Ideja Uspona dokumentarni je serijal u kojem upoznajemo iznimne pojedince diljem Hrvatske
Ideja Uspona dokumentarni je serijal u kojem upoznajemo iznimne pojedince diljem Hrvatske

Ideja Uspona dokumentarni je serijal u kojem upoznajemo iznimne pojedince diljem Hrvatske

Na prvom programu HRT-a od ponedjeljka, 22. svibnja možemo pratiti prvu sezonu dojmljive dokumentarne serije Ideja Uspona. Iza ovog projekta stoji talentirani autor i redatelj Filip Filković Philatz, koji se već proslavio svojim kreativnim i vizionarskim radom na inspirativnim hrvatskim dokumentarnim serijama kao što su Dulum Zemlje i Lovac na Bilje.

Filip Filković Philatz sa suradnicima
Filip Filković Philatz sa suradnicima

Život iznimnih pojedinaca

Dokumentarna serija Ideja Uspona dirljiva je vizualna priča koja gledatelje uranja u živote iznimnih pojedinaca diljem manje poznatih regija Hrvatske.

“Moja primarna motivacija je duboko ukorijenjena fascinacija ljudskim duhom i potencijalom koji leži u svakome od nas. U svom životu i karijeri imao sam sreću susresti mnoštvo pojedinaca koji su iskoristili ovaj potencijal da daju izniman doprinos svojim zajednicama i svijetu općenito. Skromno osjećam da sam i ja dio takvih pojedinaca. Uglavnom, svi ti susreti u meni su usadili želju da skrenem pozornost na takve izvanredne pojedince i podijelim njihove priče sa širom publikom”, otkrio nam je autor serije Filip Filkovića Philatz.

Osobni uspon koji vodi usponu zajednice

Kroz prvu sezonu prikazuju se pitoreskni krajevi Podravine, Hrvatskog zagorja, Istre i Slavonije, daleko od užurbanih urbanih središta. U svakoj epizodi fokus je na tri nadahnjujuće osobe koje su svojim inovativnim idejama značajno utjecale ili su potaknule jedinstvene tvrtke u svojim regijama.

“Odabir protagonista je proces koji je uključivao pažljivo promišljanje i opsežno istraživanje. Naš primarni kriterij bio je da pojedinci moraju imati priču koja ne samo da pokazuje njihov osobni uspon, već ima i širi utjecaj na njihovu zajednicu ili društvo. Osobito su nas zanimali pojedinci koji su prevladali značajne izazove ili nedaće kako bi doveli do pozitivne promjene. Započeli smo pretraživanjem različitih izvora za potencijalne kandidate. Pratili smo tragove, komunicirali s protagonistima, svaka je priča ispitana radi mogućeg uklapanja u etosu serije”, otkriva Filković proces odabira protagonista prvog serijala.

Oni koji čine razliku

Neki od protagonista serijala su umjetnik Nikola Vudrag, nagrađivana tekstilna inženjerka Ivana Biočina, avanturist Josip “Lux” Lukačević, nožar Ivan Mlinar te inovatorica u kozmetici Neva Jurman.

“Željeli smo da se naša publika poveže s našim protagonistima na osobnoj razini, da bude inspirirana njihovim putovanjem i da vidi sebe u njihovim borbama i trijumfima. Stoga nam je bilo ključno da naši protagonisti nisu samo izvanredni u svojim postignućima, već i da se mogu usporediti u svojoj ljudskosti”, ističe autor.

Usuditi se biti drugačiji

Kroz svoje majstorsko pripovijedanje i vizualnu stilizaciju, Ideja Uspona pruža gledateljima jedinstvenu perspektivu o životima, talentima i strastima portretiranih pionira. Istovremeno, ona služi kao dokaz otpornosti ljudskog duha i beskrajnih mogućnosti koje čekaju kada se usudimo sanjati izvan uobičajenog. Stoga, budite večeras uz prvi program.

Najavni video donosimo u nastavku:

Foto: Ustupio Filip Filković Philatz

Učitati još
Zatvori