Kako ukloniti neželjene pigmentne mrlje nastale tijekom ljeta?
Kako ukloniti neželjene pigmentne mrlje nastale tijekom ljeta?

Kako ukloniti neželjene pigmentne
mrlje nastale tijekom ljeta?

Mrljice, fleke, točkice, pigmentne mrlje… svi nazivi upućuju na isti problem – i nerijetko “najdraži” suvenir s ljeta. Hiperpigmentacija je sve veći problem današnjice, što radi užurbanog životnog stila, što radi eksperimentiranja s kozmetikom, iako je ljeti najčešće zaradimo uz previše izlaganja suncu i premalo obnavljanja proizvoda za zaštitu od UV zraka.

Što su u stvari pigmentne mrlje?

Hiperpigmentacijom ili pigmentnim mrljama nazivamo nakupine hiperproduciranog melanina koje se manifestiraju u obliku svjetlo to tamnosmeđih mrlja na koži, najčešće na nadusnicama, obrazima i na čelu. Iako do hiperpigmentacije može doći i uslijed hormonalnog disbalansa, alkohola, cigareta i sličnog, hiperprodukcija melanina nastaje kao obrambena reakcija tijela usred izlaganja UV zračenju.

Melanociti, odnosno pigmentne stanice nalaze se u bazi epidermis i kod hiperprodukcije u stvari tijelo žele zaštititi od oštećenja. Ipak, posljedica oštećenja manifestira se kao pigmentna mrlja koja se zatim zadržava sve dok se koža u potpunosti nije oporavila što, nažalost, može potrajati. Naime, mrljice koje se ne tretiraju samostalno će se oporaviti tek za 6. mjeseci do godinu dana – ako ne koristite SPF, vjerojatno i duže!

Kako ukloniti pigmentne mrlje?

Zaštita od sunca je najvažniji korak koji možete poduzeti kako biste spriječili hiperpigmentaciju. Važno je zapamtiti da sunčeve zrake utječu na kožu čak i tijekom oblačnih dana, stoga je bitno pružiti koži svakodnevnu zaštitu koja joj je potrebna. Zaštita od sunca doista je prvi i ključni korak za smanjenje pojave pigmentnih mrlja te ublažavanje postojećih. Osim što smanjuje hiperpigmentaciju, Eucerin Anti-Pigment dnevna njega SPF 30 nudi učinkovitu UVA i UVB (SPF 30) zaštitu i sprječava pojavu novih pigmentacijskih mrlja uzrokovanih suncem, a ujedno funkcionira i kao dnevna krema. Želite li uz zaštitu i pokrivanje postojećih mrlji, predlažemo Eucerin Anti-Pigment Dnevna tonirana njega SPF 30 u svijetloj ili srednje tamnoj nijansi.

Specifična njega za specifičan problem

Upravo zato, kako biste kožu što prije obnovili i zacijelili, preporučuje se korištenje proizvoda namijenjenih na uklanjanje, izbjeljivanje i zaustavljanje nastanka hiperpigmentacije, koji se uvijek kombiniraju uz zaštitu od UV zračenja. Jedna od najpoznatijih linija za borbu protiv hiperpigmentacije dolazi od Eucerina i zove se Anti-Pigment. Liniju uz dnevne kreme sa SPF zaštitom čine i dvofazni serum, noćna krema, skin perfecting serum te korektor.

Eucerin Anti-Pigment dvofazni serum djeluje paralelno na postojeće mrljice i njihov uzrok uz sastojak Thiamdiol koji se proteže kroz cijelu Anti-Pigment liniju te hijaluronsku kiselinu za dubinsko ovlaživanje kože. Za razliku od njega, dok je Eucerin Anti-Pigment Skin Perfecting Serum još laganiji serum koji uz rješavanje mrljica nudi i hidrataciju te vraća sjaj koži. Zanimljiv je i Eucerin Anti-Pigment spot korektor – prije svega jer nije ono što mislite. Ovaj bezbojni gel korektor koristi se tako da se aplicira direktno na male hiperpigmentacije, umjesto na cijelu površinu lica i tako direktno targetira uzrok problema.

Nakon seruma obavezna je i Eucerin Anti-Pigment noćna njega, hidratantna noćna krema posvećena ublažavanju hiperpigmentacije i obnovi kože.

Naravno, za hiperpigmentaciju se treba naoružati strpljenjem – ali uz kvalitetne proizvode za borbu protiv mrljica, promjena će doći i prije no mislite!

Foto: Instagram, Eucerin

Učitati još
Zatvori