljim redateljem, njegovo autobiografsko ostvarenje The Fabelmans ovjenčano je titulom najboljeg dramskog filma.

S druge strane, u kategoriji najbolje komedije i/ili mjuzikla nagrada je otišla u ruke ekipi filma The Banshees of Inisherin. Ujedno, ovom je filmu pripala i nagrada za najbolji scenarij.

Najboljim animiranim filmom proglašen je Guillermo del Toro’s Pinocchio, dok je najbolji strani film Argentina, 1985 .

Ekipa filma The Fablemans

Glumačka ostvarenja: Prognoza za Oscare

Zlatni globusi već desetljećima služe kao nagovještaj koji bi glumci narednu dodjelu Oscara mogli napustiti sa zlatnim kipićem. Visoke nade mogu gajiti ovogodišnji dobitnici Zlatnih globusa u glavnim glumačkim kategorijama – Austin Butler i Cate Blanchet, koji su nagrade ostvarili za dramska ostvarenja u biografskim filmovima Elvis i TÁR.

Te Collin Farrell i Michelle Yeoh, koji su isto učinili u kategorijama mjuzikla i/ili komedije, a nagrađeni su za ostvarenja u filmovima The Banshees of Inisherin i Everything Everywhere All at Once.

Austin Butler

Trijumf HBO-a

Nagradu za najbolju televizijsku dramsku seriju ponijela je House of the Dragon, dok je najbolja limitirana serija The White Lotos. Među HBO-ove naslove ugurao se tek Abbott Elementary koji je proglašen najboljom humorističnom serijom.

Nagrade za najbolje glumce u humorističnim serijama ponijeli su Jeremy Allen White za ostvarenje u The Bear te Quinta Brunson za Abbot Elementary. Najboljim dramskim glumcem proglašen je Kevin Costner za rad u seriji Yellowstone, dok je nagrada za najbolju dramsku glumicu ponovno pripala Zendayji zbog njezinog ostvarenja u seriji Euphoria.

Ekipa serije Abbott Elementary

Miljenici malih ekrana

Nagrada za najboljeg glumca u limitiranoj seriji otišla je u ruke Evanu Petersu, koji je maestralno utjelovio zloglasnog serijskog ubojicu Jeffreyja Dahmera. Nastavlja se i pobjednički niz Jennifer Coolidge, nagrađene za ostvarenje u seriji The White Lotos.

Jennifer Coolidge

Najveća iznenađenja

Najveće iznenađenje dogodilo se upravo u kategoriji najboljeg filma. Naime, mnogi su smatrali kao će Zlatni globus u ovoj kategoriji pripasti filmu Top Gun: Maverick. Činjenica da je ista pripala ostvarenju Stevena Spielberga za njih je potpuno neočekivana.

S iznenađenjem je dočekana i pobjeda Collina Farrella u kategoriji najboljeg glumca u mjuziklu i/ili komediji. Također, dio televizijskih kritičara iskazao je i žaljenje što nagrada za najbolju seriju nije pripala hitu Better Call Saul. No, znamo kako se kaže – tko gubi ima i pravo da se ljuti.

Foto: Profimedia, Instagram (@goldenglobes)

Učitati još
Zatvori