4 najveće pogreške u čišćenju lica koje radimo skoro svi!

Kao prvi i osnovni korak u bilo kojoj rutini za njegu kože, vjerojatno vam nikad nije palo na pamet preispitivati sve ono što radite kad na red dođe čišćenje lica – ipak ga je najvažnije dobro oprati, zar ne? Neki su čišćenje lica pretvorili u pravu umjetnost pa imaju veliki broj proizvoda koje koriste u različito doba dana. No, postoji nekoliko velikih pogrešaka koje mnogi svakodnevno rade tijekom čišćenja lica, a trebali bi ih izbjegavati.

Od dvostrukog čišćenja do oslanjanja na četkice za čišćenje lica da odrade sav posao umjesto vas. Ipak, dermatolozi tvrde da mnoge takve prakse zapravo nisu poželjne. Ono što se može činiti kao neki beznačajan korak u vašoj rutini za njegu kože, zapravo može imati velike posljedice na vašu kožu ako se radi pogrešno. Isto tako nije preporučljivo preskakati preporučene korake za jutarnje i večernje čišćenje te kožu čistiti samo jednom dnevno. Ako ste se sad zabrinuli vezano uz to čistite li kožu svog lica na ispravan način, u nastavku doznajte koje su najčešće pogreške u čišćenju lica i kako zapravo pravilno očistiti lice.

Pretjerivanje nije najbolja ideja

Ako koristite kvalitetno sredstvo za čišćenje, onda definitivno ne biste trebali čistiti lice dvaput zaredom. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju da analizirate sadržaj svoje make up torbice. Ako preopterećujete kožu slojevima primera, pudera i fiksatora, a vaše sredstvo za čišćenje ne uklanja sav taj make up na odgovarajući način, trebali biste smanjiti količinu šminke koja začepljuje pore umjesto ubacivanja dodatnih koraka za čišćenje lica. Potražite make up proizvode koji nisu komedogeni. To znači da vam neće začepiti pore i preopteretiti kožu. Potom odaberite nježno sredstvo za čišćenje lica poput balzama ili ulja koje će u jednom koraku ukloniti sve tragove šminke i prljavštine s vašeg lica. Tijekom čišćenja budite nježni prema svojoj koži, nema potrebe za grubim trljanjem.

Clinique Take The Day Off Cleasing Balm

Intenzivno ribanje kože dovest će do oštećenja

Jedna od najvećih pogrešaka koju često ponavljamo je pretjerano ribanje kože četkicama za čišćenje lica. Umjesto toga da se oslanjate na alate i zaista grube krpice za čišćenje lica, upotrijebite nježnu krpicu od muslina kako biste nježno očistili svu prljavštinu. Uz to, pomno odaberite odgovarajuća sredstva za čišćenje koja ćete koristiti ujutro i navečer kako biste bili sigurni da postižete željene rezultate. Vaše jutarnje čišćenje treba biti nježno, hidratantno i uravnotežujuće kako bi resetirali kožu i pripremili ju za dan. Vaše večernje čišćenje može biti nešto intenzivnije. Ovaj će korak pomoći ukloniti šminku koja začepljuje pore, bakterije i ostatak nečistoća iz okoline koje su se nakupile tijekom dana. Krpice od muslina izvrstan su dodatak vašoj rutini jer su nježne prema koži, a istovremeno rade nježni piling lica.

Korištenje pregrubog pilinga

Vanjski sloj kože ima vrlo važan zadatak. Radi se o sloju koji djeluje kao zaštitna barijera, a ona sprječava prodiranje UV zraka, onečišćenja i bakterija u dublje slojeve kože. Isto tako, ona sprječava izlazak dobrih stvari za kožu. Prekomjerno čišćenje i učestalo obavljanje pilinga može uništiti ovaj zaštitni sloj kože, što dovodi do crvenila, suhoće i osjetljivosti. Pokušajte upotrijebiti tekući eksfolijant za uklanjanje mrtvih stanica kože i održavajte tena svjetlijim, uz manji rizik od oštećenja vanjskog sloja kože. Ipak, ako ne možete preskočiti mehanički piling, pokušajte ga ograničiti na jedan ili dva puta tjedno i odaberite nježnu formulu s hranjivim sastojcima.

Topla ili hladna voda za čišćenje lica?

Koža voli dosljednost, a nagle promjene temperature mogu narušiti stanično zdravlje. Nije potrebno čistiti lice vrućom vodom, a zatim ju prskati hladnom vodom da bi zatvorili pore – ovo je mit. Stručnjaci preporučuju upotrebu mlake vode za čišćenje lica i ujutro i navečer.

Foto: Instagram, Fabuspot, Notino, Look Fantastic

0