Wes Anderson osvojio je Oscar za film koji možete pogledati na Netflixu, a evo zašto biste i trebali
Wes Anderson osvojio je Oscar za film koji možete pogledati na Netflixu, a evo zašto biste i trebali

Wes Anderson osvojio je Oscar za film koji možete pogledati na Netflixu, a evo zašto biste i trebali

Wes Anderson počastio nas je prošle godine sa svojim zvjezdanim filmom Asteroid City te s četiri kratka filma koja su izašla na Netflix, jedan za drugim. Kratki filmovi su ekranizacija priča dječjeg autora Roalda Dahla. Podsjetimo, Anderson je 2009. kao svoj prvi animirani film ekranizirao upravo Dahlovu priču – Fantastic Mr. Fox. Film je danas često pri vrhu kada se rangiraju njegovi filmovi, zato smo jedva čekali pogledati nove adaptacije.

Kada je prvi film, The Wonderful Story of Henry Sugar, stigao, mnogi su mu predviđali Oscar za najbolji kratkometražni film. Ta predviđanja su se naposljetku i ostvarila te je film Wesu Andersonu napokon donio Oscar. Netflix je pobjedu odlučio proslaviti tako što će u petak, 15. ožujka objaviti sva četiri kratka filma ukomponirana u jedan antologijski. Odlična je to prilika da ponovno pogledamo kratke filmove, a evo kako smo ih rangirali kada smo ih prvi put pogledali.

kratki filmovi
IMDB

4. The Rat Catcher

Na zadnje mjesto smo stavili manje poznatu Dahlovu priču – The Rat Catcher. Priča prati reportera i mehaničara koji pozovu lovca na štakore kako bi uhvatio štakora koji luta po jednom engleskom selu. ‘Rat man‘ im priča o svom pametnom planu kako nasamariti štakora. U ulozi lovca je izvrsni Ralph Fiennes, a pridružuju mu se Richard Ayoade kao reporter i Rupert Friend kao mehaničar. Priča je zanimljiva i dinamična, ali na trenutke malo previše dinamična. Baš kao i u ostalim kratkim filmovima Wes Andersona, stalno se razbija četvrti zid, no za razliku od ostalih, u The Rat Catcheru to često postane previše i nekako je manje uvjerljivo. Ipak, set je jako lijepo stiliziran, a priča je zaista posebna.

kratki filmovi
IMDB

3. The Swan

Na predzadnje mjesto stavili smo The Swan. To je priča o dječaku kojeg tijekom jednog dana maltretiraju dva nasilnika. Peter (Asa Jennings) je pametni dječak koji voli promatrati različite vrste ptica. Jednog dana dva dječaka nasilnika odluče mu upropastiti dan te ga krenu maltretirati. Zavežu ga za tračnice, natjeraju ga da skoči sa stabla u jezero, ali pobjeda je na kraju ipak njegova. Cijelu priču pripovijeda Rupert Friend koji je zapravo Peter u odrasloj dobi. The Swan je sjajan kratki film koji je pravo iznenađenje od redatelja. Kao i uvijek scenografija je quirky, dijalozi brzi, a likovi čudni. Samo pričanje priče je ono što se najviše ističe u filmu. Imate osjećaj kao da slušate audioknjigu, ali s prekrasnim popratnim kadrovima.

kratki filmovi
IMDB

2. Poison

Na drugom mjestu našao se film Poison. Benedict Cumberbatch glumi Harryja, Engleza u Indiji kojemu otrovna zmija stane na stomak. Njegov suradnik i doktor utrkuju se s vremenom kako bi ga spasili. Poison je jedan od kratkih filmova koji je oduševio javnost. Tenzija koju je Anderson stvorio u samo 17 minuta filma dokazuje koliko je redatelj svestran. U početku, zabavni film, do kraja se pretvara u nešto puno mračnije, s krajem koji će vas dugo pratiti. Osim Cumberbatcha, u filmu se još pojavljuju i Dev Patel, Ben Kingsley te Ralph Fiennes kao Dahl.

kratki filmovi
NETFLIX

1. The Wonderful Story of Henry Sugar

Na prvo mjesto stavili smo prvi koji je izašao – The Wonderful Story of Henry Sugar. Dugo smo čekali da izađe, a već smo i napisali svoje dojmove. Jedini od četiri kratka filma koji traje više od 17 minuta, The Wonderful Story of Henry Sugar najviše nas je oduševio. Prati nekoliko priča od kojih je glavna ona o Henryju Sugaru, bogatašu koji otkrije knjigu u kojoj je opisana tehnika gledanja kroz objekte. Odluči joj se potpuno posvetiti kako bi mogao varati u kasinima diljem svijeta. Henry Sugar je slojevit film koji vas privuče s prvom scenom. Klasičnih Andersonovih elemenata ne fali, a film je i dobio ovacije na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji gdje je i premijerno prikazan. Kad ga pogledate, bit će vam jasno zašto je osvojio Oscar.

Foto: Netflix, IMDb

Učitati još
Zatvori