Donosimo listu filmova o čijim krajevima još uvijek ne možemo prestati pričati
Donosimo listu filmova o čijim krajevima još uvijek ne možemo prestati pričati

Donosimo listu filmova o čijim krajevima još uvijek ne možemo prestati pričati

Postoje neki filmovi koji nas jednostavno oduševe, a pogotovo njihovi krajevi. Kraj filma zna biti najefektivniji dio, a danas vam donosimo one o čijim krajevima još uvijek ne prestajemo pričati. Tekst u nastavku sadrži spoilere za one koji nisu gledali navedene filmove.

krajevi filmova

The Usual Suspects

The Usual Suspects jedan je od najpoznatijih krimi trilera 90-ih sa šokantnim twistom na samom kraju filma. Film prati skupinu kriminalaca koje unajmi misteriozni crime boss Keyser Söze. Zadatak im je prošvercati drogu s luke, no stvari krenu po krivu i Söze ih sve ubije. Osim jednog preživjelog ‘sumnjivca’. Cijela priča je ispričana iz perspektive Rogera ‘Verbala’ Klinta (Kevin Spacey) koji je na ispitivanju u policiji. Verbal, koji vidljivo šepa, policajcu Daveu Kujanu ispriča cijelu priču. ‘Sumnjivci’ su došli obaviti posao, no jedan od njih, Dean Keaton (Gabriel Byrne) shvati da na brodu uopće nema droge. Sve je zapravo zamka kako bi ih Söze ubio. Policajac Dave Kujan (Chazz Palminteri) zaključi da je Keaton zapravo Söze i Verbal se složi.

Onda slijedi jedan od najpoznatijih krajeva filma ikad. Verbal je na kraju ispitivanja pušten, uzima svoj zlatni upaljač i zlatni sat s recepcije i odšeta iz policijske postaje. Kamera je na njegovom hodu i dok odlazi iz postaje i šeta cestom, prestane šepati i ulazi u auto. Verbal je zapravo Söze, no kada policajac to shvati, bude prekasno.

krajevi filmova

The Mist

Temeljeno na djelu Stephena Kinga, The Mist je horor koji prati skupinu ljudi zatvorenih u jednom supermarketu nakon što njihov grad pogodi oluja koja uzrokuje maglu te oslobodi velika stvorenja žedna krvi stvorena da ubijaju ljude. Svašta se u filmu događa, mnogi izgube živote, stvore se klanovi i izgleda kao da spasa nema.

Na kraju filma, vidimo protagonista Davida, njegovog sina Billyja i tri druge osobe koje su bile s njima u supermarketu. Uspjeli su izaći i doći do Davidovog auta. Planiraju bijeg, no autu ubrzo nestane benzina, a David uoči nešto u magli. Svjesni kako je to stvorenje koje ih dolazi ubiti i da će sada umrijeti, odluče uzeti stvari u svoje ruke. David ima pištolj s četiri metka s kojima odluče počiniti samoubojstvo. David ih sve upuca, uključujući i svog sina te sad samo čeka da stvorenje priđe autu i ubije ga. Međutim, kada se magla malo rasprši, David shvati da ono što su vidjeli nije zapravo stvorenje koje ih je došlo ubiti, nego vozilo vojske koje ih je došlo spasiti. David shvati da je ubio sve u autu minutu prije nego što su trebali biti spašeni.

krajevi filmova

Se7en

Se7en je film koji je često pri vrhu liste kada se navode najbolji kriminalistički filmovi. Fincherov film s Brad Pittom i Morganom Freemanom prati dvojicu detektiva, Millsa (Pitt) i Somerseta (Freeman) koji love serijskog ubojicu. Serijski ubojica koristi sedam smrtnih grijeha kao motiv za ubojstva. Film je pravi masterclass u razvoju napete priče. Nakon što je počinio pet od sedam ubojstava, ubojica (Kevin Spacey) se preda policiji, no još uvijek ima plan koji se otkrije na kraju filma.

Ubojica detektive odvede na pustu lokaciju nagoviještajući zadnja dva ubojstva. Dok su tamo, Millsu je dostavljena kutija. Ta scena je rezultirala sad već poznatom rečenicom What’s in the box? koju izgovara Pitt. Ubojica prizna da je oduvijek bio ljubomoran na Millsa i njegov život sa suprugom (Gwyneth Paltrow). Iako se nikad ne prikaže što je u kutiji, postane očito da je unutra odsječena glava Millsove supruge koju je on ubio, ostvarujući grijeh ljubomore. Na samom kraju gnjevni Mills upuca ubojicu i time ostvaruje zadnji grijeh – srditost, baš onako kako je ubojica i planirao.

krajevi filmova

La La Land

Nisu samo kod kriminalističkih trilera krajevi pamtljivi. Da ne bismo samo pisali o šokantnim krajevima, uvrstili smo La La Land jer nam njegov završetak slama srca. Poznati mjuzikl s Emmom Stone i Ryanom Goslingom bio je jedan od najvećih filmova 2016., a osvojio je i šest Oscara. Mjuzikl prati Miju (Stone) i Sebastiana (Gosling). Ona je glumica, a on pijanist koji se zaljube dok pokušavaju navigirati svoje karijere u Los Angelesu.

Romantični mjuzikl pamtit ćemo zbog puno scena, no kraj je onaj koji nas je najviše dirnuo. Iako cijeli film navijamo za njih i pratimo njihovu vezu, oni nažalost prekinu. Kako bi ostvarili svoje snove, jednostavno nisu mogli funkcionirati skupa. Prođe nekoliko godina i vidimo da je Mia postala poznata glumica te da ima i supruga i dijete, a Sebastian je napokon otvorio svoj jazz klub. Na samom kraju filma Mia i njezin suprug slučajno završe u tom klubu i dobivamo srcedrapajuću scenu u kojoj Sebastian svira klavir i pogleda Miju. Sve je rečeno očima, a na kraju dobivamo i montažu toga što bi bilo da su uspjeli ostati skupa.

krajevi filmova

There Will Be Blood

Paul Thomas Andersonov There Will Be Blood odličan je film s krajem koji još dugo ostaje s vama. Izvrsni Daniel Day Lewis glumi Daniela Plainviewa, biznismena s prijelaza u 20. stoljeće koji se bavi naftom. Film prikazuje njegov život i susret s Elijem Sundayjem, lokalnim voditeljem crkve od kojeg je Daniel uzeo zemlju. Njihove ideje se sudaraju jer Daniel radi sve samo u svoju korist, a Eli želi novce kako bi financirao svoju crkvu i stvorio vjersko carstvo.

Velika scena koja dolazi na kraju odvija se upravo između njih dvojice u Danielovoj kućnoj kuglani. Eli dolazi tražiti Daniela novac. On vjeruje da se ispod njegove zemlje nalazi nafta, a s obzirom na to da Daniel nikad na njoj nije uspio napraviti naftnu dizalicu, zemlju mogu prodati. Daniel zatim glumi da pristaje na tu ideju, ali samo ako Eli prizna da je on lažni prorok i da je Bog praznovjerje. Eli je svoje bogatstvo i crvku zaradio tvrdeći da direktno komunicira s Duhom Svetim, a sada, očajan, priznaje što ga Daniel traži. Međutim Daniel onda prizna da je nafta s te zemlje već ispuštena i da je on to napravio. Njegov bijes se sve više povećava i on zatuče Elija do smrti s čunjem iz kuglane. Ovakav kraj je zaista teško zaboraviti, a i dandanas je smatran jednim od najboljih.

krajevi filmova

The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption jedan je od onih filmova koji vas ne mogu ostaviti ravnodušnima, a zbog njegovog kraja mnogi su danima lili suze. Film prikazuje jedinstveno prijateljstvo dva zatvorenika. Red (Morgan Freeman) je u zatvoru 40 godina zbog pokušaja ubojstva svoje supruge, a Andy (Tim Robbins) osuđen zbog ubojstva koje nije počinio. Andy godinama kopa tunel ispod zatvora kako bi pobjegao što mu na kraju i uspije. Iako izgleda da je nestao bez traga, Andy ipak ostavi Redu hint kako ga pronaći kad on sam izađe iz zatvora.

Na kraju filma, Red je pušten iz zatvora i pronađe Andyja na pješčanoj plaži u Meksiku. Njihov susret emotivan je i idiličan, a predstavlja mir i raj kojeg obojica napokon mogu osjetiti nakon njihovog vremena u Shawshanku. Cijeli ton filma je beznadan zbog čega sretan kraj još više pogodi gledatelja.

krajevi filmova

Barbie

Film koji je apsolutno dominirao ove godine je Barbie. To je film o poznatoj lutki u modernom svijetu. Barbie glumi Margot Robbie, a nakon što u svom Barbielandu počne preispitivati svoje postojanje, to je odvede na putovanje samootkrića. Iako je većinom komedija sa zaraznim pjesmama i veselim bojama, Barbie sa sobom nosi bitnu poruku. Ne pamtimo njegov kraj samo zato što nam je najfriškiji, nego i zato što nam je dao značajnu lekciju.

Na kraju filma uz pjesmu Billie Eilish What Was I Made For, izumiteljica lutke Ruth Handler da Barbie izbor. Ili će postati žena u stvarnom svijetu ili će ostati lutka i vratiti se idiličnom Barbielandu. Barbie izabere prvo, a onda slijedi zadnja rečenica u filmu I’m here to see my gynecologist. Iako smiješna, ta zadnja scena simbolizira njezino prihvaćanje svoga tijela i same sebe. Zbog toga, kraj Barbieja nikada nećemo zaboraviti.

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori