Svi su poludjeli za buccal fat removal zahvatom. Pitali smo kirurga što je to i koliko je sigurno
Svi su poludjeli za buccal fat removal zahvatom. Pitali smo kirurga što je to i koliko je sigurno

Svi su poludjeli za buccal fat removal zahvatom. Pitali smo kirurga što je to i koliko je sigurno

Doktor Aleksandar Milenović jedan je od naših najistaknutijih maksilofacijalnih kirurga. Ujutro radi onkološku kirurgiju na Institutu za tumore, a popodne estetsku kirurgiju u poliklinici Kustec u Zagrebu. Također, radi i u poliklinici Lege Artis u Osijeku. Doc.dr.sc. Milenović svaki mjesec za Journal će govoriti o najzanimljivijim aspektima svoje struke. Ovaj mjesec s njime smo razgovarali o trenutno najpopularnijem estetskom zahvatu – uklanjanju bukalnog masnog tkiva (eng. Buccal fat removal). Termin je to koji ste zasigurno čuli, ako nigdje drugdje, na društvenim mrežama. No što je, kako izgleda i koji su rizici, pročitajte u nastavku.

Aleksandar Milenović

„Treba biti jako oprezan“

„Sam zahvat ako gledamo kirurški, radi se kroz usta, kroz sluznicu usne šupljine. Kada pričamo o buccal fatu, odnosno masnom tkivu obraza, moramo reći da je to najdublja mast u području lica. Imamo više compartmenta površnog masnog tkiva i imamo taj duboki compartment koji se nalazi između sluznice obraza, zigomatične kosti i donje čeljusti. To je taj dio koji nam daje punoću obraza i lica.

Najprirodnije i najnormalnije je da pristupimo negdje gdje se taj ožiljak neće vidjeti, dakle kroz usta rezom od 3 do 4 cm. Ono što treba naglasiti, mahom se inzistira da se to radi u lokalnoj anesteziji. Osobno, ne bih sebi pa ni drugima takav zahvat radio u lokalnoj anesteziji. Mislim da je puno ugodnije za pacijente da to rade u općoj anesteziji bez obzira na to što zahvat nije velik, ali je izrazito neugodan, to su usta, tu je krvarenje i tu nema nikakve potrebe da se pacijente muči. Zahvat traje pola sata – ako znaš. Tu treba biti jako oprezan“, objašnjava nam dr. Milenović.

Aleksandar Milenović, buccal fat removal

Dodao je također da ne postoji anatomski gušće područje od lica:

„Bez obzira na to što će netko reći da je facijalni živac daleko, samo mala greška može dovesti do dramatičnih posljedica. Tu je i izvodni kanal žlijezde slinovnice i njezin otvor. Treba dobro poznavati anatomiju i gdje se što nalazi i u tome smjeru ići“, napominje.

Aleksandar Milenović, buccal fat removal

Tko je idealan kandidat za ovaj zahvat?

„Kada pričamo o tome mi prvo trebamo pričati o ispravnoj indikaciji, zašto netko to hoće raditi i zašto će neki kirurg to napraviti. Mi smo svjedoci danas velikog broja loših rezultata koji su posljedica fat removala. Idealan pacijent je pacijent s punim obrazima, ali s normalnim indeksom tjelesne težine. To nije pretila osoba kojoj ćemo mi reducirati masno tkivo. To je zahvat za osobe s normalnom tjelesnom težinom, ali i s punoćom obraza. Svakako treba naglasiti kako je prilično nepredvidivo kako će to izgledati. To nije zahvat za pacijentice iznad 50 godina, to je zahvat za pacijentice između 25 i 40 godina.

Nepredvidivo je i individualno kako će ti pacijenti izgledati sa 60 godina. Kao i kod svih zahvata u estetskoj kirurgiji koji se rade kao na traci treba postaviti dobru indikaciju i treba biti stručan. Onaj tko to radi jednom godišnje, ja bih mu preporučio da to ne radi i molio bih ga da to ne radi. To su trendovi i pacijentice pročitaju za to negdje i onda žele izgledati kao Angelina Jolie. Ona ima taj jedan look koji se pokušava dobiti s tim buccal fat removalom“, objašnjava.

Buccal fat removal, Angelina Jolie, Profimedia
Angelina Jolie

Ističe kako liječnik treba biti jako kritičan prema pacijentu te da ih treba upozoriti da ne dolaze po uslugu nego po savjet eksperta koji će im reći koji zahvat im treba. Kaže: „Statistički je nemoguće da pacijent sam zna koji mu točno zahvat treba“. Ističe i kako je ovaj zahvat isključivo estetske prirode te da nema nekih medicinskih razloga zbog kojih bi se izvodio.

Kako izgleda oporavak?

Doktora Milenovića smo pitali i kako izgleda oporavak od ovog zahvata. Kaže, nije zahtjevan ako je zahvat napravljen po pravilima struke:

„Nećemo to uspoređivati s operacijom srca. Ako se to napravi kako treba, to je mali rez i ima par šavova. Oporavak su hladni oblozi dan ili dva i nakon tog pacijent može normalno jesti i to je to. Ako je zahvat napravljen nestručno, naravno da može doći do komplikacija“.

