Najljepše kavane koje ne smijete zaobići kada ste u Beču
Najljepše kavane koje ne smijete zaobići kada ste u Beču

Najljepše kavane koje ne smijete
zaobići kada ste u Beču

Mirna jutra uz šalicu mirisne kave, mnogima su omiljeni dio dana. No, užurbani dani prenapučenog rasporeda nameću malo drugačiji pristup ispijanju tog omiljenog toplog napitka koji osim što nas razbuđuje i osnažuje, daje nam poseban osjećaj uživanja u punoći okusa.

Ipak, rijetki od nas se odriču svoje jutarnje šalice zanosnih gutljaja bez obzira na sve obveze i uvijek pronađu način kako da u svoj raspored uklope taj slatki, mali ritual.

@vienna_story

I dok se pripremamo za dnevne obveze držeći u ruci omiljenu šalicu i puneći se jutarnjom dozom informacija i inspiracije, zašto si ne dozvoliti malo maštanja. A kada se spoje mašta i kava, Beč je sasvim logična čežnja. Ipak je riječ o gradu profinjene ljepote i otmjene energije koji je osim po svojim raskošnim muzejima, galerijama, palačama i glazbi, poznat i po jedinstvenim kavanama.

Kako ne obožavati bečke kavane?

„Grad Beč izgrađen je oko nekoliko kavana u kojima stanovnici sjede i piju kavu”, kazao je još poznati njemački književnik Bertolt Brecht. Da je bečka kavana zaista institucija, potvrđuje njezina bogata tradicija koja je poznata diljem svijeta.

Kultura bečkih kavana 2011. godine službeno je uvrštena u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Tradicionalne bečke kavane impresioniraju svojom jedinstvenom atmosferom s prepoznatljivim separeima, kultnim drvenim stolcima, mramornim stolovima, držačima s novinama i brojnim vrstama kave.

@seplb

Tradicija koji živi i danas

Svi koji su u Beču svratili u tradicionalnu kavanu, mogli su primijetiti da se uz kavu dobije i čaša vode. Čaša vode najprije je služila odlaganju korištene žlice za kavu, a kasnije su vlasnici kavana tako htjeli pokazati gostima kvalitetu vode.

Godine 1873., kada je u Beču održana i Svjetska izložba, u rad je pušten magistralni vodovod koji pitku vodu u austrijsku metropolu dovodi s planina. Čašom vode uz kavu vlasnici su željeli pokazati da za pripremu hrane i napitaka koriste čistu i kristalno bistru izvorsku vodu. Posluživanje vode uz kavu preuzele su brojne druge zemlje.

@vienna_visitas

Specijalitet kojem je teško odoljeti

Jedan od specijaliteta bečke kavane je i takozvani „Einspänner”, što u njemačkom jeziku označava jednopreg, odnosno zaprežna kola u koja se upreže samo jedan konj, a čine ga dvostruki espresso s velikom količinom šlaga na vrhu

Uz takve se zaprege veže i podrijetlo naziva jer su vozači obično u jednoj ruci držali kavu, a u drugoj uzde. Zbog gustog šlaga kava je duže ostajala toplom. Danas se taj specijalitet poslužuje i u bečkim kavanama, najčešće u prozirnoj čaši s ručkom.

@mealfred

Otkrivamo 5 najljepših bečkih kavana

Zahvaljujući brojnim posjetiteljima iz cijelog svijeta na izložbi 1873. bečka je kavana postala svjetski poznata. Vrhunac slave doživjela je krajem 19. stoljeća kada je postala središtem intelektualnog života. Građani su se počeli okupljati ondje kako bi čitali, diskutirali, razmjenjivali filozofske ideje i pisali.

Bečke kavane toliko su važne za austrijsku kulturu da su doslovno oblikovale povijest zemlje i njezino mjesto u europskoj povijesti. Njihova popularnost ne jenjava ni danas, a u nastavku donosimo 5 najljepših bečkih kavana u kojima bismo voljeli provesti dan uz ukusan kolač i kavu.

@l.mvrtas

Cafe Schwarzenberg

Kad bismo mogli izabrati samo jednu kavanu u cijelom Beču u kojemu bismo proveli pola dana, to bi bio Cafe Schwarzenberg. Ova tradicionalna kavana dugo je bila omiljena umjetnicima i glazbenicima i ima jedan od najfotogeničnijih interijera bez previše gužve. T

akođer, jedan je od rijetkih preostalih primjeraka 27 legendarnih kavana u ulici Ringstraße.

Cafe Sperl

Cafe Sperl u blizini je Naschmarkta koji je malo veći i malo udaljeniji od centra grada, što znači da je više mjesto za izbjegavanje gužve. Nalazi se u četvrti umjetnika i prekrasno je područje za šetnju bilo kojeg dana u tjednu.

Cafe Central

Cafe Central morate posjetiti barem jednom u životu. Interijer je spektakularan i kolači su iznenađujuće dobri. S obzirom da se nalazi u samom središtu grada, morate biti spremni čekati kako biste ovdje našli svoje mjesto jer je ova kavan vrlo, vrlo popularna.

Demel

Smještena u neposrednoj blizini carske rezidencije Hofburg, jedna od najpoznatijih kavana i slastičarnica u Beču, Demel, goste privlači svojom bogatom ponudom peciva i slastica u kojima je uživala još carica Sissi. U Demelu i nakon 200 godina poslužuje samo žensko osoblje, i to u crno-bijelim uniformama. Poznate su po tome što goste ne oslovljavaju direktno, nego distancirano koristeći arhaični oblik množine u njemačkom.

Ako želite uživati u najraskošnijim poslasticama, onda ne tražite dalje od Demela, jednog od najpoznatijih brandova čokolade u Austriji koji svakog dana privlači mnoštvo ljudi.

Cafe Landtmann

Legendarna kavana Landtmann će sljedeće godine proslaviti 150. obljetnicu postojanja. Smještena u poznatoj bečkoj ulici Ringstraße, a njezino pozicioniranje se smatralo vrlo hrabrom odlukom.

U vrijeme otvaranja oko nje su se nalazila sama gradilišta, a znamenitosti poput Gradske vijećnice, Sveučilišta i Parlamenta bile su tek u nastajanju. Cafe Landtmann i dalje slovi za jedno od omiljenih lokacija, kako za bečane, tako i turiste.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori