Na jednom mjestu okupili smo sva događanja za Dan žena
Na jednom mjestu okupili smo sva događanja za Dan žena

Na jednom mjestu okupili smo sva
događanja za Dan žena

Sutra se obilježava Međunarodni Dan žena brojnim akcijama i aktivacijama u cijeloj hrvatskoj. Od raznih filmskih projekcija, koncerata, predavanja do već tradicionalnog nNoćnog marša – okupili smo najzanimljivija događanja gdje ćemo se ovih dana sretati. 

Doris Barić/fAKTIV
Doris Barić/fAKTIV

Noćni marš – 8. mart

Noćni marš je prosvjedni marš koji se u Zagrebu održava osmu godinu. Na glasnu i borbenu proslavu 8. marta na ulicama pozivamo vas pod parolom Feminizam i gotovo. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a povorka prema Zrinjevcu kreće u 18:30. Mi smo radnice i penzionerke, studentice i učenice, izbjeglice i migrantkinje, strane radnice i djevojčice. Mi smo trans žene, mi smo isprebijane žene, mi smo tihe i glasne, zajebane i prestrašne, hrabre i umorne. Mi smo feministkinje, a to znači da ne odustajemo. Ne odustajemo jer rastu i inflacija i rasizam i broj ubijenih u Gazi. Rastu nasilje i desnica, raste broj femicida, ali raste bome i naš bijes. I ove godine marširamo, jedna uz drugu, svjesne da bez feminizma nema pravde i nema sreće.

Ruta: Trg žrtava fašizma (okupljanje u 18:00) – Ulica Franje Račkog – Jurišićeva – Trg – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Teslina – Zrinjevac

Detalji su ovdje.

Noćni marševi se održavaju i u Osijeku, Rijeci, Splitu i Šibeniku.

Noćni marš_2024. Vizual_Vedran Štimac
Vizual_Vedran Štimac

Dan žena u Muzeju Grada Zagreba

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2024. 10 sati, u Muzeju grada Zagreba bit će održana prva radionica iz ciklusa Tijela na papiru pod vodstvom plesne umjetnice Zrinke Šimičić i likovne umjetnice Marine Bauer.

Inspirirane djelima iz Zbirke hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću, Zrinka Šimičić i Marina Bauer osmislile su seriju radionica koje kroz pokret i likovno oblikovanje tematiziraju odnos unutarnjeg iskustva tijela i njegove vanjske reprezentacije. Posebno se usredotočuju na žensko tijelo te položaj i ulogu žena kroz povijest slikarstva, povezujući ih s aktualnim društvenim kontekstom.

Prva radionica polazi od crteža plesačica slikarice Anke Krizmanić, naslovljenih Slobodne invencije, što pretpostavlja pokret koji ne podliježe ustanovljenim pravilima i načinima (plesa) već dopušta osobnu kreativnost i slobodne odluke.

Uz vodstvo plesne umjetnice i somatske praktičarke Zrinke Šimičić, na radionici ćemo probuditi užitak u kretanju koje proizlazi iz osvještavanja vlastitog tijela, njegovih granica i mogućnosti, a s likovnom umjetnicom, kiparicom Marinom Bauer, izrazit ćemo to iskustvo kroz oblikovanje prostornog crteža žicom te istražiti na koje načine i do koje mjere vizualni prikaz pokreta doživljavamo kroz tjelesnu percepciju.

Radionica je besplatna i namijenjena umirovljenicama, uz obaveznu potvrdu sudjelovanja.

Glazbeno-poetska večer u Lisinskom

Iako osnaživanje žena ne traje samo jedan dan u mjesecu, u ožujku se posebno naglašava ženska snaga i borbenost. Glazbenica, pjevačica i pjesnikinja Zrinka Posavec povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, u Lisinskom će održati glazbeno-poetsku večer kojom će na poseban način obilježiti ovaj velik i važan dan.

Osim etno pjesama koje su obilježile njezin rad, Zrinka Posavec izvest će i nove pjesme skladane upravo za ovu priliku. U koncertnom će djelu uz nju nastupiti stalni glazbenici Kristina Bjelopavlović Cesar, Borna Šercar, Hrvoje Kralj, Mario Igrec i Ambrozije Puškarić, a kao glazbene gošće pridružit će se klapa Cesarice i violončelistica Ella Radman.

Zrinka Posavec foto Samir Ceric Kovacevic (20)
Zrinka Posavec foto Samir Cerić Kovačević

Akcija „Sigurne na radnom mjestu – zaštićene od zlostavljanja“

S obzirom na suradnju ŽFF i SNH podržavamo inicijativu Sindikata Novinara Hrvatske koji će se pridružit akciji Ženske mreže Hrvatske i Ženske sekcije SSSH u  akciji povodom Međunarodnog dana žena 8. marta u 10:30 sati na Trgu sv. Marka ispred Vlade RH.

Tema akcije je zlostavljanje na radnom mjestu s glavnim sloganom: „Sigurne na radnom mjestu – zaštićene od zlostavljanja“. Za vrijeme akcije predat će se i zahtjevi Vladi RH – glavni zahtjev je ratifikacija Konvencije C190 Međunarodne organizacije rada o zlostavljanju na radnom mjestu.

dan-žena-trešnjevka

Dan žena u Centru za kulturu Trešnjevka

Pridružite se borbi protiv spolnog uznemiravanja na radnom mjestu! Ženski filmski festival i Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama vas poziva na Dan žena, 8. ožujka 2024. godine u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1) na zanimljiv i važan događaj koji će vam otvoriti oči i potaknuti vas na akciju.

Prvo ćete pogledati film Od 3 do 22, klasik hrvatske kinematografije iz 1967. godine, koji je režirao Krešo Golik (Zagreb film). Film prikazuje položaj žene u društvu.

Ovaj dio programa ŽFF-a je u sklopu europskog projekta koji se provodi u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Centrom za nove inicijative, koji se bavi problemom spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Projekt je već napravio radionice sa zaposlenicima HRT-a, ADU, HUP-a i drugih organizacija, te pokrenuo Help desk pri Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova gdje se prijavljuju slučajevi i pruža pravna pomoć. Budući koraci su medijska kampanja u smjeru dizanja svijesti u suradnji s Ženskim filmskim festivalom i pisanje novog priručnika koji će biti primjenjiv za sve zemlje Europske unije uključene u projekt, te sklapanja sporazuma o suradnji sa sindikatom novinara.

Nakon filma, sudjelujte u panel-diskusiji koja će obraditi temu „Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu i važnost sindikata“ na kojoj će govoriti ugledne stručnjakinje:

  • Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
  • Radojka Kraljević, psihologinja
  • Lovorka Marinović, Centar za nove inicijative
  • Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara i predsjednica Europske federacije novinara (moderatorica)
  • Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica ŽFF/OBR (uvodna i završna riječ)

Diskusija će se baviti aktualnim pitanjima o nasilju nad ženama, mladim ženama, političkom i medijskom uznemiravanju, nepravdi sustava, zaštiti žrtava i prevenciji problema uznemiravanja.

Dođite i informirajte se o tome kako možete prepoznati, prijaviti i spriječiti spolno uznemiravanje na radnom mjestu. Ovo je događaj koji ne smijete propustiti!

Dan žena Dubrovnik

Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s Gradom Dubrovnikom i ove godine organizira niz događanja povodom Međunarodnog Dana žena. U razdoblju od 7. do 10. ožujka grad će oživjeti kroz manifestaciju “Gurmanski dani – Dan žena”, u kojoj sudjeluju dubrovački restorani, koji će posjetiteljima pružiti nezaboravno gastronomsko iskustvo uz posebne, ekskluzivne jelovnike. Osim gastronomske ponude, organizirana je i glazbena poslastica u Kazalištu Marina Držića, 8. ožujka s početkom u 20 sati, kada će koncert održati Marko Škugor. Prihod od ulaznica za koncert, namijenjen je za Udrugu Deša.

Arijana Lekić- Fridrih “Lijepa naša”, 8.3. u 16:00 na platou MSU-a

U petak, 8. 3., na platou pred zgradom Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, umjetnica Arijana Lekić-Fridrih okuplja ženski zbor građanki za izvedbu verzije himne “Lijepa naša” koja sadrži feminističke i aktivističke intervencije u tekstu.

Severina je na društvenim mrežama pozvala pratiteljice i pratitelje da pokažu žensku moć i solidarnost te izađu na skupove i marševe koji će se na Međunarodni dan žena obilježavati u gradovima širom Hrvatske. U Zagrebu se održavaju mnoge akcije borbe rodne ravnopravnosti, a MSU i udruga Domino program započinju pred zgradom MSU-a feminističkom izvedbom himne u izvedbi ženskog zbora kojeg okuplja Arijana Lekić-Fridrih, a nastavlja se Noćnim maršom od Trga žrtava fašizma prema Zrinjevcu pod sloganom “Feminizam i gotovo” u organizaciji udruge fAKTIV.

Foto Žaklina Antonijević, Hulu Split
Foto Žaklina Antonijević, Hulu Split

Zdenka Kovačićek, Peti Kupe

I ove godine Zdenka i njezin bend Greenhouse Blues Band rasplesat će ovaj zagrebački klub.

Dan žena u Muzeju iluzija

Ovaj mjesec su u fokusu žene i njihov dan. Muzej iluzija udružio je snage s brendovima poput Frankly Good & Borbolete te stručnjacima iz poliklinike Duduković & Kisić, studia Les Mains, Laure Žalac, Karmell Ateliera te Studia Miris. Osim u prekrasnim tretmanima i pamperingu duha i tijela sretne će dobitnice uživati u umjetnosti i kulturi, poput odlaska na predstavu u Kerempuh i Ludu kuću, te na radionice u popularni Paint & Wine i Đardionice, gdje mogu pokazati i svoju kreativnu stranu.

Muzej iluzija Zagreb pravo je čudo u svijetu muzeja. Ne samo da je prvi od njih trenutno 46 otvorenih, već je i dio najvećeg lanca privatnih muzeja na Svijetu. Neki dan preporučila ih je i veličanstvena Adele na svom koncertu u Las Vegasu.

Dan žena u galeriji Trotoar

U petak 8. ožujka u galeriji Trotoar u Zagrebu, povodom aktualne grupne izložbe HER BARBARIC LUXURY, bit će održano novo izdanje TROTOAR TALKS – već tradicionalnog popratnog razgovornog programa. Gošće razgovora su umjetnica Jasmina Cibic, jedna od triju autorica s izložbe te kustosica i povjesničarka umjetnosti Róna Kopeczky, a razgovor će moderirati kustosica izložbe i galerije Trotoar Martina Marić RodriguesSerijom razgovora s umjetnicima, Trotoar nastavlja svoj cilj povezivanja publike s autorima/icama, posebnim gostima razgovora i suvremenom umjetnošću. Pružajući dijaloški okvir za dublje razumijevanje autorskih promišljanja kroz ovaj interaktivni format galerija Trotoar nastoji približiti posjetiteljima procese stvaranja i na taj način proširiti iskustvo posjeta izložbama.

Kamionindže u Centru za kulturu Travno

Dan žena bilo bi super proslaviti sa svojim najdražim ženama na, primjerice, predstavi suvremenog cirkusa Kamionindže. Izvedba je ovoga petka u KUC TRAVNO, Scena Travno, Božidara Magovca 17. Predstava Kamionindže plod je višemjesečnog istraživačkog rada članica Triko Cirkus Teatra koje su među ženama iz okruženja istraživale njihovu unutarnju snagu. Ono što su otkrile u sebi i u ženama raznih generacija, te intimne ispovijesti neverbalno pubilici prenose riječnikom suvremenog cirkusa izlažući pogledu ono što u akrobatskom svijetu inače ne vidimo, ali je neminovo kod svih zračnih elemenata – kamionska gurtna. Detalji su ovdje.

kamionindže 8

Morra Ceramics studio ima radionicu

Nastya i Yana umjetnice su iz Ukrajine koje stoje iza brenda Morra Ceramics. Svojedobno smo ih posjetili u njihovom studiju na Knežiji i oduševili se njihovom pristupu kako keramici tako i životu. Ove subote ove cool žene održavaju self-love radionicu keramike naziva booty-vase.

Women’s Weekend

Rijeka je ponovno domaćin regionalne konferencije Women’s Weekend koja se ove godine održava prostoru Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Art kvarta u vikend Danu žena, te donosi bogat program kojim otvara važne i aktualne teme i osigurava prilike za druženja i zabavu.

Foto: Facebook, Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori