Jeste li čuli za skincare s kisikom? Istražili smo djeluje li!
Jeste li čuli za skincare s kisikom? Istražili smo djeluje li!

Jeste li čuli za skincare s kisikom?
Istražili smo djeluje li!

Beauty industrija se unazad nekoliko godina razvila brzinom svjetlosti, a inovacije i nove tehnologije i dalje svakodnevno ulaze u priču i pomažu stvoriti kozmetiku koja je sljedeći globalni hit. Naime, s obzirom na to da je u pitanju industrija vrijedna nekoliko milijardi dolara, ne čudi kako nam uvijek iznova žele ponuditi nešto što će kožu učiniti besprijekornom – i zadržati nas mladolikima.

Upravo je anti-aging sekcija, bez obzira na „pro-aging“ politiku, ona u koju se uvijek iznova ulaže, čak iako imamo kupaonske police pune pomlađujućih seruma i kremica. Kako još uvijek nije pronađen svojevrstan eliksir mladosti, za dobru pomlađujuću inovaciju spremni smo uložiti i zadnje novce u nadi da će napraviti promjenu ekstremniju od zadnjeg isprobanog proizvoda.

Kisik u kozmetici – inovacija vrijedna spomena?

Jedan od takvih proizvoda koji nudi ne samo zdrav, sjajan i hidriran, već i pomlađen izgled kože jest kisik. Usudili bismo se reći da je i jedan od neobičnijih! Već godinama postoje tretmani kisikom koji brzinski daju rezultate blistavosti i dubinske vlage, pa su i jedan od najdražih tretmana u Hollywoodu, no skincare s kisikom je i dalje pomalo neistražen teritorij.

Iako tržište i nije njim preplavljeno, sve češće se javljaju proizvodi s kisikom, pa smo odlučili istražiti o kojim je sastojcima riječ i rade li doista što kažu.

Za početak, diše li koža?

Jedan od najvećih skincare mitova, koji se i dalje koristi u marketinške svrhe, jest kako koža diše. Jedini način za unošenje kisika u tijelo je udisanjem, koje zatim širi kisik krvnim stanicama i tako ga širi organizmom.

No kako koža nema pluća – tako i ne diše. Koža u stvari „diše“ jedino mikrocirkulacijom, odnosno kada imamo pojačan transfer krvi pod kožom, tada i koža dobiva više kisika. Iako ima pore, kroz pore ne može disati.

Ako vaš respiratorni sustav funkcionira, to znači i da vaša koža prima dovoljno kisika, baš kao i ostatak tijela.

Trend proizašao iz medicine

Vjeruje se kako je opsesija tretmanima kisikom nastala upravo zahvaljujući hiperbaričnoj medicini. Naime, ovaj tip terapije kisikom znatno povećava razinu udisanog kisika što pridonosi bržem oporavku tkiva, a koristi se primjerice kod određenih infekcija i oštećenog tkiva, koliko i kod otrovanja ugljičnim monoksidom ili dekompresijske bolesti.

Kako su ovi tretmani pokazali zavidne rezultate na pacijentima, pomislilo se kako bi kisik mogao imati jedan učinak na njegu kože, pa i na njeno pomlađivanje. Tada u priču ulaze tretmani kisikom.

Što su tretmani kisikom?

Tretmani kisikom su tretmani koji se izvode u profesionalnim kozmetičkim salonima, a koji podrazumijevanju penetriranje određenih aktivnih sastojaka u kožu uz kisik.

Navodni benefiti tretmana kisikom

• Sjaj kože – zahvaljujući porama koje tada bolje apsorbiraju nanesene proizvode
• Hidratacija – uz kisik koji vodi sastojak u kožu, on bolje penetrira u dublje slojeve kože, što je posebno pogodno kod hidratacije
• Ujednačen ten – može pomoći ujednačiti ten korištenjem miksa vitamina i botaničkih sastojaka
• Manje finih linija i bora – kisik poboljšava cirkulaciju, pa je koža i više plump
• Umirivanje akni – kako kisik ubrzava oporavak rana, tako može i smiriti upaljenu ili oštećenu kožu. Neka istraživanja su pokazala da može ubiti i dio bakterija.

Uređaj za tretman kisikom ispušta kisik pod naponom i tako dobivate tzv. zračnu masažu koja je popraćena serumom za problematiku vaše kože. Tretmani su vrlo ugodni i daju instant sjaj, ali to čine prvenstveno radi penetriranih sastojaka.

Iako tretmani kisikom ne mogu imati posljedice (osim ako je korišten neprikladan proizvod za vaš tip kože) i dalje ne postoje jednoznačna istraživanja koja potvrđuju njegove benefite i bez korištenja kakvog seruma. Čak iako se pokazalo kako otopljen kisik može penetrirati u kožu…

Kisik u kozmetici – mit ili realnost?

Nedugo nakon popularizacije tretmana kisikom za lice, pojavili su se i tretmani kisikom za vlasište, a onda i sama kozmetika za korištenje kod kuće. Ono što je bio najveći problem kod prvih takvih proizvoda na tržištu što nije bilo jasno objašnjeno što točno nova tehnologija s kisikom radi – samo su obećavani rezultati.

Ipak, većina te kozmetike radila je na principu sastojaka koji oksigeniraju, poput poznatog vodikovog peroksida. Iako se može koristiti u skincareu, prije svega u malim količinama u kozmetici za kožu sklonu aknama, njegovo djelovanje baš i ne donosi kisik u kožu – već ga ispušta u doticaju s njom.

Iz toga razloga, neki znanstvenici tvrde kako je kisik plin i da ga je iz toga razloga nemoguće kroz kozmetiku unijeti direktno u kožu. No druga istraživanja pokazuju kako je moguće!

Kako kisik možemo implementirati u kozmetiku?

Prije svega stvaranjem sastojaka koji imaju mogućnost zadržati zrnca zraka i tako ih uvesti u kožu. Oksigenacijom dobro poznatog sastojka ili stvaranjem novog spoja koji je obogaćen kisikom doista možemo stvoriti skincare koji će povećati razinu kisika u koži!

Povećana količina kisika u koži, odnosno u stanicama kože, potiče povećanu vlažnost kože i smanjuje pojavu finih linija i bora. To znači i blistavost kože, kao i njenu jaču čvrstoću i otpornost, kako se unošenjem kisika zapravo samo potiču prirodni procesi samoobnove u koži.

Ipak, treba imati na umu da neće svi proizvodi koji spominju korištenje kisika i dalje doista imati optimalnu formulu za dospijeće kisika u kožu. Zato je potrebno pomno birati i ulagati samo u brendove kojima vjerujete. S druge strane, sekundarna opcija se čini i više isplativom…

Antioksidansi, ispred svega!

Umjesto ulaganja u kozmetiku s kisikom koja može i ne mora pokazati zadovoljavajuć efekt, preporučuje se koristiti kozmetiku s antioksidansima. Ovi poznati sastojci jedni su od najboljih za održavanje zdrave i sjajne kože, a na tržištu su dostupni već godinama.

Što su antioksidansi?

Riječ je o sastojcima koji štite kožu od slobodnih radikala i pružaju raznovrsne dodatne benefite za kožu. Najpoznatiji su vitamini A, C i E, te resveratrol i niacinamid. Također, antioksidanse sadrže i brojni botanički sastojci, poput zelenog čaja ili puževe sluzi.

Antioksidansi primarno služe za borbu protiv oksidativnog stresa, kojega izvode slobodni radikali. Taj stres pridonosi slamanju kolagenskih veza u koži, kao i uništavanju elastina, što dovodi do prijevremenog starenja, ali i upalnih stanja, kao i hiperpigmentacije. Uz to mogu pomoći, primjerice, smanjiti akne, dati sjaj koži i spriječiti stvaranje mrlji, a neki su i iznimno hranjivi ili hidratantni. Bitno je spomenuti i kako njihovo svakodnevno korištenje štiti kožu od vanjskih agresora.

No ipak im treba dati vremena da pokažu prvi rezultat. Tako ćete zadovoljavajuć efekt primijetiti tek nakon 30-ak dana uzastopne uporabe proizvoda, ali mislimo da ih se svejedno isplati koristiti.

Dodatni antioksidansi koje se isplati potražiti u kozmetici:

• Ekstrakt manga
• Ekstrakt acai bobica
• Aloe vera
• Ulje jojobe
• Ulje badema
• Cink
• Bakar
• Ekstrakt brokule
• Beta karoten
• Selen

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@kasiaajagodzinska, @skoorki)

Učitati još
Zatvori