Ovaj je šokantni dokumentarac jedan od najgledanijih naslova na Netflixu. Vrijedi ga pogledati
Ovaj je šokantni dokumentarac jedan od najgledanijih naslova na Netflixu. Vrijedi ga pogledati

Ovaj je šokantni dokumentarac jedan od najgledanijih naslova na Netflixu. Vrijedi ga pogledati

Kažu kako život piše najzanimljivije priče, a u ovu slavnu izreku smo se nebrojeno puta mogli uvjeriti zahvaljujući dokumentarnim filmovima. Premda pri spomenu dokumentaraca u prvi plan često stavljamo njihovu edukativnu ulogu, oni nas uspješno mogu nasmijati, razgaliti, rastužiti te šokirati. A jedan takav, koji se nerijetko nađe na listama najšokantnijih dokumentaraca svih vremena je Three Identical Strangers (Tri identična stranca).

Nevjerojatna je to priča koje se ne bi posramili ni najvještiji majstori pera. Ostvarenje redatelja Tima Wardlea premijerno je prikazano na Sundance Film Festivalu još 2018. godine, gdje je steklo posebno priznanje. Za vrijeme inicijalnog prikazivanja ovjenčan je s još nekoliko nagrada, a našao se i na širem popisu od 15 dokumentaraca koji su razmatrani za nominaciju na Oscarima. U međuvremenu je bio dostupan putem različitih streaming servisa, a odnedavno ga možemo gledati i na Netflixu, gdje se već našao među najgledanijim naslovima u našoj zemlji. 

Three Identical Strangers

Od suza do ljutnje

Tri brata po rođenju su razdvojena zbog okrutnog društvenog eksperimenta, no sudbina je ipak imala u planu njihov susret. Kratak je to opis radnje dokumentarca, koji će vas istovremeno šokirati, naljutiti te rasplakati. Edward Galland, David Kellman i Robert Shafran, identične su trojke koje su kao djecu usvojile različite obitelji. Cilj eksperimenta bio je vidjeti kako socijalni uvjeti utječu na život biološki identičnih pojedinaca tako što su posvojeni u obitelji koje imaju različite socio-ekonomske prilike, kao i stilove roditeljstva.

Kombinirajući arhivske snimke, ponovno odigrane scene i intervjue, dokumentarac nam donosi pozadinu ove nevjerojatne priče. Od slučajnog susreta koji je pokrenuo lavinu, života pod povećalom javnosti koji je uslijedio te uznemirujućeg otkrića kako je njihovo usvajanje bilo dio neobjavljene znanstvene studije priroda protiv odgoja o razvoju genetski identične braće i sestara koji su odrasli u različitim socio-ekonomskim okolnostima. Priča je ovo koja će vas zasigurno privući uz ekran, no scenaristička rješenja će vas uspješno prikovati za ekran.

Trenutno je u pripremi i igrana serija o ovom slučaju, a naslovna uloga povjerena je glumcu Benu Stilleru.

Three Identical Strangers

Za sve ljubitelje dokumentaraca

A svi ljubitelji dokumentaraca idućeg će tjedan doći na svoje. Naime, očekuje nas novo izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma – ZagrebDox. Isti će se održati od 14. do 21. travnja u Kaptol Boutique Cinema. Film Three Identical Strangers na ZagrebDoxu je prikazan 2019. godine u Međunarodnoj konkurenciji, a ove godine ondje vas očekuje devetnaest novih naslova.

Vjerojatno najatraktivniji je naslov Četiri kćeri redateljice Kaouther Ben Hanije, koji je nakon pobjede na posljednjem Cannesu pohodio more festivala i pri tom osvojio brojne nagrade. Tu je i film koji je ove godine osvojio Berlinale –  Blago Kraljevstva Dahomey.

Puno toga je pod znak pitanja doveo i film Šifra 1489. Redateljica Shoghakat Vardanyan je dvije godine dokumentirala sebe i svoje roditelje dok su iščekivali vijesti o sudbini njezina mlađeg brata, mladog glazbenika koji je nestao na prvoj crti brutalnog rata u Gorskom Karabahu. Film je na najprestižnijem dokumentarnom festivalu, amsterdamskoj IDFA-i proglašen najboljim i od strane stručnog žirija i od strane žirija kritike.

Sve novosti i informacije o ostalim naslovima dostupne su na službenoj stranici te na društvenim mrežama Festivala.

Foto: IMDb, Promo

Učitati još
Zatvori