Slabi i savitljivi nokti? Donosimo savjete uz koje ćete ih lako ojačati
Slabi i savitljivi nokti? Donosimo savjete uz koje ćete ih lako ojačati

Slabi i savitljivi nokti? Donosimo savjete
uz koje ćete ih lako ojačati

Ima li goreg osjećaja od nokta koji se savine u krivome smjeru? Nažalost, već je to dovoljno dobar znak da su vaši nokti izrazito slabi i savitljivi, a nerijetko je to i pokazatelj nekih unutarnjih stanja u disbalansu.

Nokti mogu reći puno toga o samom zdravlju tijela, primjerice nedostaje li mu vitamina ili minerala. Međutim, mogu biti i posljedica neadekvatne njege ruku – zanemarivanje hidratantne kreme, nenošenje zaštitnih rukavica kod rukovanja s kemikalijama i slično.

U svakom slučaju, ovaj problem je bitno riješiti – radi estetske prirode, koliko i radi zdravlja.

Što su meki nokti?

Hapalonychia je medicinski termin koji se kolokvijalno naziva mekim noktima, a koristi za opisivanje stanja u kojem nokti postaju tanji i slabiji, a gornji dio nokta može izgubiti boju i postati proziran. Ovo stanje obično se javlja kao posljedica nedostatka hranjivih tvari ili nekih zdravstvenih problema, kao što su anemija, bolesti jetre, hipotireoza, teške infekcije i ozljede. Također, meki nokti mogu biti i posljedica dugotrajnog izlaganja kemikalijama i drugim iritantima za nokte.

Osim tanjih i slabijih noktiju, drugi simptomi mekih noktiju mogu uključivati promjene u obliku i teksturi, pucanje i lomljenje noktiju, kao i gubitak sjaja. Povremeno, radi prozirnosti nokta oni mogu djelovati i plavo, jer otkrivaju krvne žilice.

Što uzrokuje meke nokte?

Prije svega, veliki uzrok slabih i savitljivih noktiju može biti genetika. Kako nasljeđujemo boju očiju, možemo naslijediti i slabe nokte. Iz istoga razloga, neki imaju široke, a neki uske nokatne ploče.

Jedan od najčešćih razloga za meke nokte je nedostatak hranjivih tvari kao što su proteini, vitamini i minerali. Kalcij, željezo, cink, biotin i vitamin B kompleks posebno su važni za zdravlje noktiju. Nedostatak ovih hranjivih tvari može dovesti do lomljivosti, savitljivosti i sporog rasta noktiju.

Osim toga, nepravilna njega noktiju, poput čestog korištenja acetona, rašpanja noktiju na pogrešan način ili uklanjanje kožice oko noktiju može oslabiti nokte jer oštećuje samu nokatnu ploču. Vjerovali ili ne, čak i prečesto namakanje noktiju može dovesti do pojave mekih noktiju!

Također, na izgled i kvalitetu nokta mogu utjecati i hormonalne promjene, poput trudnoće ili menopauze, kao i neke bolesti, poput psorijaze, Raynaudove bolesti, dijabetesa ili anemije.

A što ako nisu samo meki nokti?

Postoji nekoliko bolesti koje mogu utjecati na nokatnu ploču i dovesti do njezina oštećenja. Neki od primjera su:

• Psorijaza noktiju – autoimuna bolest koja utječe na kožu i nokte, uzrokujući pukotine, ispupčenja, promjene boje i lomljivost nokta.
• Infekcije nokta – bakterijske, gljivične ili virusne infekcije mogu oštetiti nokte i uzrokovati promjene boje, oblika i teksture noktiju.
• Ekcem – kožna bolest koja može zahvatiti i nokte, uzrokujući suhoću, pukotine i promjene boje.
• Reumatoidni artritis – autoimuna bolest koja može uzrokovati upalu zglobova i noktiju, što može dovesti do deformacija noktiju, promjene boje i teksture.

Kako liječiti meke nokte?

Prvo i najvažnije jest otkriti što uzrokuje problem; točnije, bitno je isključiti jedan od gore navedenih unutarnjih temeljnih uzroka. Dobar prvi korak je, utoliko, napraviti analizu krvne slike. Tada ćete znati je li dovoljno uzeti kakav suplement ili je rješenje zapravo vanjske prirode – bolja njega ruku i noktiju, izbjegavanje trajnog laka ili gela i slično.

Savjeti za jačanje i održavanje zdravih noktiju:

• Jedite uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima poput proteina, kalcija, željeza, cinka, biotina i vitamina B kompleksa.
• Pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju tijela, pa tako i noktiju.
• Nosite zaštitne rukavice pri radu s kemikalijama i deterdžentima koji mogu oštetiti nokte.
• Skraćujte nokte rašpanjem, umjesto rezanjem škaricama. Rašpajte nokte u jednom smjeru kako biste spriječili pucanje i lomljenje.
• Koristite kvalitetne proizvode za njegu noktiju, uključujući hidratantne kreme i ulja za nokte.
• Uzmite dodatke prehrani ako osjetite da ne dobivate dovoljno nutrijenata iz prehrane ili ako analiza krvi pokaže da ste u manjku vitamina ili minerala.
• Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, posavjetujte se sa svojim liječnikom o mogućnostima liječenja i utjecajima vaše bolesti na izgled i kvalitetu noktiju.
• Koristite tretmane za jačanje noktiju, poput lakova i seruma za nokte, koji trenutno jačaju nokat, ali i pridonose njegovom jačanju kroz aktivno korištenje proizvoda.

Što izbjegavati ako imate meke nokte?

• Ne grizite nokte i ne grickajte kožicu oko noktiju.
• Izbjegavajte korištenje odstranjivača laka za nokte s acetonom – birajte verzije bez njega i s hranjivim sastojcima.
• Pazite da nokti ne budu predugo izloženi vodi, posebno u bazenima ili tijekom pranja posuđa.
• Izbjegavajte grubi alat za nokte, poput određenih rašpica.
• Izbjegavajte trajni ili gel lak jer ih može dodatno oslabiti.
• Ne koristite nokte kao alat za otvaranje pakiranja i slično jer stvarate prevelik pritisak na ionako oslabljen nokat.

Zaključak

Meki nokti nisu pretjerano velik razlog za brigu. Dovoljno je odraditi jedno savjetovanje s liječnikom opće prakse ili dermatologom te analizu krvne slike kako biste dobili odgovor na pitanje zašto vam se ovaj problem uopće javio.

Nadalje, nekoliko jednostavnih savjeta, trikova i prilagodbe životnog stila mogu puno pomoći – štoviše, zasigurno će pokazati rezultat ako se savjeta pridržavate disciplinirano.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori