Stigla je prva najava za znanstveno-fantastični film kultnog Francisa Forda Coppole, Megalopolis
Stigla je prva najava za znanstveno-fantastični film kultnog Francisa Forda Coppole, Megalopolis

Stigla je prva najava za znanstveno-fantastični film kultnog Francisa Forda Coppole, Megalopolis

Megalopolis je film čiji dolazak željno iščekujemo. Riječ je o novom ostvarenju renomiranog redatelja Francisa Forda Coppole. Film je u pripremi od 1980-ih, kada je Ford napisao scenarij. Ovaj passion project slavnog redatelja okupio je velika glumačka imena, a očekuje ga i ekskluzivna premijera – i to na Filmskom festivalu u Cannesu. Saznali smo detalje o prvom Coppolinom znanstveno-fantastičnom filmu, a izašao je i dugoiščekivani trailer.

Megalopolis

Veliki comeback Coppole

Francis Ford Coppola je prije nekoliko dana napunio 85 godina i dokazao da su godine samo broj. Naime, slavni redatelj nastavlja kreirati, a njegov sljedeći film je Megalopolis, znanstveno-fantastična drama smještena u utopijski New York. Redatelj, poznat po filmovima Kum i Apokalipsa sadaje na filmu Megalopolis radio od 1980-ih godina. Coppola potpisuje režiju, kao i scenarij, a u ovaj film uložio je mnogo vremena (i novca), čekajući pravi trenutak. Navodno je sam Coppola u film uložio 120 milijuna dolara vlastitog novca.

Redatelj je desetljećima unazad, na početku karijere, osmislio radnju ovog filma, ali nije imao dovoljno visok status u Hollywoodu da bi pronašao financijere za isti. Ipak, s uspjesima prethodnih filmova, Coppola je pronašao svoje mjesto na A-listi hollywoodskih redatelja, te je visokobudžetni Megalopolis konačno došao na red. Ujedno, ovo je i veliki povratak Coppole u redateljsku fotelju nakon što je njegov posljednji film Twixt snimljen 2011. godine – i prošao prilično nezapaženo.

Utopijska sci-fi drama

Arhitekt želi izgraditi utopijski New York od temelja nakon razarajuće katastrofe – tako glasi premisa Megalopolisa. Coppola je 2019. najavio ovaj film, na kojem je radio desetljećima. Passion project možda je suviše slaba riječ za Megalopolis, film za koji je imao viziju još krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća. Coppola je 1983. napisao čak 400 stranica za film – fragmente scenarija.

Ova sci-fi drama je umalo snimljena početkom 2000-tih. Tada je snimljeno više od 30 sati materijala, a za uloge su čitali Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Russell Crowe, Uma Thurman, između ostalihBudžet za film tada je iznosio 80 milijuna dolara, ali sve se promijenilo 11. rujna 2001. s tragedijom 9/11, Megalopolis je odgođen do daljnjeg, zbog bliske veze premise filma i stvarnih događaja u New Yorku.

Pauza je potrajala, sve dok 2021. nisu počele kružiti glasine o glumačkim imenima koja se pridružuju Megalopolisu.

najbolji filmovi s Cannesa

All-star cast

Prošlog svibnja, konačno je potvrđeno da će u novom filmu igrati Adam Driver i Aubrey Plaza. Filmu su se potom pridružili i Shia LaBeouf, Dustin Hoffman i Giancarlo Esposito. Martin Scorsese i Steven Spielberg također su dio Megalopolisa. Naime, oni će govoriti o filmu s redateljem Mikeom Figgisom, koji je snimao behind-the-scenes dokumentarac. Dokumentarni film pojavit će se kad i dugometražni.

Snimanje je završeno krajem ožujka ove godine. Megalopolis će biti premijerno prikazan na prestižnom Filmskom festivalu u Cannesu i to 17. svibnja 2024. Popisali smo i ostale filmove s Cannesa koje želimo gledati, a možete ih pogledati ovdje.

*Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori