Donosimo listu zimskih filmova za gledanje tijekom hladnih dana
Donosimo listu zimskih filmova za gledanje tijekom hladnih dana

Donosimo listu zimskih filmova za
gledanje tijekom hladnih dana

Kada temperature idu ispod 0 stupnjeva, najdraže nam je utopliti se pod dekicu, napraviti kokice i upaliti cozy film koji će nas staviti u zimski mood i ugrijati tijekom ovih hladnih dana. Zato su rješenje zimski filmovi. Donosimo listu od njih šest.

Fargo

Crna komedija braće Coen, Fargo prati kriminalističku priču u tom gradu. Jerry (William H. Macy) radi u autosalonu svog svekra. Kada se nađe u financijskim problemima, pokušava smisliti razne smicalice kako doći do novca koji mu treba. Jerry unajmi dvojicu muškaraca koji će oteti njegovu suprugu u zamjenu za novac koji će onda platiti njezin bogati otac, Jerryjev svekar. No, kada policijska detektivka Marge Gunderson (Frances McDormand), koja je ujedno i trudna počne istraživati, stvari krenu po krivu. Marge je uporna i ne odustaje, a Jerry joj je sumnjiv otpočetka.

zimski filmovi

Little Women

Little Women poznati je američki klasični roman Louise May Alcott napisan u 19. stoljeću, a od tad do sad je imao nekoliko filmskih adaptacija. Nama je možda najviše cozy ona posljednja iz 2019. koju je režirala Greta Gerwig i okupila je s impresivnim glumcima. Saoirse Ronan glumi Jo March protagonisticu ove divne, obiteljske priče. Jo je jedna od četiri sestre – Meg, Amy i Beth koje žive sa svojom majkom Mamie dok im se otac bori u Američkom građanskom ratu. Svaka od sestara ima svoje snove i aspiracije, a Join san je da postane slavna spisateljica. No, u vremenu u kojem je odrasla to i nije baš tako lako. Little Women prati sestre koje odluče živote živjeti po vlastitim uvjetima, unatoč tome što društvo nalaže. Ovo je film koji vas ugrije oko srca, a trebala bi ga svaka žena pogledati. Osim Ronan u filmu glume i Emma Watson, Florence Pugh, Timothee Chalamet, Laura Dern, Meryl Streep, Bob Odenkirk i Chris Cooper.

zimski filmovi

The Grand Budapest Hotel

Po kritikama, Wes Andersonov najcjenjeniji film – The Grand Budapest Hotel pravi je zimski film. Film prati avanture M. Gustavea (Ralph Fiennes), vlasnika jednog prestižnog hotela u Europi tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća. U avanturama mu se pridružuje i Zero Moustafa (Tony Revolori), njegov povučeni lobby boy koji mu postaje najpouzdaniji prijatelj. Priča uključuje i krađu te pokušaj vraćanja ukradene renesansne slike iz hotela te podjelu ogromnog obiteljskog vlasništva. Kao i uvijek, Wes je okupio odlične glumce. U filmu se još pojavljuju i Adrien Brody, Willem Dafoe, Saoirse Ronan, Jeff Goldblum, F. Murray Abraham, Jude Law, Bill Murray, Harvey Keitel, Tilda Swinton, Edward Norton, Jason Schwartzman, Lea Seydoux, Owen Wilson i Tom Wilkinson.

zimski filmovi

Knives Out

Ima li bolje u hladne zimske dane nego ugrijati se uz dobru whodunnit priču. Upravo to je i popularni film Knives Out koji ima Agatha Christie vibes. Detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) istražuje sumnjivu smrt patrijarha jedne bogate i ekscentrične obitelji. Knives Out odličan je zimski cozy film koji ima i svoj nastavak Glass Onion (malo manje dobar od prvog dijela). Film je prepun holivudskih zvijezda pa tako osim Craiga glume Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Michael Shannon, Toni Collette, Christopher Plummer i Ana de Armas u ulozi koja ju je proslavila.

zimski filmovi

Anna Karenina

Anna Karenina poznati je ruski roman pisca Lava Tolstoja koji su mnogi od nas čitali za lektiru u srednjoj školi. Zimski filmovi smješteni u Rusko Carstvo stoga moraju upasti u našu listu, a odabrali smo verziju filma iz 2012. u kojoj glavnu ulogu tumači Keira Knightley. U kasnom 19. stoljeću, aristokratkinja Ana Karenjina ulazi u ljubavnu aferu s grofom Aleksejem Vronskim koja će joj promijeniti cijeli život. Oni koji su upoznati s pričom znaju kako ona završava, no svakako vrijedi pogledati film. U ulozi grofa Vronskog je mnogima neodoljivi Aaron Taylor-Johnson, a u ulozi Karenjina, Jude Law.

zimski filmovi

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Zimski filmovi ne mogu proći bez obiteljske fantasy avanture iz 2005., Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar. Vodi nas u neki drugi svijet u kojem se lako izgubiti. Riječ je o dva brata i dvije sestre koji prođu kroz ormar koji ih odvede u magičnu zemlju Narniju. Tamo spoznaju da su upravo oni ti koji će osloboditi zemlju od opasnosti uz pomoć mističnog lava. Bore se s vukovima, upoznaju životinje koje govore te se susretnu sa zlom bijelom vješticom. Hoće li to biti njihovo zadnje putovanje u Narniju ili će se djeca vratiti? Kronike Narnije imaju nekoliko adaptacija od kojih je ova najčarobnija.

zimski filmovi

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori