Adventska čarolija u Beču ove se godine vraća još veća i bolja nego prije
Adventska čarolija u Beču ove se godine vraća još veća i bolja nego prije

Adventska čarolija u Beču ove se godine
vraća još veća i bolja nego prije

Blještave božićne dekoracije, pregršt kreativnih ideja za blagdanske darove, kuhano vino, punč i gastronomske delicije ove godine ponovno očekuju ljubitelje božićnih sajmova u Beču. Austrijska prijestolnica nadaleko je poznata po svojim božićnim sajmovima koji sredinom studenog tradicionalno otvaraju svoja vrata za posjetitelje. Povodom 300. obljetnice njihova postojanja građani i turisti iz cijelog svijeta moći će uživati na 17 sajmova s više od 900 štandova. Prvi sajmovi otvaraju se već 10. studenog. Najveći broj štandova, njih 125, Advent u Beču će imati u četvrti Spittelberg u staroj gradskoj jezgri.

Odbrojavamo još malo do početka Adventa u Beču

Najpoznatiji i najpopularniji sajam, onaj na trgu ispred bečke gradske vijećnice, otvara se 19. studenog. Novi koncept s naglaskom na održivosti i prilagođen obiteljima obuhvaća i transparentan sustav dodjele štandova uz javni natječaj. Ponuda jela zaista je bogata te seže od pečenih kestena preko raznih vrsta kobasica do ukusnih slastica. Pritom gastronomski štandovi moraju posjedovati certifikate eko proizvodnje ili održivosti koji potvrđuju da više od 30 posto njihova asortimana čine proizvodi biološkog podrijetla, a jasno je naznačeno podrijetlo svih poljoprivrednih proizvoda. Novost je i da će se sva hrana i piće posluživati u višekratnoj ambalaži.

Jedna od glavnih atrakcija, veliko božićno drvce na trgu ispred vijećnice, ove godine stiže iz Štajerske. Smreka visoka gotovo 30 metara i stara oko 130 godina već je postavljena na trgu. Ispred nje bit će jaslice s figurama izrađenima u prirodnoj veličini, a krov će poslužiti kao pozornica za trubače koji će svojim izvedbama svake večeri od 25. studenog stvarati božićni ugođaj.

Vraća se i poznato klizalište ispred vijećnice

Ove godine sajam posebnu pozornost posvećuje djeci i obiteljima. Za njih priprema neka nova iznenađenja kao što je, na primjer, vrtuljak visok dvanaest metara izrađen posebno za sajam. Nedaleko od njega nalazit će se poseban štand za najmlađe gdje će se nuditi dječji punč i vruća čokolada u malenim šalicama, a u novoj kućici djeca će moći izrađivati božićne dekoracije, ukrašavati svijeće, pisati pisma Djedu Mrazu, skladati božićne pjesme ili pak izrađivati jestive kućice od medenjaka.

Za dobar provod na sjevernoj strani parka poslužit će božićni vlakić i panoramski kotač koji nudi spektakularan pogled na sajam. Tu će biti i neke već poznate atrakcije poput velikog drvca sa svjetlećim srcima. Sajam će nakon dvogodišnje pauze ponovno krasiti klizalište koje vijuga kroz prekrasno osvijetljen park vijećnice.

Foto: C. Jobst/PID

Božićni sajam ispred vijećnice pravi je turistički magnet. Prvi se put održao 1986. godine, a otad je zabilježeno četverostruko povećanje broja noćenja u studenom, dok je u prosincu broj noćenja peterostruko veći. No povijest božićnih sajmova u Beču seže još u 1722. kada se na trgu Freyung održao prvi sajam. Ta se manifestacija s vremenom selila na druge trgove, a od osamdesetih godina prošlog stoljeća održava se na više različitih lokacija. U Beču naglašavaju da nijedan drugi grad u Europskoj uniji nema toliko božićnih sajmova. Posjetitelji će zasigurno i ove godine uživati u njihovoj čaroliji.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori