Na jednom mjestu okupili smo sva događanja za Dan žena
Na jednom mjestu okupili smo sva događanja za Dan žena

Na jednom mjestu okupili smo sva
događanja za Dan žena

Sutra se obilježava Međunarodni Dan žena brojnim akcijama i aktivacijama u cijeloj hrvatskoj. Od raznih filmskih projekcija, koncerata, predavanja do već tradicionalnog noćnog marša – okupili smo najzanimljivija događanja gdje ćemo se ovih dana sretati. 

Noćni marš – 8. mart

Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici – parola je kojom vas ove godine pozivamo na osmomartovski Noćni marš.

Posljednjih godina gotovo stidljivo pozivamo na male otpore, male korake prema velikom ženskom štrajku. Nadamo se da ćemo nastaviti stazama naših prethodnica, koje su bez moljakanja i bez uglađenog čekanja, svjesne da im država neće sama od sebe osigurati prava koja im pripadaju, na ulicama i u tvornicama izborile opće pravo glasa, pravo na rad, pravo na radničko organiziranje. Desetljećima kasnije, i mi smo bolno svjesne da država nije tu za nas. Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima. Nasilje raste, a prvi su na udaru oni za koji društvo najmanje brine.

Za žene kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, već dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene. Govore nam da ne hodamo mračnim ulicama zbog opasnosti, već da se vratimo u sigurno, u četiri zida nuklearne obitelji, u kuhinje i spavaće sobe u kojima radimo “iz ljubavi”, a kad taj ljubavni ugovor prekršimo, naši domovi postaju mjesta premlaćivanja, prisile i prijetnje. Ta svakodnevica koju živimo, odnosno preživljavamo, govori nam da druge opcije osim štrajka nema. Zato marširajmo prema ženskom štrajku, makar i malim koracima.

Ruta: Trg žrtava fašizma (okupljanje u 18:00) – Ulica Franje Račkog – Jurišićeva – Trg – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Teslina – Zrinjevac

Detalji su ovdje.

8. MART U ATTACKU!

Povodom feminističkog 8. Marta organiziramo cjelovečernje druženje u Attacku. Program započinjemo pripremom večere, a završavamo projekcijom filma Kraljičin utjecaj i Zvjerinjak partyja u režiji splitskog QueerANarchive kolektiva.

People’s kitchen

Priprema večere: 14:30

Večera: 19:30

Kino Cirkus // Projekcija filma Kraljičin utjecaj (Hiko – nestajuća kultura u Togu)

19:30

ZVJERINJAK Party

AKC Attack // 21:00 – 02:00 // 3€

Zvjerinjak friends će poslužiti za večeru female + sexy anger from Whitney to Rosalia uz nježne i brze bpm-ove highpopa, eurotrance, neoreggaetona i techna!

Detalji su ovdje.

Dan žena za sva vremena – Zdenka Kovačiček

Na vrhu hrvatske glazbene scene nalazi se već 66 godina, a ostvaruje i impozantnu međunarodnu karijeru. Jedna je od najboljih hrvatskih jazz-rock i blues pjevačica, a često ju nazivaju i prvom damom jazza. Zdenka Kovačiček je, kako joj i hit kaže, žena za sva vremena i kao takva najbolji izbor za svirku na Dan žena. U Zagrebu je nismo čuli na većem koncertu još od proslave 60. godišnjice karijere 2017. u Lisinskom pa će i nastup u Petom Kupeu s Greenhouse Blues Bandom biti prilika za presjek pjesama iz cijele karijere. Proslavimo Dan žena uz ženu za sva vremena! Prije i posije koncerta funk i jazz ritmove puštat će Pips i D-Gree iz Hrvatske funk delegacije. Ulaznice su dostupne u prodaji putem Entrio sustava.

Znanost u prolazu Zagreb

Znanost u prolazu vraća se na zagrebački Cvjetni trg! 11. ožujka ponovno okupljamo hrvatske znanstvenice koje će pričati o znanosti kojom se bave i zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu. Očekuju nas izlaganja 12 hrvatskih znanstvenica iz različitih znanstvenih disciplina. Detalji su ovdje. 

Ljudska prava u porodu-besplatna radionica za trudnice

Na radionici “Ljudska prava u porodu” trudnice imaju priliku naučiti o društvenom, emotivnom i fizičkom položaju žene u porodu u našem sustavu i kako fokus vratiti na sebe kao aktivnog sudionika rađanja.

Edukacija koja je cjelovita u informacijama o porodu, koja uključuje sve aspekte od fizionomije, preko praksi koje su znanstveno dokazano korisne do emotivnog stanja rodilje ali i njene okoline i na kraju načina komunikacije s medicinskom i ostalom podrškom je najbolja priprema za porod. Tako osnažene žene imaju mogućnost ostvariti dobro porođajno iskustvo i ući u majčinstvo na dobrim temeljima. Radionica se održava uživo. Prijavite se na [email protected] mjesta su ograničena. Detalji su ovdje. 

Dejtnajt na Dan žena by Lajnap – stand-up comedy

Izbjegnite sve zamke ljubavi, veza i seksa i nasmijete se uz savjete LAJNAP komičara na njihovom najpopularnijem tematskom showu – DEJTNAJT. Savršen show za dejt. Voljeli tu osobu ili ne. Večer na kojoj ćete odmah znati pašete li si.Potpuno novi show LAJNAP komičara koji obrađuje temu muško-ženskih odnosa i kako preživjeti iste. Ljubavni savjeti uvijek dobro dođu, a LAJNAPovci su se potrudili izvući one najbolje iz svojih dugogodišnjih veza i karijera. Za specijalno izdanje na Dan žena karte potražite ovdje. 

Mentalno zdravlje LGBTIQ+ osoba i duginih obitelji u Hrvatskoj

Predstavljanje rezultata istraživanja o mentalnom zdravlju lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba u Hrvatskoj Najveće do sada istraživanje mentalnog zdravlja i manjinskog stresa lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba, provedeno je na uzorku od preko 1600 osoba u Hrvatskoj. Prvo je ovo takvo istraživanje kojim smo kroz različite ljestvice, koje uključuju ispitivanje o depresiji, anksioznosti, stresu, suicidalnosti, konzumaciji sredstava ovisnosti, manjinskom stresu te drugih demografskih podataka te podataka o autanju došle do zapanjujućih i važnih podataka o mentalnom stanju homoseksualne i biseksualne populacije u Hrvatskoj. Glavni cilj istraživačkog projekta „Dugine obitelji u Hrvatskoj“ bio je dobiti uvid u živote obitelji u kojima je barem jedan roditelj LGBTIQ+ osoba. Ovim istraživanjem obuhvaćeno je ukupno 30 obitelji unutar kojih je intervjuirano ukupno 63 člana/ica obitelji – odraslih (roditelja, udomitelja/ica, partnera/ica roditelja) i djece. Početak događanja danas u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Detalji su ovdje. 

Foto: Facebook, Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori