Upoznajte Indiru Juratek, novu Journal Life blogericu

Upoznajte Indiru Juratek, novu
Journal Life blogericu

Kako prebroditi neke teške životne situacije, kako pretvoriti negativne misli u one pozitivne i kako, naposljetku, upravo iz tih situacija izaći jaka i psihički i fizički, na svojoj je koži iskusila i otkrila Indira Juratek, naša nova Journal Life blogerica, koja nas kroz svoj portal Budi Dobro već nekoliko godina uči tome da u svakom danu trebamo pronaći nešto pozitivno i pomaže nam izgraditi neke nove životne perspektive onda kada ih ni sami ne vidimo. Indira je aktivna na brojnim projektima, uz to je i dvostruka mama, i u njenim ćete tekstovima odsad nadalje redovito moći uživati na Journal.hr-u. Tko je ona i što nam priprema, pročitajte u nastavku.

Osnivačica si portala Budi Dobro. Kada si ga pokretala, što ti je bila motivacija? Kakvu si stranicu poželjela pružiti svojim čitateljima?

Budi dobro je nastao kao neka vrsta osobne terapije u jednoj potpuno down fazi života. Desilo se da me odjednom „stisnulo“ sa svih strana. Otac mi se razbolio i preminuo od raka, 2 dana prije toga doživjela sam prometnu nesreću u kojoj mi je ozbiljno stradala kralježnica, na poslu sam bila izložena mobbingu. Bila sam fizički i emocionalno slomljena i osjećala sam da se cijeli svijet vrti suprotno od mog ritma. Kako sam u tom periodu veći dio života provela ležeći, prirodno se pojavilo to poniranje u sebe, traženje smisla i odgovora na brojna pitanja koja su se nametala, traženje načina za izlječenje, samovrednovanje… Odlazak oca sam doživjela kao gubitak stupa života, što se i poklopilo sa slomom kralježnice, stupom našeg tijela. Tako polomljena sam shvatila da moram izgraditi novi temelj te postati sama svoj najčvršći oslonac i stvorila sam Budi dobro.

Lajtmotiv portala mi je od samog početka bio kreni u susret sebi! Vjerujem da dobro možemo biti jedino onda kada su nam tijelo, um i duh u harmoniji te kada živimo u zdravom okolišu. Čitateljima želim pružiti jedan moderan holistički lifestyle portal bogat afirmativnim, kreativnim, zanimljivim sadržajima iz života, self-carea, well-beinga, dobre hrane, kreativnosti, glazbe, razgovora, sretnog doma…  Ukratko, portal na kojem možemo iz dana u dan zajedno rasti. Želja mi je da svaki čitatelj i posjetitelj portala pronađe vlastiti put kroz sadržaj koji stvaramo i u konačnici bude dobro!

Kristali i drago kamenje – područja koja su ti jako bliska. Kako su te privukli, koju si snagu i energiju u njima pronašla i kada se rodila tvoja prva kolekcija nakita od kristala i dragog kamenja?

Neka inicijacija u kristale i kristaloterapiju dogodila se u nevjerojatnoj priči kada sam u jednom dućanu kupila kristal citrin. Nisam ništa znala o njemu, privukao me svojom divnom žutom bojom, a prodavačica mi je rekla da donosi novac i obilje. Tada je bio na sniženju i platila sam ga 10 kn. Po izlasku iz dućana sam stala na novčanicu od 10 kn! Do automobila sam pronašla još 40. Sestra mi je svjedok da je ovo zaista istinita priča. 😉 Rekla bih da su me kristali pozvali k sebi.

Kako sam završila PMF, smjer biologija-ekologija, prilično sam znanstveni tip i sve izučim i proučim do kraja. Nekoliko godina sam na sebi, suprugu, meni bliskim ljudima, proučavala utjecaj kristala i narukvica prije nego sam odlučila napraviti nešto s njima. Kad sam bila sigurna da to nije samo lijepo kamenje, a ujedno svjesna da u životnoj vrteški posla, obitelji, partnerstva i drugih obveza koje se (ne) mogu odviti bez nas, ponekad zaista nije lako odvojiti niti pola sata i prepustiti se nekim tehnikama poput meditacije, odlučila sam ponuditi ljudima nešto što će raditi za njih – kristale. A ima li išta bolje od prekrasnog komada nakita koji nam pomaže odagnati stres, prazninu i sivilo svakodnevnice? Zoe SoulMade narukvice su poput šetnje netaknutom prirodom – donose smiraj, opuštaju um i tijelo te na suptilnoj razini mijenjaju život nabolje.

Prva kolekcija nakita Happy Tassel nastala je prije godinu i pol i to prvenstveno s idejom healinga. Ovi, samo na prvi pogled šareni kamenčići duginih boja, spojeni bakrom ili srebrom, čine unikatan iscjeljujući nakit visoke frekvencije. Sve narukvice iz prve kolekcije nose nazive za neko životno područje na kojem trebamo potporu (npr. Love, Communication, Harmony, Energy…), a na svakom od nas je da intuitivno osjeti i odabere svoj komadić duge.

Poznata si i po svojim majicama s afirmacijama. Koja je njihova priča?

Nakon dugogodišnjeg rada na sebi i s drugim ljudima, primijetila sam da se sve može svesti na uvjerenja koja imamo o sebi i životu. Vjerujem da su svi primijetili kako kvaliteta misli utječe na naš život. Ako u svemu vidimo negativno, život nam upravo to i pokazuje. Isto je i s pozitivnim mislima. Pa ako već mislima utječemo na kvalitetu našeg života, zašto ga ne bismo bojali bojama ljubavi, radosti, ljubaznosti…?

Već nekoliko sezona bijeli T-shirt se pokazao kao must have komad u ormaru pa su mi se majice činile kao idealna podloga za afirmacije. To je jedan od slatkih i stylish načina kako možemo raditi na sebi, čak i kada nam se čini da nemamo nimalo vremena. Do sada su tu 2 kolekcije, prva #mindfulness i druga #perspective.  

#mindfulness kolekcija je vesela, šarena i ukrašena ljupkim motivima flore i faune s raznim afirmacijama kojima možemo pokazati svijetu što mislimo i želimo. Afirmacije iz kolekcije #perspective su za razliku od klasičnih statement majica okrenute prema osobi koja ih nosi, dakle „naopako“ (ili ispravno, zavisi iz koje perspektive gledamo na život). Ovim majicama želim u ženama probuditi samosvijest o tome koliko vrijede, koliko su snažne, hrabre i lijepe te spoznaju da mogu učiniti baš sve ako su toga svjesne, jednostavno tako da zaokrenu svijet u svome smjeru.

Duhovnost ti je važna – kako radiš na njoj u ovo ludo i užurbano moderno doba?

Za mene duhovnost nije odvojena od ničega drugog u životu te je to ono što svojim primjerom i savjetima želim pokazati svima koji u mojoj priči vide nešto inspirativno. Biti „duhovan“, a nesposoban živjeti u datom okruženju, je za mene potpuno neshvaćanje života. Duhovnost koju živim je osjećaj pomirenosti sa sobom i svijetom u kojem živim, preuzimanje odgovornosti za život, suosjećanje, zahvalnost, korištenje vlastitih potencijala za više dobro… Sve duhovne tehnike kojima se služim smatram alatima koji mi pomažu da izvučem najbolje iz sebe na putu vlastitog samoostvarenja i doprinosa zajednici. Poseban i duhovan život možemo živjeti čineći sasvim obične stvari – šetajući, čitajući, kuhajući ručak – ako smo tome posvećeni i u miru sa sobom.

Iako sam duhovna, nisam lišena užurbanosti i kaotičnosti koje nam moderni život donosi, kao niti želja za lijepim i inspirativnim sadržajima, iskustvima i stvarima. Majka sam dvoje djece, sa suprugom imam permakulturni vrt, tu je i jedan mačak, cijeli život smo odlučili začiniti i selidbom iz grada na selo te gradnjom kuće i holističkog centra, radim 2 posla, koordiniram 30-ak predivnih i inspirativnih ljudi na portalu, svaku narukvicu radim osobno, kreativno osmišljavam sve majice i popratne vizuale kako za Zoe tako i za T-shirte, dajem lifecoach savjetovanja, kućanstvo da i ne spominjem…

Upravo me duhovnost u tom kaosu drži smirenom, staloženom, harmoničnom, kreativnom… Kad vam dan izgleda kao moj čini se nemogućim odvojiti vrijeme za sebe i rad na sebi, ali to nije tako. Imam neke rituale koji su dio svakodnevnice, npr. obavezno dan započinjem slušanjem mantri, kristalne narukvice ne skidam, koristim reiki, dok se vozim u automobilu radim vizualizacije i afirmacije za manifestaciju nekih želja i ideja, svjesno dišem, pazim na mentalnu higijenu, biram s kim se družim i kakav sadržaj općenito konzumiram i unosim u sebe… Ako me nešto i „izbaci“ ne zadržavam taj osjećaj u sebi, propustim ga, uzmem lekciju i idem dalje. Više ništa ne smatram slučajnošću, ne prolazim kroz život kao figura, već osluškujem, promatram i aktivno sudjelujem.

Što bi voljela prenijeti čitateljicama Journala kroz svoje tekstove koje ćeš pisati?

Svoju kolumnu vidim kao mjesto susreta mene i svake čitateljice koja osjeća da je vrijeme za promjenu. Pisat ću o tome što je to osobni integritet, kako biti autentična, moderna, sveobuhvatna, kako naći ravnotežu između prilagođavanja i individualnosti,  kako preuzeti odgovornost za svoj život i na taj način ostati vjerna sebi, u kontri onoga što se u našem društvu još uvijek dobrim dijelom očekuje da žena je i bude. Želja mi je kroz tekstove podržati i ohrabriti žene koje već koračaju putem autentičnosti te pomoći onima koje osjećaju bilo kakav strah ili nelagodu da izađu iz osobnih okvira. Voljela bih da čitateljice kroz moje tekstove u sebi prepoznaju onu sjajnu, divnu, nadarenu i osobitu ženu, koja može ostvariti sve svoje potencijale i hrabro krenuti u susret sebi, jer na kraju it`s all about change.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori