Nosiljke za najslađi bliski kontakt s vašom bebom

Nosiljke za najslađi bliski
kontakt s vašom bebom

Bebe vole nošenje, to nije nikakvo otkriće. Nakon devet mjeseci provedenih sigurno se ljuljuškajući u vašem trbuhu, statičnost vanjskog svijeta i podloge na kojoj leže im predstavlja izazov te je potrebno vrijeme prilagodbe. Zato traže ruke, a traže i vašu blizinu i toplinu, sigurnost, utjehu, dodir koji ih umiruje i to je jedan od najljepših (i, priznajmo, fizički najiscrpljujućijih) perioda u prvih par mjeseci.

Podizanje bebe na ruke kada to traži je uvijek poželjan potez, no s vremena na vrijeme trebat ćete ih odložiti da skoknete na tren u kupaonicu, skuhate obrok, napravite nešto po kući… Tada u priču ulaze različita pomagala, primjerice bounceri gdje će u idealnim uvjetima bebica mirno odmarati, no ima onih dana kada ništa, ali ništa, osim nošenja ne donosi utjehu. A vama trebaju slobodne ruke.

U tom trenutku posegnite za nosiljkom koja će bebi dati potrebnu blizinu i sigurnost, a vama slobodu da obavite nekoliko zadataka. Jednom kad nosiljke savladate kod kuće, postat će vam i omiljeni suputnik za šetnju.

Nadaleko su poznate prednosti nošenja. Zbog bebine blizine majčinom tijelu i neraskidive veze koja se tako maksimalno učvršćuje, nošenje može ublažiti postporođajnu depresiju, a kod djece minimalizirati plač. S obzirom na prirodan položaj i lagano gibanje dok se mama kreće, bebe smireno mogu spavati, a moguće je u nosiljci i dojiti. A kad tata preuzme ulogu nositelja, također se može bolje povezati s bebom.

Mnogi roditelji najlakše će savladati oblikovane nosiljke

Na tržištu postoji više različitih tipova nosiljki među kojima se kao popularne ističu elastične i tkane marame, ring slingovi te oblikovane nosiljke, čest izbor roditelja jer ih je možda najlakše savladati. No iako se mnogi brendovi klasificiraju kao pogodni za nošenje od rođenja, možda bi prve mjesece trebalo rezervirati za mekanije marame ili ring sling jer omogućavaju pravilniji položaj za bebu i udobnije nošenje za vas.

Kada je riječ o oblikovanim nosiljkama, zbog već skrojenog oblika, treba naučiti kako pravilno zakopčati sve remenčiće te koji je pravilan položaj bebe jednom kad se umetne u panel. Do šest mjeseci starosti, odnosno samostalnog posjedanja, preporučuje se da se dijete nosi prema sebi s posebnom pozornošću koja se posvećuje položaju nogu u odnosu na guzu (M-položaj) i leđa (C položaj), a kasnije se mogu isprobavati drugi dostupni položaji (najčešće bok i leđa). Bebini dišni putevi uvijek moraju biti slobodni, glavica podignuta s njegovih prsa, položena na vaša i udaljena od vaše brade taman toliko da ju možete poljubiti kad sagnete glavu. Kad dijete počne samostalno držati glavu i ojača sve postaje puno lakše, čak i za novopečene roditelje, jer postavljanje u panel više nije tako delikatno kao na samim počecima.

Jednom kad savladate pravilan položaj bebe, ulovite sigurnost pri nošenju te se zajedno s bebom počnete osjećati ugodno s nosiljkom, počinje vaš bebonoseći staž koji će sigurno dugo potrajati jer nema ljepšeg osjećaja nego kad dišete tako blizu jedan drugome.

U nastavku donosimo neke od najpopularnijih brendova oblikovanih nosiljki i njihove hit modele koji podržavaju nošenje u više položaja.

Ergobaby Omni 360

Ergobaby Omni 360 je 3 u 1 nosiljka za sve bebe od rođenja do vrtićke dobi. Pruža položaje nošenja sprijeda, na boku i na leđima te dozvoljava brzu promjenu položaja djeteta iz položaja gledanja unatrag u položaj gledanja prema naprijed koja se može napraviti u hodu. Nosiljka koja se bez umetka može koristiti od rođenja te uvijek osigurava da je dijete u nosiljci postavljeno u prirodnom “M-položaju” nogu, s raširenim koljenima, s guzom u razini ili ispod razine koljena i kralježnicom pravilno zakrivljenom u obliku slova C. Nosiljka podržava dijete od bedra do bedra, raste s djetetom i namješta se ovisno o veličini djeteta i položaju nošenja.

Baby Tula Explore

Svestrana i praktična nosiljka Baby Tula Explore prva je nosiljka ovog popularnog brenda s opcijom gledanja prema naprijed. Nosiljka omogućava da dijete nosite na ergonomski način i to u još više položaja: na trbuhu prema sebi, na trbuhu prema naprijed te na leđima. Istovremeno, nosiljka ima sve ostale osobine radi kojih roditelji obožavaju Baby Tula nosiljke: prilagođava se veličini djeteta – od novorođenačke do vrtićke dobi, ima prilagodljivu potporu za glavu, prekrasne dezene, uklonjivu kapuljaču i džepić na pojasu, a sve to od 100% pamuka vrhunske kvalitete.

Ruckeli

Ruckeli nosiljke osmislili su tate za tate, imajući na umu sve što je i njima samima bilo potrebno od oblikovane nosiljke. Ove ergonomske nosiljke izrađene su od organskog pamuka, a zbog opcije križanja naramenica na leđima kod nošenja preporučuje se osobama koje imaju problema s kralježnicom. Beba se u Ruckeli nosiljci može nositi sprijeda, na leđima, te na boku kada se sfrče u poseban jastučić.

ISARA The Trendsetter V4

U svojem četvrtom i još boljem izdanju, nosiljka Isara Trendsetter postaje još intuitivnija za namještanje i nošenje. Dizajnirana je u dvije veličine, standard i toddler, za roditelje koji traže savršen kroj za sebe i bebu. Isara Trendsetter nosiljka namješta se vrlo precizno i odlično je rješenje kada nošenje mora biti jednostavno, brzo i udobno. Mekana oblikovana nosiljka spaja udobnost tkane marame i nosiljke te se može nositi naprijed, na boku i na leđima.

Foto: Ergobaby, Baby Tula, Isara, Ruckeli

Učitati još
Zatvori