U Zagrebu ovaj tjedan traju 3 vrlo zanimljiva kulturna festivala
U Zagrebu ovaj tjedan traju 3 vrlo zanimljiva kulturna festivala

U Zagrebu ovaj tjedan traju 3 vrlo
zanimljiva kulturna festivala

Tjedan koji nam kalendarski donosi prijelaz iz ljeta u jesen u Zagrebu je obilježen s čak tri osebujna kulturna festivala. Riječ je o Međunarodnom festivalu kazališta lutaka, Festivalu prvih te internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, a detalje o njima donosimo u nastavku.

Događanja
PIF

Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF

U Zagrebu je u tijeku 55. izdanje Međunarodnog festivala kazališta lutaka, a u programu možete uživati sve do četvrtka, 22. rujna. U pet festivalskih dana posjetitelji su imali priliku pogledati rad dvadesetak profesionalnih te amaterskih lutkarskih kazališta i družina, koje izvode predstave za djecu i odrasle. Što vas očekuje posljednja dva dana festivala možete provjeriti ovdje. 

20. Festival prvih

Do petka 24. rujna posjetitelji mogu prisustvovati programu dvadesetog izdanja Festivala prvih koje će se održati na tri lokacije: Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC). Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu odabrali vrijeme rizika – nesigurnost kao konstantnu.
Bogat program obuhvaća izložbu 16 umjetnika na zadanu temu, projekciju dva filma Sezonke Srđana Sorić i Vicious Orchids Petre Brnardić, koncerte i glazbene performanse: Onaj dečko, DJ Zdenko Franjić i Damir Avdić, te druge izvedbe, predavanja i radionice.  Ulaz na sva glazbena događanja je slobodan, a program festivala dostupan je ovdje.
Festival prvih
Festival prvih

Festival 25 FPS

Osamnaesto izdanje Festivala 25 FPS, internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, održat će se od srijede 21. do subote 24. rujna u zagrebačkom kinu Kinoteka. U šest programskih cjelina bit će prikazano 26 filmova iz cijelog svijeta, a povezuje ih želja za inovacijom i istraživanjem novih mogućnosti filmskoga jezika.

Specifičnost ovogodišnjeg izdanja je to da se mnogi filmovi bave osjećajima, ljubavlju i erotikom, dok dio naslova fenomene iz svakodnevice prikazuje kroz kodove SF-a i distopije. Ulaz na sve projekcije je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni, a više informacija o programu potražite na službenoj stranici festivala.

Kako želim provesti ostatak svoje reproduktivne dobi

Što donosi ovogodišnji program?

Uz natjecateljski program možete pogledati i posebne programe posvećene laboratorijima analognog filma, dok program Expanded Cinema donosi tri intrigantna audiovizualna performansa, koji će zamagliti granice između projekcije i izvedbe.

U selekciji ćemo vidjeti Potrebe obične predanosti, novi film prošlogodišnje dobitnice Grand prixa Eve Giolo, u kojem se pozabavila odnosom majčinstva i kreativnosti. Među laureatima prethodnih izdanja vraćaju se i audiovizualni tim Ojoboca Andrewom Kimom, koji u Instant-životu donose novi komad celuloidne spekulativne fikcije, dok Elisabeth Subrin u Maria Schneider, 1983. kroz rekonstrukciju intervjua iz naslova stvara moćnu kritiku položaja žena u filmskoj industriji i medijima.

Potrebe obične predanosti

Među autorima koji će se tek predstaviti zagrebačkoj publici ističu se Sarah Lansley, koja je u Kako želim provesti ostatak svoje reproduktivne dobi ponudila osebujan pogled na Prljavi ples i način na koji hollywoodski filmovi oblikuju naša očekivanja od ljubavi te Prvi put Nicolaasa Schmita, warholovsku romantiču komediju koja je osvojila posebno priznanje u Locarnu.

Na spomenutom festivalu je briljirao hrvatski film Sigurno mjesto, koji je ujedno i domaći kandidat za Oscara. Više detalja o njemu možete saznati ovdje.

Foto: PIF, festival prvih, 25FPS

Učitati još
Zatvori