Saznali smo sve o ovogodišnjem hrvatskom kandidatu za Oscara
Saznali smo sve o ovogodišnjem hrvatskom kandidatu za Oscara

Saznali smo sve o ovogodišnjem
hrvatskom kandidatu za Oscara

U konkurenciji od devet filmova, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) odabralo je Sigurno mjesto Jurja Lerotića za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar, koju dodjeljuje Američka akademija filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

ZFF

Temeljen na osobnom iskustvu

Film se temelji na redateljevom osobnom iskustvu te progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega.

Uz Lerotića koji je ujedno i scenarist i glavni glumac, uloge su ostvarili Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov.

Uspješan lov na nagrade

Film Sigurno mjesto je svjetsku premijeru imao na prestižnom Filmskom festivalu u Locarnu na kojem se ovjenčao s čak tri nagrade: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji prvi dugometražni igrani film.

Time je Sigurno mjesto postao prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je na festivalu A kategorije osvojio tri nagrade.

Juraj Lerotic

Nagradom za najbolji film je ovjenčan i na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala. Lerotić je ujedno osvojio i Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu.

Filmu je u Sarajevu pripala i nagrada CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagrada Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji.

Sigurno mjesto
Sigurno mjesto

Susret zakazan na Zagreb film festivalu

Film Sigurno mjesto imat ćemo uskoro priliku vidjeti i u glavnom natjecateljskom programu 20.  Zagreb Film Festivala koji će se održati od 23. do 30. listopada. Zanimljivo je kako je Juraj Lerotić već trijumfirao na ZFF-u, no pobjedu je ostvario u programu Kockice za film Onda vidim Tanju (2010), koji redovito uvrštavaju u antologije hrvatskoga kratkog metra.

Photo: PR

Učitati još
Zatvori