Dodjela Oscara prošla je u znaku jednog filma, no donijela je i par iznenađenja
Dodjela Oscara prošla je u znaku jednog filma, no donijela je i par iznenađenja

Dodjela Oscara prošla je u znaku jednog filma, no donijela je i par iznenađenja

U Los Angelesu je u nedjelju, 12. ožujka održana 95. dodjela Oscara, prestižne filmske nagrade koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka.

Ovogodišnji apsolutni rekorder po broju nominacija je film Everything Everywhere All At Once, koji je bio nominiram u čak 11 kategorija, a pobjedu je odnio u njih 7.
Uz nagradu za najbolji film, slavio je u kategoriji najbolje montaže te kategorijama najboljeg scenarija i najbolje režije, koja su pripale Danielu Kwanu i Danielu Scheinertu.
Ekipa filma Everything Everywhere All At Once

U čemu su zablistale zvijezde na crvenom tepihu, pogledajte ovdje.

Pobjednici glumačkih kategorija

Film Everything Everywhere All At Once briljirao je i u glumačkim kategorijama. Michelle Yeoh nagrađena je za najbolju glavnu glumicu, čime je postala prva Azijatkinja kojoj je to pošlo za rukom, dok su najboljim sporednim glumcem i glumicom proglašeni Ke Huy Quan i Jamie Lee Curtis.

Posljednji puta tri glumca za isti su film bila nagrađena još 1977. godine kada je to pošlo za rukom satiričnoj drami Network.

Pobjedu u kategoriji najboljeg glumca odnio je, na oduševljenje velikog dijela publike, Brendan Fraser za svoju interpretaciju pretilog profesora u drami The Whale.

Dobitnici glavnih glumačkih nagrada
Ekipa filma Everything Everywhere All At Once

Laureat iz sjene

No, večer je prošla i u znaku ratne drame All Quiet on the Western Front, koja je osvojila nagrade u kategorijama za najbolji međunarodni film, najbolju fotografiju, najbolju scenografiju i najbolju izvornu glazbu.
All Quiet on the Western Front

A Oscara dobiva…

Nagradom za najbolji adaptirani scenariji nagrađen je film Women Talking. U kategoriji najboljih vizualnih efekta nagradu je odnio Avatar: The Way of Water, dok je u kategoriji najboljega zvuka slavio Top Gun: Maverick.

Guillermo del Toro
Ke Huy Quan

Premda su za zlatni kipić u kategoriji najbolje pjesme bile nominirane i Rihanna i Lady Gaga, nagrada je pripala pjesmi Naatu Naatu iz indijskog filma RRR.

Za najbolju kostimografiju, na iznenađenje mnogih, nagrađen je film Black Panther: Wakanda Forever, dok je nagrada za najbolju šminku i frizuru, očekivano, pripala filmu The Whale.

Najboljim dugometražnim animirani film proglašen je Guillermo del Toro’s Pinocchio, dok je u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma slavio politički dokumentarac Navalny.

95. dodjela Oscara

Tko su gubitnici večeri?

Nakon 2018. godine, ovogodišnja je dodjela ujedno bila i prva koja je imala glavnog voditelja. Voditeljska palica po treći je put pripala komičaru Jimmyju Kimmelu.

Također, sve 23 kategorije su bile uživo predstavljene na dodjeli u Teatru Dolby, nakon što je prošlogodišnja odluka da se unaprijed snimi osam natjecateljskih kategorija izazvala oštru reakciju dijela filmske industrije.

Gubitnikom večeri možemo smatrati film The Banshees of Inisherin koji od 9 nominacija nije ostvario ni jednu pobjedu. Nagrade su izmakle i filmovima The Fabelmans, Tar te Elvisu.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori