Ke Huy Quan: Od Goonies do Oscara. Kako je glumac ‘kupio’ svjetsku javnost
Ke Huy Quan: Od Goonies do Oscara. Kako je glumac ‘kupio’ svjetsku javnost

Ke Huy Quan: Od Goonies do Oscara. Kako je glumac ‘kupio’ svjetsku javnost

Ovako izgleda ostvarenje američkog sna, poručio je glumac Ke Huy Quan u pobjedničkom govoru na 95. dodjeli Oscara. Ondje mu je uručena nagrada za najboljeg sporednog glumca u hitu Everything Everywhere All at Once. I dok su se u brojnim kategorijama vodili žestoki dueli, bilo je sasvim jasno kako će 51-godišnji glumac odnijeti zasluženu pobjedu.

Za isti mu je glumački angažman dosad dodijeljeno 68 nagrada na različitim filmskim festivalima, a trijumfirao je i na prestižnim dodjelama poput Zlatnih globusa, BAFTE te SAG-a. U ovo vrijeme prošle godine ovakav rasplet događaja za Ke Huy Quana djelovao je kao nedostižan san.

Ke Huy Quan

San čije je ostvarenje čekao 39 godina

Karijeru je započeo kao dječak, pojavivši se u legendarnim filmovima osamdesetih – Goonies te Indiana Jones i ukleti hram, no nakon snažnog starta uslijedilo je višegodišnje zatišje koje ga je nagnalo i na odluku da se krajem devedesetih povuče iz aktivne glumačke karijere. Naredne godine proveo je kao kaskader i asistent redatelja na različitim projektima, a istoj se vratio upravo u filmu Everything Everywhere All at Once. I kakav je to povratak bio!

Ke Huy Quan i Harrison Ford

Susret koji je postao viralna senzacija

Prvu veliku nagradu osvojio je pred Stevenom Spielbergom, a u emotivnom govoru nije propustio slavnom redatelju zahvaliti što ga je uveo u svijet filma udijelivši mu prve uloge. A njegova karijera kao da je i simbolički napunila cijeli krug kada se s Harrisonom Fordom, legendarnim Indianom Jonesom susreo na pozornici Teatra Dolby, dok je slavni glumac bio prezenter nagrade za najbolji film.

Društvene mreže preplavile su fotografije i video sadržaji koji prenose susret Shorta Rounda i Indiane Jonesa, a korisnici nisu propustili prokomentirati kako su organizatori Oscara dobro znali što čine kada su spojili ovaj dvojac.

Ke Huy Quan i obitelj Brendana Frasera

Dobra duša 95. dodjele Oscara

Iste večeri društvene mreže preplavili su i snimci njegova susreta s kolegom Brendanom Fraserom, kojem je na istoj dodjeli pripala nagrada za najboljeg glumca. Dvojac je 1992. godine zajedno nastupio u komediji Encino Man, a uslijedile su šale kako je malo tko mogao očekivati da će se, samo ako pogledamo taj film, dvojac u pobjedničkoj ulozi naći na najprestižnijoj pozornici svijeta.

Svojom osebujnom karijernom pričom, emotivnim govorima i iskrenim veseljem Ke Huy Quan je kupio svjetsku javnost.

Što slijedi…

Uloga Waymonda Wanga vratila ga je u žižu i centar pažnje, a pred njim su novi glumački projekti. Ovoga puta, zahvaljujući njima će se pojaviti na malim ekranima. Pred njim je angažman u seriji American Born Chinese, u kojoj će ponovno nastupiti uz Michelle Yeoh.

Premijera serije zakazana je 24. svibnja na platformi Disney+. Najavni video donosimo u nastavku:

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori