Zašto SPF trebate odmah uvesti u svoju rutinu njege kože

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lucy Williams (@lucywilliams02)

Stiže proljeće i sve sunčaniji i topliji dani. UV zračenje je sve jače što podrazumijeva stavljanje kreme sa zaštitnim faktorom svaki dan. Koža treba zaštitu od sunca, jer koliko god sunce godi našoj koži zahvaljujući vitaminu D, toliko može prouzročiti neželjene posljedice.

Što SPF čini za vašu kožu?

Kad se izlažemo suncu, koža se štiti tako da počinje lučiti melanin i zbog toga dobivamo boju sunčanjem. No, osim boje, jako izlaganje suncu može prouzročiti brojne štete, a smeđe mrlje po koži tijela i lica su samo neke od njih. Nećemo ih odmah primijetiti, ali kako naša koža stari, bit će sve vidljivije. Osim toga, opasnost od raka kože je sveprisutna.

Osobe s tamnijom puti više su zaštićene od sunca, dok se oni svjetlije puti moraju bolje zaštititi. Kremom sa SPF-om kožu štitite od lošeg utjecaja UV zračenja i zato bi ona trebala biti dio vaše svakodnevne beauty rutine, čak i kada ste daleko od plaže.

Pri kupnji proizvoda sa SPF-om trebali biste obratiti pozornost na nekoliko stvari. Važno je da SPF ima široki spektar. Što to znači? Kad na kremi za lice sa zaštitnim faktorom piše da ima širok spektar, onda štiti i od UVA i od UVB zraka. UVA zrake uzrokuju štetu za vrijeme sunčanja što rezultira borama, bržim starenjem i opuštanjem kože. UVB zrake su glavni krivci zbog kojih možete izgorjeti na suncu što može dovesti do raka kože.

Stručnjaci smatraju da su faktori od 15 do 30 namijenjeni za svakodnevno korištenje, a oni od 40 nadalje za korištenje na vrlo jakom suncu i jako svijetlim tonovima kože. Ono što je još bitno za zapamtiti jest to da kremu sa SPF-om treba koristiti baš svakog dana, bez obzira što ste daleko od plaže ili je vrijeme loše – štetne UV zrake prodiru do naše kože i kroz oblake.

Nekoliko prijedloga krema sa zaštitnim faktorom:

Drunk Elephant Umbra Sheer Physical Daily Defence SPF 30

Caudalie Anti-Wrinkle Face Suncare SPF50
Sarah Chapman Skin Insurance SPF 30
La Mer The Reparative Body Sun Lotion SPF30
Dermatologica Pure Light SPF 50 Treatment

Clarins Dry Touch Sun Care Cream Face SPF 50+

Tekst: Lea Jajaš

Photo: Cult Beauty, Harrods

3