Napoleon nije povijesni spektakl kakvog očekujete. Pogledali smo ga
Napoleon nije povijesni spektakl kakvog očekujete. Pogledali smo ga

Napoleon nije povijesni spektakl kakvog
očekujete. Pogledali smo ga

U kina je napokon stigao povijesni spektakl Ridleyja ScottaNapoleon. Film prikazuje uspon i vladavinu jednog od najpoznatijih francuskih vođa svih vremena, Napoleona Bonapartea. Naslovna uloga pripala je Joaquinu Phoenixu, a mnogi su s uzbuđenjem čekali vidjeti kako će glumac odraditi ovaj posao. Film smo napokon pogledali i mi, a ovo su naši dojmovi.

Napoleon

Spektakularne ratne scene

Napoleon prati uspon francuskog cara, kroz 30 godina, od uspješnog vojskovođe do prognanog cara. Film započinje s godinom Francuske revolucije te smrti posljednje francuske kraljice, Marije Antoanete koja je poznato odvedena na giljotinu. Tada obični vojskovođa, Napoleon je svemu tome svjedočio i ubrzo se zbog uspjeha u ratovima, uspeo na najveću moguću poziciju. Osim toga, film se uvelike fokusira i na njegov prvi brak s aristokratkinjom Josephine. Toksična ljubav njih dvoje, političke taktike i neke od najspektakularnijih ratnih scena koje smo vidjeli, karakteriziraju Napoleona.

Scene borbe francuske vojske s Britancima, Rusima i ostalim rivalima izvrsno su snimljene za što je zaslužan direktor fotografije Dariusz Wolski koji je zapravo najveća zvijezda filma. Napoleon je vizualno odličan. Nema puno boja, što dočarava nemilosrdno vrijeme u koje je film smješten, no raskošna kostimografija i scenografija uvijek dolaze do izražaja.

Napoleon

Komedija?

Ono što je zanimljivo je da Scottov Napoleon nije sveobuhvatni prikaz jednog cara, nego pomalo komični i idiosinkratski prikaz. Napoleon kao lik u mnogim scenama izaziva podsmijeh. Mnogi povjesničari su za Napoleona tvrdili da je izrazito pretjerivao kada je bila riječ o njegovim vojnim uspjesima. Tako je u svojim pismima pisao da je okupirao četiri broda kada je zapravo okupirao samo jedan i slično. Komedija je definitivno prisutna u dijelovima u kojima Phoenix bezizražajno izgovara određene riječi, u scenama seksa s Josephine, a pogotovo u sceni kada silazi s broda na francusko kopno te poljubi pijesak u znak patriotizma da bi nakon toga morao obrisati usne od pijeska. Teško da bi Napoleona okarakterizirali kao komediju, ali definitivno nije povijesni ep kakvog očekujete.

Ipak, Scott se ne ruga s Napoleonom. Prikazuje ga kao pametnog i sposobnog vojskovođu koji zna iskoristiti svoje prednosti kako bi porazio neprijatelja. No, činjenica je da Napoleon nije zauvijek ostao takav, a to vidimo i u odličnoj sceni borbe na Waterloou. Borba je to koja je označila početak kraja Napoleona Bonapartea.

Napoleon

Phoenix najbolji kada glumi uz Vanessu Kirby

Caricu i Napoleonovu suprugu glumi izvrsna Vanessa Kirby zbog koje Phoenixova izvedba još više dolazi do izražaja. Njihova interakcija najzanimljiviji je dio cijelog filma. Njihova veza brzo prelazi iz bezuvjetne ljubavi do izdaje i razočaranja, a ta dinamika ne bi bila moguća da Phoenix i Kirby nisu odlični za ove uloge. Josephine je lik s koje ne možete skinuti pogled, a ne može ni Napoleon. Vrti ga oko malog prsta, a zbog nje on čak i napusti svoje trupe u Egiptu kako bi se vratio njoj u Francusku. Glumica je briljirala u filmu i ne bi se čudili da pokupi nominaciju za najbolju sporednu glumicu na sljedećim Oscarima. Kirby daje, rekli bi, i bolju izvedbu od samog Phoenixa.

Napoleon

Phoenix pak ne treba puno dokazivanja da je odličan glumac. Tome svjedoči njegov Oscar za Jokera koji je jedna od najboljih glumačkih izvedbi ikad na filmu, ali i ovogodišnji film Beau is Afraid u kojem je odlično glumio. Kao Napoleona ga je u početku teško zamisliti, no Phoenix je uvijek briljirao glumeći nepredvidljive likove što ga čini odličnim izborom za francuskog cara. Ipak, ne bi se svi složili. Svo to iščekivanje da film stigne u kina ostavio je neke ljude razočaranima, a najviše kritika upućeno je povijesnoj točnosti.

Napoleon

Određene scene su kritizirane da se uopće nisu dogodile. Pa tako Napoleon navodno uopće nije prisustvovao giljotini Marije Antoanete te nije palio topove na piramide u Egiptu kao što je prikazano u filmu. Francuski kritičari su posebno nezadovoljni filmom nazivajući ga dosadnim i prekratkim te anti-francuskim i pro-britanskim filmom. Scott je na kritike u jednom intervjuu odgovorio samo s rečenicom ‘nađite život‘. Jesu li kritike opravdane, procijenite sami i otiđite u kino pogledati Napoleona. Već je postao najgledaniji film u Hrvatskoj prošli vikend s preko 18 tisuća gledatelja u kinima u samo četiri dana.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori