Počinje ZagrebDox, a među prvima smo pogledali film o legendarnom ex-yu rock bendu
Počinje ZagrebDox, a među prvima smo pogledali film o legendarnom ex-yu rock bendu

Počinje ZagrebDox, a među prvima smo pogledali film o legendarnom ex-yu rock bendu

Danas počinje jedan od omiljenih nam festivala u metropoli – ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma. Trajat će od 14. do 21. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema, a očekuju nas neki uzbudljivi naslovi. Dokumentarci su forma koju mainstream publika često ignorira, stoga nas veseli kada ZagrebDox podržava vrhunske dokumentarce i učini ih dostupnima široj javnosti.

Jednog od njih imali smo priliku pogledati prije svih. Riječ je o dokumentarcu Yu Grupa – Trenutak sna, a evo zašto ga morate otići pogledati na festival.

Yu Grupa

Tko je bila Yu Grupa?

Dokumentarac prati Yu Grupu, najdugovječniji srpski bend svih vremena te njihovu povijest. Za one koji ne znaju, Yu Grupa popularni je srpski rock bend koji je vrhunac imao za vrijeme bivše Jugoslavije. Sastoji se od braće Žike i Dragog Jelića te Miodraga Kostića i Raše Đelmaša. Karijeru su započeli 1970. godine svirajući po cijeloj regiji, no 1981. dogodila se tragedija koja ih je unazadila. Njihov kombi pun glazbene opreme slučajno se zapalio, a Žika Jelić ozlijedio se u požaru. Napravili su pauzu da bi se ponovno vratili 1987. godine te od tad sviraju. Na početku se Žiki i Dragome pridružio i treći brat – Radovan, no s vremenom je odlučio napustiti glazbu. Međutim, Yu Grupa ostala je veliki dio obitelji Jelić te im se 1993. pridružio Radovanov sin, Petar.

Yu Grupa poznata je po hitovima Čudna šuma, Od zlata jabuka, Crni leptir i mnogim drugima, a njihova posebnost očitovala se u miješanju rokenrola s tradicionalnom balkanskom glazbom. Izdali su preko deset albuma i nalaze se na brojim listama najboljih ex-yu rock bendova.

Trenutak sna

Yu Grupa – Trenutak sna u režiji Darka Lungulova sadrži brojne arhivske snimke te intervjue s bivšim i sadašnjim članovima. Sveobuhvatan dokumentarac prikazuje njihov put od početka bavljenja glazbom kada su braća dobila svoje prve električne gitare do danas. Vidimo kako su odrastali uz novu rokenrol glazbu koja je dolazila sa Zapada i koja je nagoviještala društvene promjene što je naposljetku dovelo do toga da osnuju Yu Grupu, nazvanu po Jugoslaviji. Bend je mjesecima svirao na Hvaru, u Rovinju i Puli, a fanove je imao kroz cijelu regiju. Iako je 90-ih došao krvavi rat koji je doveo do raspada Jugoslavije, Yu Grupa nadživjela je sve to.

Yu Grupa

Dokumentarac tematizira ključne trenutke povijesti Jugoslavije te ih stavlja u kontekst benda i osobnih borbi s kojima su se braća susretala. Yu Grupa – Trenutak sna, stoga nije samo film o glazbi, nego i ljudskoj snazi usprkos teškim vremenima. Možda bismo voljeli da je dokumentarac malo više otišao u srž same povijesti benda te više intervjuirao osobe izvan obitelji Jelić, no film uspijeva prikazati koliki kulturni utjecaj je bend imao.

Yu Grupa – Trenutak sna na ZagrebDoxu prikazuje se u kategoriji Glazbeni globus, a možete ga pogledati u četvrtak u 19 i 30 te petak u 17 sati. Ostatak programa pogledajte ovdje.

Foto: IMDb, Unsplash

Učitati još
Zatvori