Kolagen: sve o proteinu ključnom za čvrstu kožu bez bora
Kolagen: sve o proteinu ključnom za čvrstu kožu bez bora

Kolagen: sve o proteinu ključnom za
čvrstu kožu bez bora

Jeste li znali da je kolagen glavni protein u tijelu? Jednako tako, kolagen je razlog radi kojeg nam je koža čvrsta i zategnuta. Ujedno, koliko god nam je potreban, imamo ga u ograničenim dozama koje nakon 25. godine počinju ubrzano opadati.

Kako to obično biva, o bitnim stvarima ne razmišljamo dok ne vidimo njihove negativne posljedice. U ovom slučaju to su opuštenost i pojava prvih bora, na kojima se uvijek preporučuje početi raditi prije nego se pojave – no to ne znači da i dalje ne stignete poraditi na čvrstoći kože.

Kolagen je glavni protein u tijelu

Nalazi se posvuda. U kostima, crijevima, zubima i mišićima. Tijelo ga proizvodi svaki dan. Međutim, njegova proizvodnja usporava se s godinama. Od 25. godine počinju opadati zalihe kolagena u tijelu i on se kreće sve sporije proizvoditi. Osim na licu, posljedica manjka kolagena može biti vidljiva i na cijelom tijelu, a zanimljiv je podatak kako u 80-ima imamo čak do 75% manje kolagena nego u 20-ima!

Što kolagen radi za kožu?

Imamo li puno kolagena, imamo zaglađenu, čvrstu i meku kožu. Kolagen tipa I i tipa III spajaju se u dermi poput vezivnih jastučića. Sastoje se od fibroblasta, stanica u dermi, drugom sloju kože koji je također zaslužan za stvaranje elastina. S elastinom i drugim proteinima naziva glikoproteini, kolagen tvori izvanstaničnu matricu. To je mreža od koje se koža sastoji i, poput mišića, pruža joj fizička svojstva, kao što su tonus, otpornost i čvrstoća.

Ukratko, kolagen pomaže stanicama kože da se obnavljaju i množe. Na izgled kože podjednako djeluju i količina i kvaliteta kolagena kojeg imamo.

Ubrzan gubitak kolagena uz loše životne navike

Nakon srednjih do kasnih dvadesetih i ranih tridesetih, koža gubi oko 1% kolagena svake godine. Sinteza kolagena iz fibroblasta smanjuje se, čime dolazi do gubitka elastičnosti, čvrstoće i podatnosti. Između sadašnjeg trenutka i Svjetskog prvenstva u 2022., većina će nas izgubiti 4 % kolagena u tijelu!

Stopa gubitka kolagena od 1 % godišnje zapravo je minimalna stopa. Gubitak kolagena mogu ubrzati čimbenici poput fotostarenja, onečišćenja, pušenja i prehrane. Slobodni radikali i glikacija (biološki proces kojim se molekule šećera vežu uz kolagen) mogu stvoriti pomutnju: postojeća vlakna kolagena mogu se stvrdnuti i spojiti.

Ultraljubičaste zrake stimuliraju enzime koji razgrađuju kolagen (matriksine). S godinama kolagen, koji je inače veliki protein, postaje tanji. Zbog njegove važne uloge, ne iznenađuje da je degradacija kolagena vidljiva na koži te da koža tako postaje tvrđa i manje podatna.

Najpoznatiji sastojci za poticanje proizvodnje kolagena:

1. Peptidi

2. Vitamin C

3. Retinol

4. Niacinamid

Poticanje proizvodnje kolagena kozmetičkim i neinvazivnim tretmanima

Microneedling i radiofrekvencija

Kombiniranje microneedlinga koji potiče obnovu kože te radiofrekvencije koja dubinski stimulira proizvodnju novog kolagena, dovodi ne samo do čvrstoće već i pojave više elastina i razina hijaluronske kiseline u koži.

Hladni laser

Za razliku od običnih lasera, hladni odnosno bio laseri stimuliraju produkciju kolagena, a vrijeme oporavka – ne postoji!

Profhilo

Profhilo je tip filera koji se nakon injektiranja širi kožom i stimulirana proizvodnju kolagena i elastina. Preporučuje se napraviti nekoliko tretmana za optimalan rezultat.

Dermalni fileri

Iako je količina produkcije kolagena koju stimuliraju dermalni fileri vrlo mala, koži daju volumen čime ona djeluje čvršća i zaglađenija.

Poticanje proizvodnje kolagena kod kuće

Proizvodnju kolagena možemo stimulirati i neinvazivnim estetskim tretmanima, kao i kozmetičkim tretmanima. Ipak, niti jedan rezultat se neće zadržati bez adekvatne njege kod kuće. Štoviše, uz dobar proizvod – neki će i u potpunosti moći zamijeniti tretman skincareom!

Jedan od takvih proizvoda je i novi Vichy Liftactiv Collagen Specialist koji pruža 360° anti-age korekcije kod kuće. Smanjuje bore, poboljšava tonus, ujednačava ten i daje blistavost. Namijenjena je onima koji primjećuju pad tonusa i čvrstoće, no radi fantastična sastava bogata antioksidansima i peptidima, može se koristiti i ranije imate li normalnu do suhu kožu – također, prikladna je za sve fototipove koža.

Najjača formula dosad

Liftactiv Collagen Specialist inspiriran je inovativnim neinvazivnim estetskim procedurama i glavni cilj je stimulirati produkciju kolagena – što je izvrstan odabir i za one koji idu na estetske tretmane i žele kvalitetnu njegu za održavanje kože lica kod kuće.

To čini zahvaljujući prokolagenim peptidima, sastojkom koji potiče stvaranje kolagena u koži umjesto samim kolagenom. Nova formula sada ima do tri puta više prokolagenih peptida, a rezultati istraživanja su pokazala kako uz korištenje ove kreme kod 96% žena u 8 tjedana korištenja primjećuje se značajno smanjenje bora.

Uz vitamin C koji stimulira produkciju kolagena, ali i štiti od slobodnih radikala te koži daje svježinu i sjaj, Liftactiv Collagen Specialist je doista ultimativna dnevna njega u borbi protiv starenja kože.

Kolagen se može stimulirati i iznutra

Glikacija je danas posebno područje istraživanja učinaka protiv starenja kože i sve je više dokaza o tome da možemo povratiti kolagen u koži – ili barem usporiti njegov nestanak ili uništenje zdravom prehranom (ponajprije unošenjem manje šećera) i izbjegavanjem prekomjernog izlaganja suncu.

Njega kože kojom se štiti kolagen također ima dvostruko djelovanje: štiti postojeći kolagen u koži i istovremeno stimulira proizvodnju dodatnog kolagena. Liftactiv Collagen Specialist ispunjava kožu peptidima koji krate fragmente proteina i mogu ciljano djelovati na određene znakove starenja kože koji su posljedica gubitka kolagena: bore, opuštenost kože, gubitak čvrstoće i tonus.

Foto: Vichy,  Unsplash

Učitati još
Zatvori