Spremate se na Advent u Beč? O ovim događanjima se ne prestaje pričati
Spremate se na Advent u Beč? O ovim događanjima se ne prestaje pričati

Spremate se na Advent u Beč? O ovim
događanjima se ne prestaje pričati

Beč je jedan od onih gradova koji u adventsko vrijeme odiše posebnom čarolijom. Tko može odoljeti primamljivom mirisu domaćeg punča, slatkišima i dječjim očima koje zasjaju kad ugledaju bezbrojna svjetla? U djetinjstvu je advent trajao cijelu vječnost, a dojma smo da je u odrasloj dobi sve prebrzo gotovo. Ne čudi stoga što učestalo želimo uhvatiti komadić adventske magije, a put ka njoj nas odvodi u Beč.

Od sredine studenog do Božića, mnogi od najljepših i najpoznatijih bečkih trgova pretvaraju se u prave božićne zemlje čuda. Advent u Beču službeno je otvorio svoja vrata, a među lokacijama koje valja posjetiti istaknut ćemo Božićni sajam u Palači Schönbrunn, Art Advent na Karlsplatzu, Stari bečki božićni sajam na Freyungu, Božićno selo na Sveučilišnom kampusu, Božićni sajam na Spittelbergu i Bečki božićni sajam na Trgu gradske vijećnice.

PS: Ultimativni vodič po europskim božićnim sajmovima čeka vas ovdje.

©Paul Bauer

Beč je nadaleko poznat kao grad bogate povijesti, arhitekture, gastronomska oaza, ali i veliko shopping carstvo. Prethodno smo za vas pripremili dva zanimljiva vodiča. Prvi od njih tematizira generalne informacije o smještaju, gastronomiji i besplatnim aktivnostima, a dostupan je ovdje. Drugi pak zaviruje u jednu od najvećih znamenitosti bečkog lifestyleakavane. 

A pred vama je novi vodič koji je u prvom redu usmjeren na aktualna kulturna događanja.

© Marcus Deák / Mythos Mozart

Putovanje u Mozartov svijet

Na izložbi Mythos Mozart, posjetitelji kreću na 60-minutni obilazak kroz pet soba na izravnom putovanju u Mozartov svijet. Ova interaktivna izložba predstavlja vizualni i auditivni uron u svijet jednog od najvećih glazbenika svih vremena.

Spoj glazbe, izvedbene umjetnosti, arhitekture i tehnologije, raskošna prostorna i medijska inscenacija te vidljiv i opipljiv susret s Mozartom – sve to čini Mythos Mozart nesvakidašnjim iskustvom. Virtualni susret s glazbenim genijem zakazan je u Kärntner Straße 19, a svi detalji dostupni su ovdje.

monet
© Philipp Lipiarski

Posjet Monetovom vrtu

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji u dvorani Marx Halle možete uroniti i u svijet znamenitog umjetnika Claudea Moneta. Sve to zahvaljujući multimedijalnoj izložbi Monetov vrt, jedinstvenom izložbenom konceptu realiziranom najsuvremenijom tehnologijom. Instalacije i projekcije u kombinaciji s glazbom prikazuju njegova djela i bogat svijet boja iz dosad neviđene perspektive. Istovremeno Monetovo stvaralaštvo čine živim i opipljivim. Više o izložbi donosimo ovdje.

Basquiat, La Hara (1981.)

Glasna umjetnosti Basqueta

Glavna jesenska izložba u Albertini posvećena je jednom od najvećih umjetnika druge polovice 20. stoljeća – Jean-Michelu Basquiatu. Američki umjetnik  haićansko-portorikanskih korijena osamdeseti je godina prošlog stoljeća crtača grafita postao superzvijezda, prije nego što je podlegao ovisnosti o drogama u dobi od samo 27 godina.

Njegova umjetnost bila je glasna, ne samo koloritom, već i porukama koje je željela prenijeti. U Albertini je trenutno izloženo oko 50 djela iz renomiranih međunarodnih zbirki, a postav je moguće razgledati sve do 8. siječnja. Više o izložbi možete doznati ovdje.

Maria Lassnig, Große Knödelfiguration (1961/62), Maria Lassnig Stiftung © Maria Lassnig Stiftung

Pollock i apstraktni ekspresionisti

Beč je ove jeseni ugostio izložbu još jednog renomiranog američkog umjetnika – Jacksona Pollocka. No, jedan od istaknutih apstraktnih ekspresionista ovdje je predstavljen u društvo svojih istomišljenika, odnosno umjetnika koji su svoje stvaralaštvo formirali u sklopu ovog stilskog pravca.

Na izložbi postavljenoj u Albertina modern muzeju velikani američkog ekspresionizma poput Jacksona Pollocka, Marka Rothka i Joan Mitchell suprotstavljaju se austrijskim pionirima poput Marije Lassnig, Arnulfa Rainera, Güntera Brusa i Hermanna Nitscha. U muzeju je izloženo oko 100 djela umjetnika s obje strane Atlantika, a više informacija o izložbi čeka vas ovdje.

©Dominik Gruss

Razotkrivanje misterija zvanog Banksy

Kao što smo nedavno istaknuli, trenutno je u Beču moguće razgledati i izložbu posvećenu jednom od najvećih umjetničkih misterija 21. stoljeća. Riječ je o britanskom grafiti umjetniku Banksyju, čija djela već desetljećima privlače interes svjetske javnosti. Izložba The Mystery of Banksy – A Genius Mind donosi uličnu umjetnost anonimnog genija u prostor Wiener Stadthallea.

Izloženo je 150 reprodukcija najpoznatijih Banksyjevih djela, a zahvaljujući njima posjetitelji dobivaju cjelovit pregled i uvid u djela ovog iznimnog umjetnika. Izložba ostaje otvorena sve do 5. veljače 2023. godine. Detalji o ulaznicama dostupni su na linku.

PS: Ako se austrijsku prijestolnicu odlučite posjetiti sredinom prosinca moći ćete uživati i u interaktivnoj izložbi Harry Potter: The Exhibition. Sve detalje o njoj možete doznati ovdje.

Učitati još
Zatvori