Pet grešaka u skincare rutini zbog kojih vam koža još uvijek ne izgleda dobro
Pet grešaka u skincare rutini zbog kojih vam koža još uvijek ne izgleda dobro

Pet grešaka u skincare rutini zbog kojih vam
koža još uvijek ne izgleda dobro

Postoje određena pravila kad se radi o skincare rutini kojih se stručnjaci vole pridržavati. Bilo da se radi o tome da ne koristimo zaštitu od topline prije nego što krenemo peglati kosu ili povremeno utonemo u san bez uklanjanja šminke, svi smo barem jednom počinili neki beauty grijeh, zar ne? Možda se ponekad osjećate i kao da je, kad prekršite takva pravila, vrlo malo prostora za iskupljenje. Skincare entuzijasti često na Instagramu i drugim društvenim mrežama ističu sve naše najčešće greške u skincare rutini. Mnogi vjeruju da je korištenje micelarne vode bez umivanja nakon toga grijeh, baš kao što je i nedostatak pranja make up kistova na tjednoj bazi, jednako najgorem zločinu.

Koje su najveće greške?

Iako im možda ponekad zamjeramo ovakav pristup edukaciji o važnosti skincare rutine, važno je znati da uistinu ne postoji čarobni napitak koji vraća vrijeme i oštećenja kože. Svake godine znanost po pitanju njege kože postaje sve detaljnija i postoje određene greške u skincare rutini koje bi uistinu trebali izbjegavati. U nastavku doznajte koje pogreške u njezi kože više nikada ne biste trebali ponoviti prema onome što smo naučili od stručnjaka.

Greška #1: Preskakanje SPF-a

Znali ste da će ovo biti broj jedan, zar ne? Ovo je jedna od navika koju je možda najteže ispraviti jer nije lako naći savršenu kremu sa zaštitnim faktorom za svakodnevno korištenje, bez obzira na to je li vani kiša ili sunce. Međutim, UV zrake su najštetniji vanjski agresor s kojim se suočava naša koža. UVB zrake, zbog kojih se naša koža često zacrveni, mogu prouzročiti ozbiljnu štetu, uključujući drastično povećavanje rizika od razvoja raka kože. S druge strane, UVA zrake, koje su prisutne i tijekom oblačnih dana, su tihi razarači. Iako ne uzrokuju opekline, razbijaju prirodnu obranu i strukturu kože, što rezultira prijevremenim starenjem.

Greška #2: Pretjerivanje s kiselinama

Kiseline su nam najbolji prijatelji, pogotovo onima od nas koji imaju masnu kožu lica. Međutim, mnogi ne razumiju u potpunosti štetu koja može nastati pretjeranim korištenjem kiselina dok to ne nauče na teži način. Svakodnevno korištenje zaista jakih kiselina koje obavljaju piling lica naštetit će vašoj prirodnoj zaštitnoj barijeri kože. Tada bi se mogli naći u situaciji da istovremeno žonglirate s crvenilom, suhoćom i bolnim aknama na licu. Iako vam se to možda čini ispravnim ako je vaša koža umorna, masna i sklona prištićima i aknama, ipak bi se trebali ograničiti samo na korištenje onih najnježnijih kiselina.

Greška #3: Čišćenje lica samo jednom

Za mnoge ljude čitav čin čišćenja lica započinje i završava pamučnom blazinicom i bočicom micelarne vode. Ipak, možda ste jedni od onih koji oduvijek koriste sredstvo za umivanje lica ujutro i navečer. Međutim, jeste li ikad isprobali tehniku dvostrukog čišćenja lica? Istina je da, bez obzira na to koristite li micelarnu vodu ili umivalicu, jednostruko obavljanje posla jednostavno nije dovoljno. Na primjer, micelarna voda je često puna sastojaka koji isušuju kožu i koje bi stvarno trebalo isprati s lica nakon što odrade svoj posao uklanjanja šminke. Jednostavna umivalica za lice, s druge strane, nema uvijek dovoljno marljive sastojke koji u potpunosti otope svu šminku i prljavštinu. Za optimalno zdravlje kože i izbjegavanje nastanka prištića, navečer bi najbolje bilo obaviti dvostruko čišćenje lica. Najbolje bi bilo kad bi odabrali primjerice mlijeko ili ulje za uklanjanje šminke i drugih nečistoća, nakon čega bi trebalo uslijediti čišćenje lica umivalicom koja obavlja dubinsko čišćenje pora.

Greška #4: Korištenje teške hidratantne kreme dva puta dnevno

Stručnjaci vole isticati koliko je hidratacija ključna i važna za kožu. Nisu u krivu, ali to ne znači uvijek da je gusta hidratantna krema pravi izbor. Mnogi vjeruju da im je koža masna zbog toga što je zapravo dubinski dehidrirana pa proizvodi višak sebuma kako bi to nadoknadila. Potom, nastavljaju koristiti bogate kreme ujutro i navečer kako bi spriječili pretjerano lučenje sebuma. Međutim, teške hidratantne kreme nisu uvijek najbolje rješenje. Ako ih zamijenite laganim hidratantnim serumima i njih počnete koristiti dva puta dnevno, koži bi se mogao početi vraćati sjaj, a broj prištića će se drastično smanjiti. I dalje možete koristiti bogatu hidratantnu kremu, ali samo onda kad vašoj koži to zatreba, ne svakodnevno i ne dva ili više puta dnevno.

Greška #5: Istiskivanje prištića

Ponekad se prištić jednostavno mora stisnuti, zar ne? Istina je, ako znate pravilno istisnuti prištić, onda se slobodno brzopotezno riješite nepoželjnih bijelih točkica. Međutim, ako ne možete istisnuti prištić kao što to može napraviti stručnjak, onda bi bilo puno pametnije da to izbjegavate. Pogrešno istiskivanje prištića najčešće samo odgađa proces zacjeljivanja kože, što znači da će prištić duže biti prisutan i da bi to moglo rezultirati ožiljcima. Koliko god da je zreo prištić na licu, potrudite se da ga ne dirate i da ga ne istiskujete. Umjesto toga, jednostavno nanesite malo proizvoda koji je namijenjen isušivanju prištića i pustite ga da učini svoje. Tako će prištić najčešće nestati u roku od nekoliko dana.

Foto: Instagram (@eleanorpendleton, @lenamaiah)

Učitati još
Zatvori