The Fabelmans: Evo zašto svi ovih dana pričaju o novom filmu Stevena Spielberga
The Fabelmans: Evo zašto svi ovih dana pričaju o novom filmu Stevena Spielberga

The Fabelmans: Evo zašto svi ovih dana pričaju o novom filmu Stevena Spielberga

Višestruko nagrađivani redatelj Steven Spielberg jedan je od najznačajnijih redatelja u povijesti kinematografije. Nakon ekranizacija svih mogućih priča, od fantastičnih avantura do ozbiljnih ratnih filmova, napokon je snimio film o sebi. A on mu je na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Zlatni globus osigurao i nagradu za najboljeg redatelja.

U novoj uzbudljivoj filmskoj priči The Fabelmans, ovjenčanoj i Zlatnim globusom za najbolji film, Spielberg donosi intimni pogled na svoje djetinjstvo u polu-autobiografskom filmu koji prati osjetljive godine mladića koji će otkriti potresnu obiteljsku tajnu. To će ga potaknuti da u uroni u svijet filmova koji će mu pomoći da spozna istinu o sebi i drugima.

The Fabelmans
The Fabelmans

Intimna priča

Za scenarij su zaslužni sam Spielberg i dramatičar Tony Kushner, dobitnik Pulitzerove nagrade, koji je na Spielbergovim ranijim filmovima Lincoln i München zaradio Oscar nominacije.

Jaku glumačku postavu čine Gabriel LaBelle kao 16-godišnji ambiciozni redatelj Sammy Fabelman; za Oscara više puta nominirana Michelle Williams kao njegova majka Mitzi; Paul Dano kao njegov uspješni otac, Burt; Seth Rogen kao Bennie Loewy, Burtov najbolji prijatelj i počasni “ujak” Fabelmanove djece, i za Oscara nominirani Judd Hirsch kao ujak Boris.

The Fabelmans
The Fabelmans

Film o obitelji

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, a sam je Spielberg tom prilikom izjavio da je njime pokušao naći način kako “vratiti tatu i mamu”. Naime, njegova je majka preminula 2017. godine u 97. godini, dok je otac preminuo 2020. u 103. godini.

Spielberg je rekao da se u početku nadao da će mu biti lako snimiti ovaj film, jer njegove likove “zna cijeli život”. Opet, ispostavilo se da je to za njega zastrašujuće iskustvo, jer je na poluiskustven način pokušao rekonstruirati ogroman dio ne samo svog života, nego i života svojih sestara, majke i oca koji više nisu s nama – rekao je slavni redatelj, dodavši da je to za njega bilo emocionalno teško iskustvo. Najavni video filma koji u domaća kina stiže 12. siječnja čeka vas u nastavku:

Foto: IMDb, PR

Učitati još
Zatvori