Filmski festival u Cannesu – 9 filmova koje ćemo sigurno gledati
Filmski festival u Cannesu – 9 filmova koje ćemo sigurno gledati

Filmski festival u Cannesu – 9
filmova koje ćemo sigurno gledati

Bliži nam se održavanje vjerojatno najpoznatijeg i najprestižnijeg filmskog festivala – onog u Cannesu. Riječ je o festivalu na kojem premijerno često budu prikazani filmovi koji naposljetku dobiju nominaciju i za Oscare, a osim filmova, hit je i crveni tepih koji okupi najveće zvijezde u zavidnim odjevnim kombinacijama. Ove godine Filmski festival u Cannesu održat će se od 14. do 25. svibnja, a izašao je i popis filmova koji će se prikazivati. Donosimo njih devet koje ćemo sigurno gledati.

Filmski festival u Cannesu

Megalopolis

Dosta se spekuliralo hoće li Megalopolis biti prikazan u Cannesu, a sada je i dio službene konkurencije. Riječ je o novom filmu slavnog redatelja Francisa Forda Coppole (trilogija Kum) u kojem glavnu ulogu igra Adam Driver. Film će zasigurno biti jedan od najočekivanijih godine. Zanimljivo je da je Coppola ideju za film imao još u 80-ima, no nitko ga nije mogao financirati. Megalopolis prati arhitekta koji želi obnoviti New York nakon razorne katastrofe. Ovo će biti Coppolin najambiciozniji film do sad, a osim Drivera pojavljuju se i Dustin Hoffman, Giancarlo Esposito, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Laurence Fishburne, Jason Schwartzman, Jon Voight, Forest Whitaker i mnogi drugi.

Filmski festival u Cannesu

The Apprentice

Jedan od filmova koji će sigurno izazvati dosta kontroverze je i The Apprentice, biografski film o Donaldu Trumpu. Njega je režirao Ali Abbasi, a također je u službenoj konkurenciji. U filmu ćemo gledati Sebastiana Stana kao Trumpa, a radnja će pratiti njegove početke u poslovanju nekretninama 70-ih i 80-ih godina u New Yorku kao i odnos sa zloglasnim odvjetnikom Rayom Cohnom. Njega će glumiti Jeremy Strong (Succession), dok će Trumpovu prvu suprugu, Ivanu glumiti bugarska glumica Maria Bakalova, koju smo gledali u zadnjem dijelu Borata.

Anora

Sean Baker redatelj je čiji rad volimo pratiti. Nakon uspjeha njegovih The Florida Project i Red Rocket, Bakerov novi film Anora bit će prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu. Radnja je još uvijek nepoznata, no znamo da je riječ o romantičnoj dramediji u kojoj glume Mikey Madison i Yura Borisov. Redatelj je poznat po surađivanju s nepoznatim glumcima, pa čak i onima koji nikada nisu glumili što uvijek daje nekakav šarm njegovim filmovima.

The Shrouds

Nakon Coppole, još jedan velikan nam ove godine donosi novi film. Riječ je o legendarnom Davidu Cronenbergu i njegovom novom filmu The Shrouds. Za one koji ne znaju, Cronenberg je poznat po žanru tjelesnog horora, pri čemu njegovi filmovi istražuju visceralne transformacije tijela, zarazne bolesti te povezivanje psihološkog, fizičkog i tehnološkog. The Shrouds prati inovativnog biznismena koji napravi uređaj koji se može povezati s mrtvima. Glume francuski glumac Vincent Cassel, Diane Kruger te Guy Pierce.

Filmski festival u Cannesu

Kinds of Kindess

Film koji možda i najviše iščekujemo je Kinds of Kindness. Novi film redatelja Yorgosa Lanthimosa dolazi brzo nakon njegovog posljednjeg hita Poor Things, a opet se udružuje s Emmom Stone i Willemom Dafoeom. Riječ je o dramediji o kojoj možete sve saznati ovdje, a nakon Cannesa u kina bi trebao stići u lipnju.

Oh Canada

U službenoj konkurenciji našao se i film s impresivnom glumačkom postavom pod redateljskom palicom Paula Schradera. Poznat je po pisanju scenarija za Scorseseov Taxi Driver te po režiranju filma First Reformed. Sada će se u Cannesu prikazati njegov novi film, Oh Canada, radnja prati Leonarda, jednog od mnogih bjegunaca od obaveznog vojnog roka koji su tijekom Vijetnamskog rata pobjegli iz Amerike u Kanadu. Glume Jacob Elordi, Uma Thurman, Richard Gere i Michael Imperioli.

Filmski festival u Cannesu

Parthenope

Fantasy drama Parthenope film je koji bi se mogao najviše svidjeti publici u Cannesu. Riječ je o novom uratku slavnog talijanskog redatelja Paola Sorrentina, no o radnji se ne zna puno. Znamo samo da je Parthenope jedna od sirena u grčkoj mitologiji. Među talijanskim glumcima u filmu ćemo gledati i Garyja Oldmana.

Filmski festival u Cannesu

Furiosa: A Mad Max Saga

Nakon što je Mad Max: Fury Road rasturio na kino blagajnama, George Miller uhvatio se prequela, Furiose koji će pratiti ratnicu koju je u Fury Roadu glumila Charlize Theron. Radnja će pratiti njezin put prije nego što je upoznala Maxa, a ovog puta je glumi Anya Taylor-Joy.

Filmski festival u Cannesu

Horizon, an American Saga

Uz Furiosu će izvan konkurencije biti prikazan i novi film Kevina CostneraHorizon, an American Saga. Riječ je o westernu koji je smješten na američki Zapad, a odvija se kroz 15 godina prije i poslije Američkog građanskog rata. Osim što je režirao film, Costner ga je napisao te igra i glavnu ulogu. Pridružuju mu se Jenna Malone, Sienna Miller te Sam Worthington

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori