Veliki vodič za proširene pore – može li ih se uopće smanjiti ili učiniti neprimjetnima?
Veliki vodič za proširene pore – može li ih se uopće smanjiti ili učiniti neprimjetnima?

Veliki vodič za proširene pore – može li ih se uopće smanjiti ili učiniti neprimjetnima?

Najčešće pitanje vezano za pore koje čujemo jest “kako mogu ukloniti pore?”, a jedini iskreni odgovor koji možemo na njega dati je: nikako! Pore su dio ljudske fizionomije, neizostavan su dio kože, a njihov izgled je prije svega definiran genetski.

Nekad su više, nekad manje vidljive, nekad se lako čepe, a nekad mogu izgledati kao narančina kora… Jednom kada naučite kako funkcioniraju vaše pore, više manje ćete znati i sve što trebate znati u svojoj koži. Bez obzira na njihovu veličinu, pore je bitno održavati čistima i izbjegavati sastojke koji im smetaju. Jedino tako, bit će manje primjetne i koža će generalno djelovati zaglađenije!

Što su pore?

Pore su sitne udubine na površini kože, koje ispod kože prate lojne ili znojne žlijezde. Pore su ujedno mjesto u kojem se može, ali i ne mora, nalaziti folikula dlake. Kroz njih sebum i znoj izlaze na površinu kože. Na ovaj način koža se samostalno čisti, ali i ovlažuje. No ovisno o tipu pora, kao i o tipu ili problematici kože, mogu proizvoditi i više sebuma nego je potrebno i biti sklonije čepljenju.

Pore su većinom genetske i nasljeđujemo ih ovisno o izgledu pora u našem obiteljskom stablu. Ipak, na izgled pora mogu utjecati i hormoni, klimatski uvjeti u kojima živimo, skincare rutina, životne navike…

Postoje dva tipa pora:

  • Pore iz kojih izlazi znoj – najčešće su manje i uže te iz njih izlazi znoj
  • Pore iz kojih izlazi sebum – generalno su i folikula dlake te proizvode sebum za ovlaživanje kože

Što su proširene pore?

Proširene pore su pore veće širine i dubine, koje su uočljivije u licu od prosječnih pora. Najčešće ostaju proširene kao posljedica komedona ili akne, ali i radi nepravilnog čišćenja pora. Također, mogu se proširiti radi manjka tonusa, oštećenja od sunca ili povećanog lučenja sebuma.

Možemo i genetski imati veće pore, koje se radi navedenih razloga mogu dodatno proširiti. Pore je nemoguće smanjiti ispod naše očekivane prirodne veličine pora, iako određeni sastojci mogu pomoći vizualno smanjiti pore.

Što su začepljene pore?

Baš kao što ime kaže, začepljene pore su pore koje su se začepile posljedicom korištenja neadekvatne kozmetike, radi viška sebuma ili nepravilnog ili neredovitog čišćenja lica. Do čepljenja dolazi kada se u pori akumuliraju znoj, sebum, prljavština i ostaci makeupa uz skincare koji ima okluzivnije vrijednosti. Začepljene pore mogu postati miteseri, ostanu li otvorene, mogu se začahuriti pa postati komedoni ili se dodatno ugnojiti ili upaliti pa postati akne.

Začepljene pore se moraju odčepiti odnosno očistiti mehanički ili uz pomoć kozmetike, jer neće nestati same od sebe.

Kako pravilno očistimo pore?

Imate li izrazito začepljene pore ili aktivne akne, preporučuje se ići na čišćenje lica u kozmetički salon. Takve pore se mogu mehanički očistiti, a zatim se lice umiruje, pa pore održavaju čistima.

Ako imate sklonost čepljenju pora, preporučuje se koristiti neke od sastojaka koje pomažu pore održati čistima, bilo u formi tjednih ili dnevnih tretmana. Primjerice, odličan izbor su čistači s kiselinama, kemijski, enzimatski ili mehanički pilinzi, serumi s kiselinama ili glinene maske, uz dvofazno čišćenje lica.

Upravo već samo ispravno čišćenje lica može pokazati fantastične učinke na izgled kože, jer uz primjerice uljnu bazu za prvo čišćenje i gel bazu za drugo vrlo temeljito čistite sve nečistoće iz lica što sprječava čepljenje pora.

Najbolji sastojci za čišćenje pora:

• Salicilna kiselina
• AHA kiseline
• PHA kiseline
• Glina
• Benzoil peroksid
• Vještičja lijeska

Kako vizualno smanjiti pore?

Iako je pore nemoguće fizički smanjiti, moguće je uz pomoć određenih proizvoda stvoriti dojam da su nešto manje. Prije svega, to uključuje svakodnevno dvofazno čišćenje lica, tjedno korištenje glinenih maski te povremeno korištenje pilinga.

No alternativna opcija za one koji su 30+ je i korištenje topičkih proizvoda s retinoidima. Oni će ubrzati obnovu stanica, odčepiti pore i zadebljati kožu radi čega će pore izgledati sinije.

Za privremeni efekt preporučuje se i korištenje skincarea i makeup primera s efektom zamagljivanja koji na nekoliko sati daju dojam lica bez pora.

Bitno – ne pretjerivati sa sunčanjem!

Što smo stariji, koža proizvodi sve manje elastina i kolagena pa je ona opuštenija. Što je koža opuštenija, to pore mogu biti proširenije. Jedan od najvećih uzroka uništavanja kolagenskih i elastinskih veza u tkivu je UV zračenje. Ujedno, to znači da svako izlaganje suncu provocira proširene pore…

Tome može donekle pripomoći redovito obnavljanje SPF-a, međutim vrućina provocira više lučenja, a mrtve stanice kože mogu se nakupiti na rubovima pora i tako ih dodatno povećati što znači da zaštita od UV zračenja može odraditi tek dio posla. Nažalost, morat ćete limitirati izlaganje suncu!

Loše navike za proširene pore

Kao i uvijek, na izgled pora može utjecati i vaš životni stil. Imate li lošu prehranu, ne pijete dovoljno vode, pušite, često se izlažete suncu ili idete u solarij, redovito ste pod stresom te ne koristite adekvatan skincare – vaše pore ne mogu izgledati ikako osim prošireno!

Najčešći mitovi o porama

Pore se mogu otvoriti i zatvoriti

Od pamtivijeka nas uče kako se pore mogu otvoriti i zatvoriti, a kako koža diše. Ni jedno ni drugo nije točno! Koža ne diše, a pore se mogu tek proširiti i skupiti. Na to će utjecati klimatski uvjeti, fizička aktivnost, skincare proizvodi i nakupljanje sadržaja.

Začepljene pore su znak manjka higijene

Baš kao ni što akne nisu vezane za higijenu, ne moraju biti ni začepljene pore. Neke kože su naprosto sklonije čepljenju!

Suha koža ne može imati proširene pore. Iako su proširene pore predominantno vezane za mješovite i masne kože, mogu je imati i suhe kože jer na to utječe pregršt faktora.

Makeup čepi pore

Makeup, baš kao i skincare, može čepiti pore – ali i ne mora! Nekada je samo riječ o tipu kože, o iritansima ili alergenima u kozmetici, o višku sebuma… Želite li biti sigurni da vam makeup ili skincare neće začepiti pore, preporučuje se korištenje mineralnog makeupa te kozmetike s oznakom “nekomedogeno”.

Sunce može očistiti ten

Jedan od većih mitova – koje ste vjerojatno i osjetili na svojoj koži pa povjerovali – jest da sunce može očistiti kožu. Ideja jest kako zahvaljujući izlaganju suncu sušimo sebum, pa se pore sužavaju. U realnosti, situacija je obrnuta! Što se duže izlažemo suncu, više se znojimo i lučimo sebuma kako nam se površina kože suši, a posljedica toga mogu biti začepljene pore.

Foto: Instagram (@skinbylottie, @yadavillaret) Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori