Bolni seks: tabu tema o kojoj želimo više pričati
Bolni seks: tabu tema o kojoj želimo više pričati

Bolni seks: tabu tema o kojoj
želimo više pričati

Nakon što je talijanski rock bend Mäneskin pobijedio na Euroviziji, svi su manijakalno guglali pjevača benda, Damiana Davida, ne bi li ubrzo isplivalo na vidjelo kako je u dugogodišnjoj sretnoj vezi – i to s, ni više ni manje, nekoliko godina starijom talijanskom influencericom i modelom Giorgiom Soleri. Kako to obično biva, vrlo brzo nam se fokus sa seksi momka prebacio na njegovu zbilja zanimljivu djevojku koja aktivno progovara o feminizmu i aktivistički djeluje  – a između ostaloga ima i bolest za koju mnogi i dalje ne vjeruju da postoji.

Giorgia Soleri osim endometrioze – koja je i sama po sebi dovoljno teška i misteriozna – ima i vulvodiniju, kroničnu bol koja se javlja u vulvi oko ulaza u vaginu, a manifestira se žarenjem, osjetljivošću i svrbežom. Stvorena neugoda može trajati godinama i misteriozno nestati, a nerijetko onemogućuje seksualni odnos, kao i dugotrajno sjedenje. Međutim, i uz sve navedene probleme, bolest i dalje ima nerazjašnjene uzroke i većina liječnika je neuspješno dijagnosticira. Zahvaljujući Giorgiji, mnoge žene diljem svijeta upoznale su se tek jednom od ženskih bolesti koje su nevidljive na oko, a itekako mogu utjecati na kvalitetu života pa i mogućnost razvijanja intimnog ljubavnog odnosa.

Bolni seks – problem o kojem se ne priča

Bolni seks je toliko osjetljiva tema da se češće spominje kod opisivanja željenog vrsta užitka, nego li kao psihički ili fizički problem, što najčešće i jest. Tek malobrojna istraživanja uopće istražuju ovaj problem koji se javlja iznenađujuće velikom broju žena – prije svega jer se godinama ženski seksualni užitak posramljivao. No bolni seks uvijek može prestati biti bolan, jer što se prije upoznate sa svojom dijagnozom, to ju je lakše i brže riješiti.

Što je ustvari bolan seks?

Kada pričamo o pojmu bolnoga seksa mislimo na bol tik prije, tijekom i nakon penetracije, što može i ne mora biti povezano sa psihom ili uopće genitalijama. Kako je ovaj problem vrlo raširen, bol može biti različite prirode i nerijetko je jedan način rješavanja neprilagođen za većinu problema. Oni su primjerice:

  • Vaginalna suhoća – bilo da je riječ o problemu nastalom kao posljedica poroda, menopauze ili dojenja, kao i manjak predigre i prirodnog vlaženja rodnice
  • Vaginalne infekcije – bakterije, gljivice, upale mjehura ili urinarnog trakta, kao i druge spolne bolesti, mogu biti razlog nelagode tijekom seksa
  • Osjetljivost kože – dermatitis ili alergije na sapune, kondome, lubrikante mogu uzrokovati bol, sličnu poput osjećaja vulvodinije
  • Ozljeda ili trauma – bilo da je fizička seksualna trauma ili posljedica boli nakon operacije zdjelice ili poroda, može prouzročiti bolan seks
  • Bolesti – endometrioza, upala zdjelice, hemeroidi, policistični jajnici, vaginizam, sindrom iritabilnog crijeva…
  • Psihološki faktori – anksioznost, depresija, seksualna trauma, stres…

Jeste li čuli za vaginizam?

Uz spolnu bolest i manjak seksualne uzbuđenosti što uzrokuje suhoću, najčešći problem bolnog seksa je upravo vaginizam. Ova bolest uzrokuje nenamjerno zatezanje mišića pri dnu zdjelice, pogotovo mišića oko vaginalnog otvora. Grčenje mišića javlja se u bilo kojem trenu seksa ili u potpunosti onemogućuje penetraciju, a manifestira se kao jaka ili oštra bol u vagini i nižem abdomenu koja može podsjećati na pritisak, oštre rezove nožem ili intenzivno peckanje koje traje kratkotrajno ili još danima poslije.

Vaginizam se može javiti i tijekom ginekološkog pregleda, umetanja tampona ili menstrualne čašice, kod penetracije prstima ili seks igračkama. Može se kategorizirati i po jačini ili situaciji, primjerice može se u potpunosti nepodnositi penetraciju ili tek djelomično. No najgore je to što vaginizam uzrokuje miks fizičkih i psihičkih čimbenika, misteriozno se može pojaviti i nestati, pa se poput vulvodinije ne otkrije pravovremeno, što samo produbljuje seksualnu traumu s kojom se ove žene već moraju nositi.

Otkrivanje seksa ispočetka

Za početak, svaki intimni odnos s partnerom podrazumijeva puno više stvari od seksa – a seks može biti seks i bez penetriranja, iako smo godinama kroz patrijarhalan (i pomalo zastarjeli) način razmišljanja vjerovali u suprotno. Nakon što otkrijete uzrok svojih problema, krenite korak po korak kako biste se sa seksom „pomirili“ i ponovno otkrili njegovu čar. Oralni i analni seks, pa i eksperimentiranje klitoralnim i analnim igračkama mogu pomoći doći do orgazma bez frustracije ili popratne boli, a mogu biti i izvrsna predigra (obavezno uz mnoštvo lubrikanta!) za isprobavanje penetracije – bilo prstima, igračkom ili penisom.

Seksualni terapeuti prije svega sugeriraju da se s partnerom otvoreno razgovara o problemu, a onda da se seksu pristupa pomalo planski. Seksajte se samo kada ste opušteni i kada vam se da – nikakvo forsiranje nikada neće uroditi plodom. Također, pobrinite se da s partnerom imate taj intimni dodir i kad seksa nema kako bi pojačali međusobno povjerenje i privrženost i tako si i psihički olakšali problem. Ljubite se, masirajte, dodirujte, tuširajte skupa…

Pomozite si seks igračkama

Inovativne seks igračke sada omogućuju i rješavanje problema bolnog seksa – za samostalnu vježbu, kao i onu s partnerom. Na Ohnut prstene za kontrolu penetracije možda ste već i naletjeli na Instagramu, a zapravo su fantastična stvar nastala u suradnji s medicinskim i seksualnim terapeutima za postepeno istraživanje dubine penetracije, koja je jednako zadovoljavajuća za vas, koliko i za partnera. Ovi prsteni djeluju poput mekog amortizera, od svilenkastog su silikona i vrlo rastezljivi, a mogu se skidati i dodavati po potrebi. Krenite s četiri prstena i skidajte ih prema osjećaju.

Za ugodniju penetraciju ili uopće pokušaj istraživanja ugode kod penetracije, pomoći će vam vaginalni dilatatori. Ove seksualne igračke mogu se nazvati i instrumentima jer se godinama koriste za širenje vagine, a napravljeni su tako da ne iritiraju vrat maternice. Dolaze u setovima u nekoliko debljina i dužina koji se zatim postepeno insertiraju u vaginu i drže desetak minuta uz vježbe opuštanja – nešto poput Kegel kuglica, osim što se one ne preporučuju kod problema poput vaginizma jer ga mogu pogoršati.

Uz stručnu pomoć, kao i zgodne seks igračke poput ovih, prije svega dopustite si da seks istražujete i u njemu uživate. Seks ne mora biti bolan niti negativna konotacija – i ne znači da bol koju osjećate nikada neće prestati. Iako je iskustvo istraživanja seksa za vas neugodnije od prosjeka, svaki korak naprijed vodi vas korak ka rješenju vašeg problema u kojem ne sumnjamo da ćete uspjeti!

Navedeni proizvodi dostupni su u webshopu 50nijansi.hr, a ovdje možete istražiti i druge proizvode vezane za žensko zdravlje.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori