Svidio vam se Killers of the Flower Moon? Onda vam preporučujemo ovih 5 modernih vesterna
Svidio vam se Killers of the Flower Moon? Onda vam preporučujemo ovih 5 modernih vesterna

Svidio vam se Killers of the Flower Moon? Onda vam preporučujemo ovih 5 modernih vesterna

Vestern je žanr koji postoji još od 19. stoljeća, a definira se kao film koji je smješten na Američkom Zapadu. Svoju popularnost kao filmski žanr najviše je uživao 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. To razdoblje se nazivalo zlatnim dobom vesterna kada su njih snimali zvijezde poput Johna Waynea i Clinta Eastwooda. Sada možemo reći kako je vestern pomalo i zaboravljeni žanr, no još uvijek se snimaju i u 21. stoljeću.

Killers of the Flower Moon novi je film koji puni kinodvorane. Najavljivali su ga kao film koji će vratiti vesterne, a naše dojmove o njemu možete pročitati ovdje. Ako vam se Scorseseov film svidio i tražite još sličnih, donosimo listu od pet najboljih modernih vesterna iz ovog stoljeća.

moderni vesterni

The Hateful Eight

Listu započinjemo s vesternom poznatog redatelja Quentina Tarantina, The Hateful Eight. Radnja je smještena u Wyomingu na zimu. Lovac na glave John Ruth i njegova zatvorenica Daisy putuju prema gradu Red Rocku gdje će Ruth predati Daisy. No, zbog hladne zime, stanu i pronađu utočište u kolibi nastanjenoj s čudnim i opakim likovima. Tarantino je svoj vestern napucao s impresivnom glumačkom postavom. Čine ju Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Michael Madsen, Channing Tatum i Bruce Dern.

moderni vesterni

The Magnificent Seven

Nevjerojatnu sedmorku u ovom filmu čine Denzel Washington, Ethan Hawke, Chris Pratt, Vincent D’Onofrio, Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo i Martin Sensmeier. Riječ je o remakeu originalnog filma iz 1960. godine. Ovaj je iz 2016.,a  režirao ga je Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer). Radnja prati sedmoricu revolveraša različitih pozadina koji se nađu skupa kako bi zaštitili jedan gradić od pohlepnih industrijalista koji ga žele uništiti. U filmu se još pojavljuju i Peter Sarsgaard te Haley Bennett kao mlada udovica koja je angažirala nevjerojatnu sedmorku.

moderni vesterni

The Harder They Fall

Kad odmetnik otkrije da je njegov neprijatelj pušten iz zatvora, ponovno ujedinjuje svoju bandu kako bi mu se osvetio. Premisa je to vesterna iz 2021. godine, The Harder They Fall. Riječ je o filmu kojeg je producirao reper Jay-Z, a kada je izašao pokupio je i mnoge nagrade i nominacije. Glumačku postavu čine zvijezde Idris Elba, Regina King, Jonathan Majors, LaKeith Stanfield i Zazie Beetz.

moderni vesterni

The Power of the Dog

The Power of the Dog pravi je primjer modernog vesterna, a njegovoj redateljici, Jane Campion, 2022. godine donio je Oscar za najboljeg redatelja. Riječ je o karizmatičnom rančeru Philu Burbanku koji izaziva strahopoštovanje svih oko sebe. Phil živi osamljeno, bez dopuštanja ikome da mu se približi. Totalno suprotno od toga je njegov brat George koji je nježan i dobar prema svima. Kada se George oženi, na njihov ranč dovede svoju novu suprugu Rose i njezinog starijeg sina Petera. Phil ih apsolutno maltretira i ne želi prihvatiti, sve dok ne otvori srce novoj otkrivenoj ljubavi. Ovaj dramatični vestern sadrži prekrasne kadrove Američkog Zapada, a donio je i nominacije za Oscar svim svojim glumcima. Glume Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kirsten Dunst i Kodie Smit-McPhee.

moderni vesterni

No Country for Old Men

Listu zaključujemo s vjerojatno najboljim vesternom 21. stoljeća, hitom braće Coen, No Country for Old Men. Na listi bi se još mogli i naći Coenovi The Ballad of Buster Scruggs i True Grit, no ovog smo odabrali jer ga često nazivaju i najboljim filmom tog dvojca. Javier Bardem i Josh Brolin uhvaćeni su u brutalni vrtlog nasilja i kaosa kada lovac Llewelyn Moss (Brolin) nabasa na ostatke zločinačke scene u kojoj su se nekoliko dilera droge međusobno poubijali. Umjesto da prijavi sve policiji, Moss odluči uzeti novac koji je pronašao za sebe. Taj čin mu stavlja metu na leđa jer mu je za petama sada psihotični ubojica Anton Chigurh (Bardem) koji ubija sve pred sobom kako bi došao do novca. U sporednoj ulozi još je i Tommy Lee Jones kao šerif koji sve to istražuje.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori