Znameniti gradovi koje su obilježile fantastične žene
Znameniti gradovi koje su obilježile fantastične žene

Znameniti gradovi koje su
obilježile fantastične žene

Što je zajedničko Anni Frank, Simone de Beauvoir, Fridi Kahlo i Marie Curie? Riječ je o ženama koje su obilježile svjetsku povijest i koje su, bez dvojbe, mijenjale svijet. Bile su snažne, odvažne i činile su ono što prije njih nitko nije. Znanstvenice, umjetnice i liderice, svaka pionirka u svojoj domeni, dočekale su da cijeli svijet zna za njihova dostignuća, način razmišljanja, emocije i stavove.

Amsterdam

Znanstvenice, umjetnice i liderice…

Imale su jasne vizije o svijetu koji nije tek kopija postojećih obrazaca. Stvarale su ne samo nove i drugačije poglede na život već nakon njih više ništa nije bilo isto. Iako se u ovom društvu našla i djevojčica, Ana Frank, koja je ne svojom krivnjom uvučena u nevolju i osnovna joj je misija bila preživjeti još jedan dan, ona je sve što je proživljavala pretočila u zapise koji su i danas podsjetnik na to u što se svijet nikada više ne bi trebao pretvoriti. Frida Kahlo je svojom osobnom boli pružila inspiraciju i osnažila samopouzdanje (iz bunta i prkosa), damama cijelog svijeta. I u tome je njihova veličina.

Znameniti gradovi

Nakon pročitanih knjiga i pogledanih filmova o ovim povijesnim damama, gotovo je nemoguće ne poželjeti upustiti se u avanturu i koračati mjestima gdje su i one koračale. Proslavile su svoje gradove zauvijek utkavši dio svoje energije u njihovu baštinu.

U nastavku donosimo prijedloge koje biste znamenite gradove trebali posjetiti ako vas fasciniraju spomenute žene.

Niti jedan jedini glas nije tako snažno zarobio tjeskobu Drugog svjetskog rata, niti je objavio poziv na svjetski mir, poput Anne Frank (1929.-1945.). Dnevnik je objavio njezin otac nakon što je stradala u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen. Zapisi opisuju dvije godine skrivanja njezine obitelji u Amsterdamu. Annina zapažanja o životu na pragu između djetinjstva i odrasle dobi su oštra i duboka.

Obitelj se sakrila u prostoriji koja je bila skrivena u ormarima za knjige u Prinsengrachtu, poslovnim prostorijama Anninog oca. Uska zgrada od opeke, tipična trgovačka kuća iz 17. stoljeća, sačuvana je kao muzej. Muzejska zbirka od 15.000 eksponata prikazuje život obitelji tijekom skrivanja i prikazuje Annin izvorni dnevnik. U neposrednoj blizini, izvan renesansnog Westerkerka, smješten je vitki kip od lijevanog željeza koji predstavlja Annu s pogledom prema nebu.

Westerkerk, Amsterdam_unsplash

Posudite bicikl iz jedne od nekoliko najamnih postaja u blizini i vozite prema istoku do Nieuwe Amstelstraat. Tu je i Židovski povijesni muzej koji prikazuje povijest amsterdamske prijeratne židovske zajednice, a također je polazna točka za obilaske židovske četvrti. Povijest je često sumorna, ali nasljeđe pruža tračak nade.

Amsterdam_iStock
Gradovi koje su obilježile fantastične žene

Najslavnija ženska spisateljica u Parizu dvadesetog stoljeća razbila je stereotipe i zastarjele predodžbe o ženskim ulogama i patrijarhatu kroz svoj znanstveni i spisateljski rad. U Drugom spolu, Simone de Beauvoir (1908–1986) slavno je iznijela tezu da se ženom ne rađa, nego postaje. Ideja da društveni uvjeti oblikuju žene i dalje odzvanja.

Premda je Beauvoir mnogo putovala, u kafićima u Parizu izoštrila je svoje ideje. U Les Deux Magots u Saint-Germain-des-Présu, stolovi i pletene stolice iznose se van, odnosno terase postaju sve popularnije, ali Beauvoir bi se obično nalazila unutra, pisala je užurbano u kutu. Samo nekoliko koraka dalje nalazi se Café de Flore, a njegov interijer art-deco vjerno je sačuvan u istom stilu kao i vremenu kada je Beauvoir tu živjela sa svojim dugogodišnjim partnerom, filozofom i dramatičarem Jean-Paulom Sartrom.

Gradovi koje su obilježile fantastične žene (2)
Les Deux Magots_iStock

Priča o Beauvoir završava kratkom vožnjom podzemnom željeznicom u Cimetière du Montparnasse iz 19. stoljeća, gdje dijeli posljednje (neukrašeno) odmaralište sa svojim voljenim Sartreom.

Café de Flore_iStock
Gradovi koje su obilježile fantastične žene
Gradovi koje su obilježile fantastične žene

Svojim prodornim pogledom i karizmom, autoportreti Fride Kahlo (1907–1954) prepoznatljivi su već desetljećima. Androginija najslavnije umjetnice u Meksiku, koja je s ponosom isticala dlake na licu i nosila muška odijela jednako često kao i tradicionalne haljine, učinila ju je ikonom. Danas njezine upečatljive slike koje prikazuju agoniju slomljenog srca i pobačaj i dalje očaravaju.

Frida je provela mnogo godina živeći u takozvanoj Casa Azul (Plava kuća) u Mexico Cityju. Sada Museo Frida Kahlo prepun je predmeta iz njenog života: nakitom, odjećom, uspomenama i fotografijama na kojima je prikazan njezin suprug Diego Rivera. Prikazani su i umjetnički radovi koje je sakupljala, što obogaćuje uvid u ono što je inspiriralo jednu od najinspirativnijih žena na svijetu.

Mexico City_iStock
Mexico_Pexels

Dvostruka dobitnica Nobelove nagrade za fiziku i kemiju, Marie Curie (1867–1934) bila je neizmjerno ponosna na svoj poljski identitet. Curie je imenovala jedan od elemenata koje je otkrila, polonij, po svojoj domovini. Iako je svijet pamti po muževljevom prezimenu, ova multidisciplinarna znanstvenica nikada nije odbacila svoje poljsko prezime.

U skladu s tim, osnovan je muzej Marie Skłodowska-Curie koji ističe njezinu ostavštinu u rodnom gradu Varšavi. Smješten je u obnovljenoj zgradi iz 18. stoljeća koja prikazuje izvorne dokumente i imovinu Curie. Curie je dala ogroman doprinos razvoju teorije radioaktivnosti i uvela u uporabu radioaktivnih izotopa u borbi protiv rasta tkiva, temelj mnogih suvremenih liječenja raka. Tragično, znanstveni aparat kojem je bila izložena, naposljetku osudio je Curie, koja je umrla od bolesti povezanih s radijacijom.

Varšava, Poljska_iStock

Bombardiranja 1939. i 1944. izravnale su Varšavu, ali Stari grad je pažljivo obnovljen koristeći iste opeke. Prošećite kroz Stari gradski trg koji je na UNESCO-vom popisu kako biste se divili trgovačkim kućama iz 13. stoljeća i fasadama u renesansnom stilu, koje su bogato ukrašene tijekom života Marie Curie.

Varšava_pexels-josh-hild

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori