Cooltura: Tjedan su nam obilježile vijesti o novoj seriji i knjizi na koje nećete ostati ravnodušni

Cooltura: Tjedan su nam obilježile vijesti o novoj seriji i knjizi na koje nećete ostati ravnodušni

Na redu nam je još jedna Cooltura na Journalu, a ovaj je tjedan bio zaista prepun divnih novosti u kreativnom svijetu. U fokusu su nam umjetnost i dizajn jer se ovih dana sve više pripremamo za uređenje doma i ušuškavanje u onu pravu božićnu vibru. Provjerite čiji su nam radovi obilježili dane te koje serije, filmove i pjesme slušamo narednih tjedana.

Cool…serija

Hit serija ‘Normal People’, temeljena na bestselleru Sally Rooney o kojem smo pisali ovdje, stigla je na HBO GO, gdje je svih 12 epizoda odmah dostupno za gledanje. Serija prati nježan, ali kompliciran odnos između Marianne i Connella, od kraja školskih dana u malom gradu na zapadu Irske do preddiplomskih godina na koledžu Trinity. U školi je on omiljen i popularan, dok je ona usamljena, ponosna i zastrašujuća. No, kada Connell jednog dana dođe po svoju majku koja radi kao čistačica u Marrianneinoj kući, između dvoje tinejdžera se razvija čudna i neraskidiva veza koju su odlučili skrivati od javnosti.Sve druge detalje serije otkrijte ovdje.

Cool…film

U petak je na Netflix stigao novi film izvrsnog redatelja Davida Finchera koji se proslavio raznim filmovima koji su stekli status klasika. ‘Mank’ prati život scenarista Hermana Mankiewicza i turbulentno razdoblje pisanja scenarija za budući klasik ‘Citizen Kane’, vjerojatno najvažnije filmsko ostvarenje u povijesti filma. Priča prikazuje njegov kompleksan odnos s Orsonom Wellesom koji je također radio kultnom filmu i pitanje koje se godinama provlači: ‘Tko je napisao ‘Citizen Kane?’ Što vas još očekuje u filmu i tko glumi uz Lily Collins otkrijte ovdje.

Cool…knjiga

Vijest o novoj knjizi Rupi Kaur na našim policama obilježila je tjedan. ‘Tijelo dom‘ svojevrsni je dijalog autorice sa samom sobom, intimno putovanje kroz misli i osjećaje koje vodi kroz prošlost, sadašnjost i moguću budućnost. Zbirka Rupi Kaur ‘tijelo dom’ podijeljena je na četiri tematske cjeline – um, srce, odmor, buđenje. Začetnica tzv. instapoezije koja je osvojila svijet i ovog se puta dotiče tema ljubavi, gubitka, traume, iscjeljenja, ženstvenosti i iseljeništva i identiteta. Sve detalje nove knjige pronađite ovdje.

Cool…art

 Osim što smo ljubitelji keramike domaćih kreativaca, vremena su takva da je poticaj i potpora onima koji nešto rade od velike važnosti. Ugodite sebi i svojim najmilijima i to tako da im poklonite odlične ručno rađene poklone koji će dugo vremena imati posebno mjesto u njihovim životima. KraKle keramika je brend koji nam je ove godine pripremio posebna iznenađenja u novoj blagdanskoj kolekciji koja je zaista prava mala umjetnost! Divne primjerke keramike pogledajte ovdje.

Cool…glazba

Počelo je ono pravo božićno vrijeme, period u kojem obožavamo jednostavne božićne komedije, sobe okićene lampicama i božićnu glazbu. Ako vam je prvi hrvatski božićni radio na repeatu, složili smo za vas super playlistu s božićnim hitovima koji nisu nužno toliko puta poslušani kao što je Mariah Carey. Sve najbolje novije božićne pjesme koje će vas oraspoložiti pogledajte ovdje.

Cool…event

Virtualna galerija Omnibus predstavlja jednu divnu izložbu umjetnice Matee Smolčić Senčar. Izložba fotografija premijerno je prikazana u Londonu 2017.godine, a u fokusu su pinhole fotografije, snimljene pomoću camera obscure tehnike. Ono što oku u stvarnom svijetu nije vidljivo i teško je za interpretirati, uz pomoć ove tehnike dolazi u formi fotografije, dobivene manipulacijom propuštanja svijetla na negativ i pozicioniranjem aktera na fotografiji. Kako točno pogledati divnu izložbu pronađite ovdje.

Cool…dizajn

Ovog vam prosinca donosimo divne ideje hrvatskih insta kreativaca. Simpatičan dizajn filc drvca odmah nam je zapeo za oko, a iza njih stoji Matea Halilović i njezin blog ‘little things.’ Kako se točno inspirira i kako i vi sami možete napraviti ova divna drvca, otkrijte ovdje.

Foto: Press, Instagram Matea Smolčić Lončar,  Amrita Singh, KraKle keramika, Unsplash

Učitati još
Zatvori