Klasici kojima se stalno vraćamo: Izdvojili smo 6 provjereno dobrih filmova
Klasici kojima se stalno vraćamo: Izdvojili smo 6 provjereno dobrih filmova

Klasici kojima se stalno vraćamo: Izdvojili
smo 6 provjereno dobrih filmova

Iako smo uzbuđeni za sve nove filmove koji nam stižu ove godine, rado se vraćamo klasicima. Riječ je o filmovima koje volimo gledati iznova i koji nam nikada neće dosaditi. Provjereno su dobri i kultni u filmskom svijetu. Zato smo sastavili listu od šest klasika kojima se stalno vraćamo kada želimo nešto dobro pogledati. Ovaj izbor odličan je i za filmske početnike koji nisu toliko upoznati s klasicima.

klasični filmovi

Roman Holiday

Audrey Hepburn kao odbjegla princeza, Gregory Peck kao novinar te Rim? Roman Holiday je kao topli zagrljaj kojeg svi trebamo. Klasik iz 1953. godine prati princezu Ann koja zbog količine svojih obaveza odluči pobjeći dok je u Rimu. Kada od umora zaspe na klupi u parku, pronađe je američki reporter Joe Bradley koji je onda odnese u svoj stan na sigurno. Joe uskoro sazna princezin pravi identitet te svom uredniku obeća ekskluzivu, no romansa se uplete i poremeti svačije planove.

klasični filmovi

Some Like It Hot

Jedna od najboljih komedija svih vremena, Some Like It Hot prati dva glazbenika koji postanu svjedoci mafijaškom ubojstvu. Kada shvate da će ih mafijaši pronaći, pokušavaju pobjeći iz grada na bilo koji način. Jedini spas im je bend koji upravo odlazi na turneju. No, bend je sastavljen od isključivo žena te ne primaju muškarce. Kako bi prikrili tko su zapravo, dvojica glazbenika se preruše u žene te se pridruže bendu. Onda nastaje mučna borba skrivanja svog identiteta što poremeti jedna jako lijepa pjevačica te jedan jako uporni udvarač. Glume Marilyn Monroe, Jack Lemmon i Tony Curtis.

klasični filmovi

The Sound of Music

A kada pričamo o najboljim mjuziklima svih vremena, onda ne možemo ne spomenuti The Sound of Music iz 1965. godine. Mladu novakinju njezin samostan u Austriji 1930-ih šalje da postane dadilja sedmero djece udovca koji je ujedno i mornarički časnik. Ona u dom donese ljepotu i pjesmu od kojih su mnoge danas kultne. Izvodi ih jedna i jedina Julie Andrews koja je za svoju ulogu bila nominirana i za Oscar. The Sound of Music jedan je od najvećih klasika ikad.

klasični filmovi

Sunset Blvd.

Ako ste ikad čuli citat ‘Alright Mr. DeMille, I’m ready for my close up‘, a niste znali odakle je, riječ je o sjajnom klasiku Sunset Blvd. Prati scenarista koji stvori opasnu vezu s bivšom zvijezdom nijemih filmova koja je pala u zaborav. Ona sada želi napraviti trijumfalan povratak u svijet filma pa privuče scenarista s ponudom filmskog scenarija. Smjesti ga kod sebe u ogromnu vilu u kojem živi sama sa svojim butlerom dok on postaje sve više i više upleten u njezin život.

12 Angry Men

Smješten u samo jednoj prostoriji, 12 Angry Men prati porotu sastavljenu od 12 muškaraca na suđenju za ubojstvo u New Yorku. Oni moraju odlučiti je li optuženik kriv ili nevin. Naizgled jednostavnu odluku zakomplicira jedan član čiji ih skeptični oprez tjera da pažljivije razmotre dokaze prije nego što donesu s ishitrenom presudom. U režiji legendarnog Sidneyja Lumeta te s glavnim glumcem (još legendarnijim) Henryjem Fondom, 12 Angry Men drži vas na samom rubu stolca unatoč montoniji scenografije. Naglasak je na dijalogu te imate osjećaj da gledate predstavu, a ne film.

klasični filmovi

A Streetcar Named Desiree

Legendarni dramski pisac Tennessee Williams napisao je predstavu A Streetcar Named Desiree koja je 1951. pretvorena u istoimeni film. U glavnim ulogama su Marlon Brando i Vivien Leigh, a redatelj je Elia Kazan. Riječ je o velikom klasiku koji se i danas izvodi na daskama koje život znače. Radnja filma prati Blanche DuBois (Leigh), učiteljicu s aristokratskom pozadinom koja dolazi živjeti sa svojom sestrom Stellom i njezinim suprugom Stanleyjem (Brando) Kowalskim. Neznajući ništa o njihovom životu, Blanche je iznenađena kada shvati da Kowalski žive u rupi, a da Stanley nije džentlmen na kakve je navikla.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori