Kako pomoći najmlađima nakon proživljenog potresa?

Kako pomoći najmlađima nakon
proživljenog potresa?

Potres i djeca: Kako pomoći namlađima nakon proživljenog potresa?

Petrinju, Sisak, Glinu i brojna druga mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji jučer je pogodio snažan potres. Osim u onim najteže potresom pogođenim područjima kojima je sada naša pomoć najpotrebnija, jučerašnji su potres osjetili i stanovnici brojnih drugih mjesta i gradova u Hrvatskoj. Iza mnogih među nama sada je neprospavana noć, a novo jače podrhtavanje koje je donijelo jutro ponovno nas je u trenu diglo na noge i izazvalo novi nalet osjećaja straha i bespomoćnosti. Uz razorene kuće i ogromnu materijalnu štetu, potres je na nama ostavio i svoj psihološki trag koji ćemo osjećati tjednima, pa i mjesecima. Kome se obratiti, kako se umiriti i što učiniti možete pronaći ovdje.

Sa stresnom situacijom poput potresa najteže se nositi onim najmlađima. Kako možete pomoći djeci i obiteljima pogođenima potresom pročitajte ovdje, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako možete pomoći svojim mališanima koji su jučer proživjeli potres.

Potres i djeca: Kako pomoći namlađima nakon proživljenog potresa?

Kako pomoći najmlađima koji su proživjeli potres?

Potres i druge prirodne katastrofe stresni su događaji koji mogu nanijeti značajnu štetu obiteljima i zajednicama. Kada govorimo o psihološkim i emocionalnim posljedicama takvog stresnog događaja, među onima najranjivijima nalaze se oni najmlađi koji nakon njega mogu razviti simptome anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja. Razlog tome je činjenica da djeca manje razumiju cijelu situaciju, imaju manje iskustva sa stresnim situacijama i teže izražavaju osjećaje poput straha i tjeskobe.

Stručne savjete kako pomoći djetetu u nošenju sa strahom od potresa Odgojnog savjetovališta Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu na svojim je stranicama objavila Poliklinika Suvag.

Ključni savjeti koje stručnjaci ističu su:

 • dozvolite djetetu da izrazi kako se osjeća (koliko god puta je potrebno strpljivo saslušajte dijete o tome kako se osjeća vezano uz iskustvo potresa)
 • budite emocionalno i fizički dostupni (u trenucima neizvjesnosti dijete više nego inače treba vašu blizini i tjelesni kontakt poput grljenja ili naprosto bivanja u vašoj blizini.
 • ograničite djetetu izlaganje vijestima o potresu
 • objasnite djetetu kako nastaje potres na način na koji ono to može shvatiti
 • nakon razgovora o potresu, dozvolite da vam dijete postavlja pitanja na koje ćete odgovoriti iskreno, ali bez previše detalja
 • održavajte obiteljsku rutinu koja će mu vratiti osjećaj sigurnosti
 • imajte razumijevanja ako je dijete zaboravljivo (neka djeca će u ovim okolnostima biti pojačano zaboravljiva)
 • pokažite djetetu kako da se opusti uz pomoć tehnika disanja ili meditacije za djecu
 • budite uz dijete prije spavanja (u redu je i ukoliko dijete odjednom ponovno ima potrebu spavati u vašoj blizini, navedeno će vrlo vjerojatno proći kako će okolnosti biti manje stresne)
 • razvijajte kod djeteta osjećaj zahvalnosti koji je vrlo snažna zaštita za naše mentalno zdravlje
 • u skladu s dobi, potrebama i mogućnostima djeteta, razgovarajte s njima što učiniti ukoliko se dogodi novi potres (zajedno spakirajte ruksak, pokažite mu gdje se skloniti)
 • objasnite mu da postoje ljudi koji nam pomažu kada se potres dogodi poput vatrogasaca, volontera i mnogih drugih
 • budite uzor djetetu u nošenju s ovom stresnom situacijom – važno je da si dozvolite da iskreno izrazite svoj strah i zabrinutost pred djetetom kako bi i dijete razumjelo da je to jedna sasvim prirodna reakcija, međutim pokušajte u tome biti umjereni

Na samom kraju svojih savjeta, stručnjaci su istaknuli “Iako ste ovaj tekst pročitali kako biste možda bili veća podrška svom djetetu, nemojte zaboraviti biti nježni prema sebi i pobrinuti se i za sebe sada kada je posebno izazovno biti roditelj.

Potres i djeca: Kako pomoći namlađima nakon proživljenog potresa?

Kada potražiti stručnu pomoć?

Odmah nakon potresa, reakcije djece i adolescenata bit će vrlo slične. Ipak, s vremenom, reakcija svakog djeteta na proživljeni stresni događaj bit će individualna i različite od one njegovih vršnjaka. Kako znati kada potražiti stručnu pomoć?

Neki od najčešćih znakova su:

 • vaše dijete je i dalje vrlo uznemireno (tjeskobno, uplašeno, tužno, bijesno) više od 2 do 4 tjedna nakon potresa
 • problemi vašeg djeteta s vremenom se pogoršavaju
 • reakcije vašeg djeteta dulje vrijeme utječu na njegove školske zadatke ili odnose s prijateljima ili obitelji

Pomaganje djetetu da se nosi s potresom i drugim sličnim situacijama može biti vrlo izazovno za svakog roditelja. Ako u bilo kojem trenutku osjećate da je potrebno, također se nemojte ustručavati potražiti stručnu pomoć za sebe i dijete.

Hrabri telefon oglasio je na svojem Facebooku da su aktivne linije za djecu, ali i za mame i tate. Broj za roditelje glasi 0800 0800, dok liniju za djecu zovete na 116 111. Ako smatrate da vam je potrebna podrška i osjećate se preplavljeno informacijama i strahom, Hrabri telefon možete kontaktirati i na mail adresi [email protected].

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori