Gdje je nestao cat eye? Dr. Milenović govori o propasti donedavno najpopularnijeg zahvata
Gdje je nestao cat eye? Dr. Milenović govori o propasti donedavno najpopularnijeg zahvata

Gdje je nestao cat eye? Dr. Milenović govori o propasti donedavno najpopularnijeg zahvata

Doktor Aleksandar Milenović jedan je od naših najistaknutijih maksilofacijalnih kirurga. Ujutro radi onkološku kirurgiju na Institutu za tumore, a popodne estetsku kirurgiju u poliklinici Kustec u Zagrebu. Također, radi i u poliklinici Lege Artis u Osijeku. Doc.dr.sc. Milenović svaki mjesec za Journal će govoriti o najzanimljivijim aspektima svoje struke. Ovaj mjesec s njime smo razgovarali o cat eye zahvatu. Jedno vrijeme činilo se da se žene masovno podvrgavaju tom zahvatu, a onda su na površinu počele izlaziti priče o komplikacijama i ne baš lijepim ishodima tog zahvata. Kirurga Milenovića pitali smo gdje je pošlo po zlu i kako je od najtraženijeg zahvata, cat eye postao onaj od kojeg svi zaziru.

Cat eye zahvat
Dr. Aleksandar Milenović

„Cat eye je samo dio kompleksnijeg zahvata“

„Prije svega treba objasniti da je cat eye zahvat samo marketinški trik da bi se nešto što se radi desetljećima malo bolje promoviralo i malo bolje prodalo. U pravilu je taj zahvat izolirano vrlo teško izvoditi kvalitetno. Cat eye zahvat je u principu terminološka zamjena za nešto što mi zovemo kantoplastika/kantopeksija. Geneza cijele priče je sljedeća:

Kako starimo tako naš lateralni očni ligament, koji se nalazi na postraničnom dijelu oka slabi i izdužuje se tako da naš kut oka počinje padati i događa se da dobijemo ‘tužno oko’, odnosno okruglo oko jer nam kut padne. Da bi kut oka podigli prema gore radimo kantoplastiku. To je identična stvar, samo se to danas zove cat eye, nema nikakve razlike. U pravilu je kantoplatika dio puno kompleksnijih zahvata. Cat eye samostalno ne bi trebao često raditi, a kada se radi u pravilu ne uspije. Medijski je bilo popraćeno, bilo je neuspjeha i to je logično jer je to dio jedne puno kompleksnije priče koja se bavi pomlađivanjem periorbitalne regije, odnosno pomlađivanjem područja oko očiju. To je samo jedan dio i popularno ga je sada tako zvati. Zahvat je izbrendiran, ali je zahvat koji se u pravilu ne bi trebao samostalno izvoditi“.

„Zahvat treba raditi sveobuhvatno i kompletno“

No zašto se oko cat eye zahvata pojavilo toliko problema? Dr. Milenović nam je sve objasnio.

„Situacija je izuzetno kompleksna, pričamo o različitoj dobi, različitim anatomijama i problemima. Kada pričamo o području oko očiju imamo nekoliko problema. Ako idemo od gore prema dolje, imamo problem položaja obrva, imamo gornju vjeđu i višak kože gornje vjeđe, imamo donju vjeđu i višak kože, imamo fat pad ili masni jastučić na donjoj vjeđi i ispod toga nam je obraz. Ovo što smo gore naveli je cijeli kompleks i kada se nešto po tome radi mora se raditi sveobuhvatno i kompletno. Bilo kakvo podizanje samo kuta oka, a da se sve ostalo ne sagleda dovodi do potpuno krive anatomske percepcije.

Cat eye je termin nastao u kozmetičkim salonima i vizažistice su ga koristile za dobijanje „mačkastog“ izgleda. Stoga je puno je bolje, ljepše i jednostavnije, kada pričamo o cat eyeu, , to napraviti šminkom nego siliti da to radimo kirurški. Dakle, individualno to ne treba raditi. Ja kantoplastiku vrlo rijetko radim kao samostalni zahvat, a on je sastavni dio blefaroplastike koju radim svakodnevno. Ja svaki dan radim cat eye samo se to tako ne zove, nego se zove kantoplastika u blefaroplastici. Svaka blefaroplastika u sebi ima kantoplastiku jer kada radim blefaroplastiku to su sve pacijenti koji imaju spuštene kuteve očiju. Mi to podizanje kuta oka radimo rutinski, svakom pacijentu. Ono što se danas zove cat eye zahvat mi radimo svaki dan, ali ne kao samostalnu operaciju nego kao dio blefaroplastike. Možda 5 puta godišnje napravimo samostalno cat eye, ali to su vrlo uske indikacije“, objašnjava nam.

„Nema idealnih kandidata za cat eye“

Prošli puta s dr. Milenovićem smo pričali o buccal fat removal zahvatu i čak i za njega postoje idealni kandidati. A za cat eye zahvat?

„Ne postoje idealni kandidati za cat eye. Danas smo puni marketinških trikova. Pri tome je vrlo teško procijeniti je li Kim Kardashian napravila cat eye ili ne. Ona je tako našminkana, njezin vizažist na njoj radi cijeli dan i mi to uopće ne možemo procijeniti. Tko misli da to može raditi neka radi, ali u pravilu su vrlo česte komplikacije kada se radi kao izolirani zahvat što smo i vidjeli“, kaže nam.

„Cat eye se izdvojio i radio na ljudima kojima blefaroplastika uopće nije potrebna“

Što je točno pošlo po zlu?

„Mi smo praktički izdvojili jedan segment blefaroplastike da bismo ga radili na pacijentima kojima blefaroplastika nije potrebna, a cat eye je teško napraviti i tu smo pogriješili. Kao što buccal fat removal za 3 godine neće postojati, neće ni cat eye“, rekao nam je kirurg i osvrnuo se na to bi li on bio spreman nekome raditi cat eye:

„Sigurno da meni netko dođe i traži cat eye ja bih se okrenuo na peti. Ja nisam taj tip kirurga, ja se bavim ozbiljnom kirurgijom i ne nasjedam na marketinške trikove. Mi smo to prije zvali almond eye, odnosno bademasto oko i to je naš termin već 15 godina. To je samo ta priča, to je cat eye, odnosno podizanje kuta oka i to je super stvar, ali kada se radi u sklopu puno veće priče. Marketinški je zgodno, ali kada biste me pitali ja bih se priklonio kozmetičkom tretmanu cat eyea, čak i trajnom šminkom. Nekad i jednostavna stvar poput tretmana obrva može dati efekt kao da ste napravili brow lift“.

„Ovo je samo jedan od marketinških trikova“

Također, Milenović dodaje, baš kao ni kod buccal fat removala, mi ne znamo kako će sve te mlade djevojke koje su bile na cat eye zahvatu, izgledati za nekoliko godinama.

„Mi smo se po definiciji rodili s cat eyem i to je naš osnovni položaj. Operacija cat eye ima smisla kada mi to vraćamo u taj prvotni položaj jer nam je kut oka pao. Ako nam se između šarenice i vjeđe pojavi bjeloočnica, to je prvi znak da nam je potrebna blefaroplastika s kantoplastikom. Marketinški trikovi su razni danas i to je jedan od njih, to je samo drugi naziv za nešto što mi koristimo već 25 godina“.
Izgled cat eyea njemu se osobno ne sviđa:

„Mi praktički idemo 20 godina unazad na ljudima kojima to ne treba. Ja bih sigurno bilo kojoj curi od 30 godina odbio raditi taj zahvat. Najlakše je operirati, a najteže postaviti indikaciju za operaciju. Mi kada govorimo o estetskoj medicini, govorimo o anti-age medicini i mi vraćamo ljude 10 godina unazad, sve drugo je neprirodno.Kada vidite te mačkaste žene one vrlo čudno izgledaju. Meni osobno nisu lijepe“.

Šteta je gotovo nepopravljiva

Sam oporavak od cat eye zahvata traje vrlo kratko i zapravo je najbrži od svih zahvata – 5 do 7 dana. Ipak, nakon negativnih iskustava koja su izašla u javnost, potražnja za ovim zahvatom je potpuno utihnula.

„Nažalost, mladi kolege su euforični oko svega. Znate kako kažu, najveći broj komplikacija je u ponedjeljak nakon kongresa. Odemo na kongres, nešto vidimo i odmah primijenimo i to bude loše“, napominje i objašnjava što se točno dogodilo djevojkama koje su s negativnim iskustvima izašle u javnost:

„Njihovo tkivo nije bilo dovoljno elastično. Nisu imale dovoljno viška tkiva koje nastaje starenjem i nisu dobro zacijelile. Tkivo nije izdržalo operativni zahvat koji uopće nije trebao biti napravljen. Sada imate ozbiljan defekt i ožiljak na mjestu koje je nakon nosa najvidljivije, i to je nerješivo. Takve situacije se teško mogu popraviti“, zaključuje.

FOTO: Martina Movrić, Instagram (@alissajanay, @merlemilah)

Učitati još
Zatvori