Edukacija o pravilima ponašanja za vrijeme potresa mora početi još u vrtiću

Edukacija o pravilima ponašanja za vrijeme
potresa mora početi još u vrtiću

Iako su nas ove godine samo u Zagrebu zatekla dva velika potresa, ovaj drugi još je jednom iznenadio sve i kao da smo zaboravili sve što smo nakon prvog naučili. Stanovnici Sisačko-moslavačke županije našli su se pak u potpunosti zatečeni i nespremni, iako je povijest višestruko pokazala da na cijelom području Hrvatske povećana seizmička aktivnost nije neuobičajena.

Potresi se, kao što nam stručnjaci često ponavljaju, ne mogu predvidjeti, no činjenica je da će se tlo još neko vrijeme tresti kao posljedica prošlotjednih potresa. I baš zato što smo istu situaciju u 2020. doživjeli dva puta morali bi se aktivnije uključiti u edukaciju i naučiti pravila ponašanja, a ne se praviti da se potresi uvijek događaju nekome drugome.

Edukacija djece kako bi se naučili nositi s emocijama

S pravilnom edukacijom treba početi još u vrtiću kako bi se izbjegli dani, pa čak i mjeseci anksioznih i tjeskobnih osjećaja s kojima se mnogi od nas sada susreću u svim životnim dobima, čak i ako u potresu nismo materijalno oštećeni. Djeca, kao najranijivija skupina, možda razumiju najmanje, ali osjećaju puno – a te emocije ne izražavaju s lakoćom. Edukacija neće odagnati sve negativne emocije, ali i to je korak u pravom smjeru – da u trenu potresa svi znaju kako je najbolje postupiti da bi zaštitili sebe i druge.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba s tim je ciljem objavila je besplatnu publikaciju Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa, kako bi olakšala roditeljima iz svih dijelova Hrvatske zabrinutima za svoju djecu, koji traže savjete o tome kako se postaviti, kako objasniti djeci što se događa i pružiti im podršku. Autori publikacije su psiholozi Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić koji su uz savjete o tome kako razgovarati s djecom i kako se ponašati u slučaju potresa, predložili i aktivnosti s djecom. Besplatnu publikaciju možete preuzeti na ovom linku.

Nakon zagrebačkog potresa u ožujku, Hrvatski Crveni križ i Kazalište Tvornica lutaka odlučili su s našim najpoznatijim kviz majstorima Moranom Zibar, Deanom Kotigom, Krešimirom Sučevićem Međeralom i Mladenom Vukorepom, snimiti Kvizotres – edukativni video o postupanju u slučaju potresa u kojem na duhovit i djeci primjeren način pristupaju svim pravilima ponašanja kad je riječ o potresu.

A još savjeta stručnjaka kako pomoći najmlađima u slučaju ovakvih situacija okupili smo na linku.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori