Nema ništa uzbudljivije od dobrog plot twista u filmu, a ovo je deset najšokantnijih
Nema ništa uzbudljivije od dobrog plot twista u filmu, a ovo je deset najšokantnijih

Nema ništa uzbudljivije od dobrog plot twista u filmu, a ovo je deset najšokantnijih

Filmove gledamo kako bi se opustili, stavili mozak na pašu i kako bi se zabavili. Međutim, ne možemo odoljeti onim filmovima koji nas drže na rubu stolca cijelo vrijeme i zbog kojih se na kraju šokiramo i pitamo se što smo mi to gledali. Srećom, takvih filmova ne fali, a uvijek nam je zanimljivo kada nas jedan takav ‘prevari’. Zato smo danas odlučili sastaviti listu naših omiljenih filmova s velikim plot twistevima. Upozoravamo da lista sadrži spoilere za one koji nisu gledali sljedeće filmove.

The Prestige

Volimo filmove Christophera Nolana, kao što ste mogli pročitati u našoj recenziji Oppenheimera. Svi uvijek spominju Dark Knight trilogiju, Interstellar i Inception, ali nama je jedan od najdražih The Prestige, film koji zaslužuje puno više hvale. U glavnim ulogama su Hugh Jackman i Christian Bale, a glume rivale mađioničare. Obojica žele biti najbolji, a to ih odvede u intenzivnu borbu za moć punu opsesije, ljubomore i kobnih posljedica. Radnja se odvija u 19. stoljeću i prava je misterija do kraja. Tijekom cijelog filma pratimo njihovu borbu. A plot twist? Na kraju saznamo kako Alfred Borden, lik kojeg glumi Bale ima brata blizanca te kako su se cijelo vrijeme izmjenjivali. Dok Robert Angier, lik kojeg glumi Jackman, uz pomoć Nikole Tesle napravi svog klona kojeg u mađioničarskom triku ubije u spremniku za vodu kako bi svi mislili da je on taj koji je mrtav. Uz Nolanov Memento, koji također ima veliki plot twist, redatelj se uspostavio kao kralj plot twisteva.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

Primal Fear

Primal Fear film je s klasičnim dobrim plot twistom kojeg saznamo kad i glavni lik što film čini još zanimljivijim. Riječ je o odvjetniku Martinu Vailu, kojeg glumi Richard Gere koji postane branitelj u slučaju ubojstva. Naime, Aaron (Edward Norton), siromašni ministrant uhvaćen je kako bježi s mjesta ubojstva, ali tvrdi da je nevin. Ubrzo saznamo kako Aaron ima podvojenu ličnost te kako je njegova druga osobnost počinila ubojstvo. Kada Martin priča s Aaronom, on muca i sramežljiv je te je jednostavno nemoguće pomisliti kako bi bio sposoban za ubojstvo, ali u njihovim razgovorima na vidjelo izađe njegova druga osobnost koja je zla i puno jača. Naposljetku ga proglase nevinim zbog dijagnoze poremećaja višestruke osobnosti i baš kada mislimo da je pravda zadovoljena u zadnjoj sceni s Martinom saznamo veliki plot twist. Aaron je sve glumio. Uopće ne muca niti ima podvojenu ličnost. Ubojstvo je počinio sam i razuman.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

Oldboy

Možda najpoznatiji plot twist u povijesti filma pripada korejskom trileru Oldboy. Čak i oni koji ne gledaju filmove izvan Hollywooda su čuli za njega. Film prati biznismena Oh Dae-Sua koji traži osvetu nakon što je proveo 15 godina otet, drogiran i mučen bez znanja o tome tko mu je to napravio. Uskoro upozna mlađu curu Mi-Do koja mu pomaže u osveti i u koju se naposljetku zaljubi. Redatelj filma je Park Chan-wook, jedan od najpoznatijih korejskih redatelja kojemu plot twistevi nisu strani. A u Oldboyju je plot twist toliko nastran, da su neke recenzije govorile kako im je bilo muka. Na kraju filma, Oh Dae-Su je toliko izmučen, ali napokon je pronašao svoje otmičare. No, oni su cijelo vrijeme bili korak ispred njega, a plot twist je taj da je Mi-Do zapravo kćer Oh Dae-Sua te su upravo otmičari namjestili da se oni upoznaju.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

The Skin I Live In

Španjolski film The Skin I Live In prati plastičnog kirurga Dr. Roberta Ledgarda, kojeg glumi Antonio Banderas. On je testira sintetičku kožu koju je izumio koja može podnijeti bilo kakvu štetu. Ubrzo vidimo da s njim živi misteriozna žena Vera koja služi kao pokus na kojoj Robert testira novu kožu. Film nas navodi da mislimo kako je Vera Robertova supruga koja je spaljena u automobilskoj nesreći te kako on testira sintetičku kožu upravo zato, kako bi pomogao njoj i ostalim žrtvama opekotina. Šokantni plot twist je taj da Vera nije Robertova supruga, nego muškarac kojeg je Robert godinama prije oteo i podvrgnuo vaginoplastici, odnosno promjeni spola.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

Shutter Island

Martin Scorsese poznat je po filmovima koji se većinom bave gangsterskim temama i kriminalom, ali njegov Shutter Island daje pravi misteriozni dojam. Pavi mind blowing film koji s plot twistom jako iznenadi. Radnja prati maršala Teddyja (Leonardo DiCaprio) i njegovog partnera Chucka (Mark Ruffalo) koji dolaze na Shutter Island, bolnicu za kriminalno lude kako bi istražili nestanak pacijentice koja je utopila svoje troje djece. Film pratimo iz Teddyjeve perspektive te s njim pokušavamo saznati istinu. Dok istražuje nestanak, počne imati čudne vizije, a na kraju saznamo o čemu je riječ. Šokantni plot twist otkriva kako je Teddy zapravo pacijent u toj bolnici, a Chuck njegov doktor. Teddy je završio u bolnici jer je ubio svoju suprugu nakon što je ona utopila njihovo troje djece, a vizije su pokušaj da njegova potisnuta sjećanja izađu na površinu.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

Psycho

Jedan od najpoznatijih horora i psiholoških trilera ikad, Hitchcockov Psycho ima možda najpoznatiji plot twist u povijesti. Premisa je ovakva: Marion Crane je službenica koja od svog šefa ukrade novac te odluči pobjeći i započeti novi život. U svom bijegu, završi u zloglasnom Bates Motelu, čiji je upravitelj Norman Bates, naizgled sramežljiv i usamljen lik koji uz vođenje motela, skrbi i o svojoj majci. Majku nikada ne vidimo u filmu, samo njezinu sjenu, ali je zapravo centralna figura. Norman ubrzo postane malo opsjednut s Marion te slijedi jedna od najpoznatijih scena u povijesti filma.  Norman ubije Marion, ali obučen kao svoja majka. Otkrijemo kako je i nju Norman ubio godinama prije te je od tad razvio podvojenu osobnost i ubija ljude koji dođu u njegov motel misleći da je svoja majka.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

Fight Club

Prvo pravilo Fight Cluba je da o njemu ne smijemo pričati. Ipak, danas ćemo ga prekršiti. Fight Club je sad već kultni film koji je toliko citiran i referenciran da ne postoji osoba koja nije čula za njega. Film prati insomničara kojeg glumi Edward Norton koji igrom slučaja upozna prodavača sapuna Tylera Durdena, kojeg glumi Brad Pitt. Njih dvojica sklope prijateljstvo te kroz priču o iskonskoj muškoj agresiji odluče stvoriti novi oblik terapije. Osnuju takozvani “klub boraca” gdje se muškarci međusobno tuku kako bi izbacili agresiju iz sebe. Njihov tajni koncept ubrzo se počne razvijati i proširivati te se “klub boraca” počne formirati i u drugim gradovima. Sve poremeti ekskcentrična žena koja stane između njih. Razvoj događaja nas dovede do zanimljivog plot twista kojeg nismo očekivali. Tyler Durden zapravo ne postoji. On i lik Edwarda Nortona su zapravo jedna osoba.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

Promising Young Woman

Film koji nekoliko puta šokira dok ga gledamo, Promising Young Woman ima poučnu poruku. Prati Cassandru (Carey Mulligan) koja zbog tragedije u prošlosti, skuje osvetnički plan protiv predatora koji zlostavljaju žene. Ta tragedija je samoubojstvo njezine najbolje prijateljice nakon što joj nitko ne vjeruje da je silovana. Cassandra godinama nakon uzme stvari u svoje ruke te pronađe čovjeka koji je silovao njezinu prijateljicu te njegove prijatelje koji su mu u tome pomogli. Taj čovjek, Al se sada ženi te Cassandra odluči infiltrirati njegovu momačku prerušena u striptizetu i kad ostane sama s njim odluči ga ubiti. No, iako je to ono što mislimo da će se dogoditi cijelo vrijeme, film skrene u drugom smjeru. Umjesto da ona ubije Ala, on slučajno ubije nju. Nakon inicijalnog šoka da je protagonistica ubijena, ubrzo vidimo kako je Cassandra imala backup plan i za to. Dođe dan Alovog vjenčanja na kojem svim upletenim ljudima kreću stizati poruke ubijene Cassandre, a Ala uhite za ubojstvo. Pravda na kaju ipak bude zadovoljena.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

Arrival

Znanstveno-fantastični film Arrival redatelja Denisa Villeneuvea prati Louise (Amy Adams) stručnjakinju lingvistike koju je vojska regrutirala kako bi im pomogla dešifrirati jezik vanzemaljaca koji su se spustili na zemlju. Dok komunicira s vanzemaljcima, istovremeno vidimo kako Louis konstantno ima vizije svoje kćeri za koju saznamo da je godinama prije umrla od raka. Koji je plot twist? Louise uspije dešifrirati jezik vanzemaljaca što joj omogući da vidi u budućnost te tada saznamo kako vizije njezine kćeri nisu prošlost, nego budućnost. Njezina kćer se još nije rodila, a Louise sada ima spoznaju kako će umrijeti od raka.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

The Sixth Sense

The Sixth Sense film je redatelja M. Night Shyamalana koji je poznat po filmovima s plot twistevima, a ovaj mu je zasigurno najpoznatiji. Film prati dječaka Colea koji tvrdi da vidi mrtve ljude. Dođe ga tretirati dječji psiholog Malcolm (Bruce Willis) koji pokušava otkriti razlog dječakove uznemirujuće sposobnosti. Tijekom cijelog filma mislimo da Malcolm pomaže Coleu, a onda dođe šokantan plot twist. Malcolm je zapravo mrtav cijelo vrijeme, zato ga Cole i vidi. Ubijen je u pljački koju vidimo na početku filma.

Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima
Filmovi s plot twistevima

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori