Umjetnik Philatz ima novi projekt naziva Staklenke starog Zagreba
Umjetnik Philatz ima novi projekt naziva Staklenke starog Zagreba

Umjetnik Philatz ima novi projekt naziva
Staklenke starog Zagreba

Sigurno vam ispod radara nije mogao proći predivan umjetnički projekt Mali Zagreb, kojeg je umjetnik Philatz zajedno sa svojim timom postavio na ulice grada Zagreba. Iako smo o njima dosta pisali, uvijek nas iznova oduševe kada ih ponovno uočimo na ulicama grada. Sada filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz ima novi “minijaturni” projekt naziva Staklenke starog Zagreba. Odmah smo ga kontaktirali i otkrili kako je došao na ideju i što se sve krije ize ova priče.

  • Kako si došao na ideju izrade projekta Staklenke starog Zagreba?

Već neko vrijeme razmišljam o ovakvom tipu minijatura, sve od projekta Mali Zagreb, koji je bio prvi doticaj s minijaturnim elementima starog Zagreba. Sada me zanimaju minijature u skali 1:150 unutar malog zadanog prostora, odnosno unutar starih staklenki. Ideja proizlazi iz duboke ljubavi i poštovanja prema gradu i njegovoj bogatoj povijesti. Osjetim da ovu fascinaciju zagrebačkom prošlošću dijele mnogi koji su privučeni nostalgičnim šarmom prošlog vremena. Korištenje minijatura u ovom projektu služi kao jedinstven i kreativan način za očuvanje i izlaganje ove povijesti u interesantnom obliku.

Zagreb unutar staklenke zadivljujući je oblik pripovijedanja koji koristi taj ograničeni prostor za prenošenje potencijalno bogate i složene priče. Staklenke služe kao maleni prozorčići u prošlost, pružajući uvid u kulturu i tradiciju Zagreba. Svaka staklenka priča svoju priču, prikazujući određeni aspekt prošlosti grada kao što je određena zgrada, mjesto, zanat, tramvaj, kiosk, znamenitost ili tradicija.

  • Voliš Zagreb i voliš eksperimentirati s minijaturama u svom umjetničkom stvaralaštvu? Od kud ta fascinacija?

Ovo je dakle drugi pokušaj nekih minijatura u radu, nakon Malog Zagreba. S tim da mi je ovdje ideja napraviti kompletne priče vezane uz svaku staklenku. Minijature nadahnjuju maštu i omogućuju nam istraživanje novih svjetova i mogućnosti u malom obliku. Kao redatelju koji stvara filmove, priče koje možemo vizualizirati, volim stvarati svjetove, tako da je i ovo jedan oblik stvaranja malih svjetova koji se mogu promatrati i analizirati.

  • Kako biraš motive?

Izbor motiva je vođen osobnim interesima i iskustvima u Zagrebu. Volim stare zanate i imam opipljivi odnos s gradskom arhitekturom, mjestima i ulicama iz djetinjstva. Odabirom ovih motiva omogućava mi oživjeti sjećanja i emocije koje vežem uz zagrebačku prošlost te ih kroz svoj projekt mogu podijeliti s drugima. Recimo tu sam stavio neke poznatije lokacije ali i neke koje mene osobno vežu uz prošlost poput krčme “Kod Marka” u Rakitju, “Izletište Suhina” kod Podsuseda, poznati plavi sat od obitelji Lebarović u gradu, Britanski trg, plavi tramvaj, mjesto “Kod Žnidaršića” i sl.

Misliš li da bi ove staklenke mogle biti izvedene i u fizičkom obliku?

Želim podijeliti svoj projekt sa širom publikom i učiniti ga pristupačnijim. Tako da mislim da je transformacija staklenki u fizičke objekte sljedeći veliki korak. Ovo je zapravo nastavak projekta Mali Zagreb, gdje minijature nisu u fizičkom prostoru grada nego unutar gabarita staklenke, a te staklenke bi zatim bile ili izložene za publiku u obliku izložbe ili bi bile dostupne za osobno uživanje kod kuće putem nekog shopa. Ono što je ovdje zanimljivo je koliko zapravo staklenke služe kao metafora sjećanja i čina očuvanja prošlosti. Osobno, staklenke uvijek vežem uz svoju baku i zimnicu. Tako da stvaranjem ovih staklenki sada, zajedno s ovim različitim motivima, svima nama kolektivno može dati neki oblik osobne nostalgije i može sačuvati djelić naše povijesti. Ovo je potencijalno zanimljivi simbol važnosti sjećanja i poštivanja naše povijesti i tradicija koje su oblikovale ono što smo danas. Ovog umjetnika zapratite na njegovom Instagramu.

Foto: Filip Filković Philatz

Učitati još
Zatvori