Aleksandar Milenović, buccal fat removal

Govorili smo i o mijenjanju trendova:

„Na početku estetske kirurgije kakvu poznajemo mi smo augmentirali, mi smo unosili masno tkivo da bi dobili punoću lica, a sada radimo kontra. No kako je to zahvat koji se intenzivno radi nekoliko godina, mi ćemo tek doći do pravih posljedica tog zahvata i bojim se da ćemo imati puno postupaka kojima ćemo ispravljati rezultate pa ćemo opet vraćati mast. Ima super indikacija, super rezultata, ali treba biti užasno selektivan. Kada vidite da to naprave Demi Moore i Madonna, vidite da one stvarno to ne smiju napraviti jer vidi se da su rezultati loši. To pokazuje da to nije za pacijente iznad 40 godina. Bolje da mi učimo na greškama Amerikanaca i Engleza nego na svojima“.

Demi Moore, Aleksandar Milenović, buccal fat removal, profimedia
Demi Moore

„Ne znamo kako će žene izgledati“

„Mi s godinama prirodno gubimo mast i uz to nam atrofiraju i kosti tako da kada starimo dobivamo taj kadaverični izgled, a mi ga s ovim zahvatom još potenciramo. Treba biti selektivan i oprezan, dobra indikacija je pola posla. Najlakše je operirati, treba znati kada ne operirati. Ne znamo kako će te sve mlade žene izgledati, ali bit će zanimljivo. Mi ni danas ne znamo koje su 100% indikacije za taj operativni zahvat“, govori nam.

Madonna, profimedia, buccal fat removal
Madonna

A kako će se popravljati potencijalno loši rezultati?

„Vratit ćemo nazad mast sa stražnjice ili s trbuha, ali to nije tako jednostavno. Ova mast koju smo izvadili je dobro vaskularizirana i nahranjena, ovu koju vraćamo je praktički slobodan transplantat. Kako je primanje tog transplantata individualno, ono može biti od 30% do 80% količine masti koju unijeli. Naravno opet nam je teško pogoditi gdje je ta bukalna mast bila. Možemo to raditi i s dermalnim ili trajnim filerima, ali ako trebamo popravljati znači da smo loše indikacije postavili prije mnogo godina. Možda nećemo morati popravljati, no trenutni rezultati govore da nisu sve žene ljepše nakon tog zahvata. Ima odličnih primjera, ali objektivno to su trendovi koje Amerika postavlja, a svi ostali u svijetu prate“, govori nam.

Traže li Hrvatice već buccal fat removal?

Dodao je i kako se već i kod nas ovaj zahvat traži, ali da treba biti oprezan jer ovaj zahvat je malen, ali nije šala. Također, dodaje kako sigurno ima oblika lica na kojem se zahvat ne bi trebao izvoditi.

„Trebalo bi napraviti detaljnu analizu mekog i koštanog tkiva i vidjeti kakav je odnos koštanih struktura, no ide li danas netko u Hrvatskoj tako daleko? Ne. A bojim se ni vani. Ne prilazimo temeljito nekom problemu. Mi koji smo maksilofacijalni kirurzi, kada vidimo pacijenta podijelimo lice u 6 dijelova i već tada vidimo puno toga, na prvi pogled. No to je dugogodišnja edukacija“.

Na pitanje o neželjenim rezultatima, odnosno činjenici da neke žene naprosto završe s izraženijom i muževnijom čeljusti, kaže:

„Tu često u pitanju nije samo fat removal. To je i postavljanje implantata ispred zigomatične kosti, ili na čeljust, to je vrlo često. Mi implantate koristimo godinama, kod pacijenata koji imaju usku čeljust. Ova metoda je odavno poznata, ali nije bila toliko popularna kao danas. Beauty trendovi su se promijenili i danas je trend da imaš upale obraze i danas to svi prate. Za 10 godina će biti drugi. Sve te američke cure koje su to napravile, one sve više izgledaju poput robota, nisu putene i buckaste nego obratno“.

Aleksandar Milenović, buccal fat removal

Koji poznati imaju loše, a koji dobre rezultate?

Pitali smo ga i za nekoliko primjera loših rezultata te neki dobar:

„Znam da su Demi Moore i Madonna radile i to loše. Bella Hadid je odlična, dobro mi je to, no možda sam i ja potpao pod taj trend. Bella je trendseterica, influencerica i manekenka. Njezin posao je drugačiji, ne radi kao doktorica ili odvjetnica pa je i njen izgled prilagođen njezinom poslu, pitanje koliko bi to nekom drugom odgovaralo.

Treba ljudima to staviti u tu perspektivu. Kao što sam rekao u prvom članku, to su sve operacije koje se plaćaju i teško je biti kritičan kad ti za to ulazi određena količina novca. U pravilu 50% tih zahvata nije trebalo raditi. Ima situacija kada to izgleda jako dobro, ali za to treba velika stručnost jer imamo golem prostor za kiks“, kaže.

Bella Hadid, Buccal Fat Removal, Profimedia
Bella Hadid

Kaže i kako očekuje da će uskoro krenuti val zahtjeva za ovim zahvatom, kao što je bilo i za cat eye. On je, kaže, zabljesnuo i nestao jer je zbog ozbiljnim komplikacija došlo i do tužbi. Na posljetku kaže:

„S modom je lakše, skineš košulju i baciš je ako ti se rugaju, ako ti se rugaju zbog upalih obraza zbog ovog zahvata, malo je drugačije. Treba biti temeljitiji i dva puta razmisliti, dok ne ideš na zahvat kao da ideš na kavu. Svaki zahvat vam mora sazrijeti u glavi“.

FOTO: Martina Movrić, Profimedia, Instagram (@leamichele)

Učitati još
Zatvori