Kožni mikrobiom: sve što trebate znati o rastućem skincare trendu
Kožni mikrobiom: sve što trebate znati o rastućem skincare trendu

Kožni mikrobiom: sve što trebate znati
o rastućem skincare trendu

Unazad nekoliko godina svjedočimo rastu popularnosti probiotika. Teme poput održavanja crijevne, kao i vaginalne mikroflore, ali i probiotika u svrhu generalnog poboljšanja zdravlja i imuniteta, redovito se pojavljuju na društvenim mrežama. Štoviše, u toj mjeri da sada postoje kanali specijalizirani samo za zdravlje crijevne mikroflore!

Probiotici kao suplementi fantastična su stvar kada god želimo na prirodan način, uz naravno balansiranje i ostalih stavki u životu, poraditi na sveopćem stanju organizma, čak i kada imamo probleme s kožom lica.

Naime, kako je koža naš najveći organ, ujedno i prva linija obrane tijela – sve ono što u tijelu ne funkcionira, ima se tendenciju prikazati na površini kože. Čest uzrok prištića je u stvari disbalans hormona, ali i crijevne flore. Utoliko, smisleno je bilo očekivati ulazak probiotika u skincare rutine.

Probiotici kao ‘it’ skincare sastojak

Iako nam na prvu imaju negativan prizvuk, bakterije nisu nužno loša stvar. Ključan su dio našeg organizma, pa i površine našega lica. Premda volimo vjerovati kako nam je lice sterilno, ono se u stvari sastojci od pregršt mikroorganizama koji međusobno funkcioniraju. U onom trenu kada jedan tip bakterija nadjača drugi – dolazi do disbalansa.

Probiotički skincare već je nekoliko sezona jedan od traženijih tipova skincarea upravo radi svojih obnavljajućih benefita, uz to kožu smiruju, a ovisno o sastavu mogu biti ne samo odlična hidratacija već i anti-aging. Osim probiotika, sve češće upotrebljavaju se i prebiotici te postbiotici.

Što su prebiotici, probiotici i postbiotici?

Prebiotici su suplementi, sastojci ili hrana za rast i funkcioniranje dobrih bakterija. Oni su poput gnojiva za bakterije.
Probiotici su suplementi, sastojci ili hrana koja sadrži žive mikroorganizme koji mijenjaju floru u koju dolaze.
Postbiotici su suplementi, sastojci ili hrana čimbenici/nusprodukti koje proizvode dobre bakterije i imaju vrijednost za tijelo u kojem se nalaze – primjerice, ispuštaju vitamine i minerale.

Spoj ovih “biotika” fantastičan je za svaki mikrosustav unutar tijela, a jedan od njih se nalazi in a površini kože. Kada pričamo o mikrobiomu, prvenstveno mislimo na ekosustav mikroorganizama na površini kože lica, a ujedno je to i jedan od najvećih skincare trendova unazad nekoliko mjeseci.

Što je kožni mikrobiom?

Mikrobiom je zajednica mikroorganizama koja živi na istoj površini, a kada govorimo o kožnom mikrobiomu odnosimo se na površinu kože. Neki od tih mikroorganizama su bakterije, drugi gljivice ili virusi – no dokle god žive skladno, mikrobiom će optimalno funkcionirati, što znači da će koža biti zdrava, čvrsta i otporna.

Kako su različiti dijelovi kože različito izloženi vanjskim čimbenicima, tako imamo sasvim drugačije mikroorganizme u područjima koja su zakrivena tijelom, poput pazuha ili prepona, od primjerice stopala i lica. U svakom slučaju, imaju istu funkciju, a to je ispomoć imunitetu da obrani tijelo od patogena.

Što bakterije znače za kožu?

Istraživanja mikrobiologa pokazala su kako što više bakterija imamo, to je koža zdravija. Uspoređivanjem kultura sa zdrave i oslabljene ili oštećene kože pokazalo je ne samo manjak bakterija, već i prevlast gljivica, virusa ili loših bakterija.

Kako utječemo na kožni mikrobiom?

Najčešći uzrok nisu ni genetika niti vanjski uzroci već loš odabir skincarea, kao i loše navike. Snažni čistači, česta eksfolijacija i topički antibiotici najčešći su razlozi disbalansa mikroflore na koži lica. Posljedica disbalansa su sve od fungalnih akni do psorijaze, dermatitis, folikulitisa…

Najlakši način za vraćanje balansa takvoj koži jest dodavanjem dobrih bakterija ili korištenjem proizvoda koji jačaju kožnu barijeru, a vjeruje se kako će upravo ova grana skincarea imati značajni rast razvijanjem tehnologija.

Kako funkcionira skincare za mikrobiom?

Jednako kako uzimanjem suplementa crijeva dobiju gomilu novih živih bakterija koje zatim promijene crijevnu mikrofloru, tako i dodavanjem adekvatnih sastojaka, vitamina i minerala, možemo utjecati na kožnu mikrofloru, sve iako nemamo opciju nanošenja snažnih dobrih bakterija instant na kožu.

Može se reći kako su probiotički skincare isto što i skincare za mikrobiom, jer tržište nema jasno definiranu razliku između njih. Ipak, idejno, probiotička kozmetika sadrži pre-,pro- i post- biotike dok kozmetika za kožni mikrobiom sadrži sastojke koji ga balansiraju i što manje utječu na njega kako bi se nastavio prirodno obnavljati i biti optimalan.

Žive bakterije i konzervansi?

Naravno, skincare za kožni mikrobiom može sadržavati i probiotičku kulturu, no dobro je spomenuti sljedeće; skincare proizvodi u stvari ne sadrže žive mikroorganizme, i to iz vrlo jednostavnog razloga. Kako su živi mikroorganizmi bakterije, a kozmetika sadrži konzervanse kako bi štitila proizvode od bakterija – dobre bakterije bi vrlo brzo uništili konzervansi.

S druge strane, zato se u kozmetici koriste neaktivni mikroorganizmi poput bifida ferment lysate, iznimno poznatog probiotika koji nastaje tijekom fermentacije. Iako nisu “živi”, ovaj tip probiotika pomaže balansirati rast drugih mikroorganizama, koji mogu izazvati iritaciju, uz što smanjuju osjetljivost kože, čine je otpornijom na UV zračenje i jačaju kožnu barijeru.

Također, skincare za mikrobiom tako može imati i vitamin C ili aloe veru koji jednako pogodno djeluju za kožni mikrobiom iako nisu direktna hrana za dobre bakterije ili tip živog mikroorganizma.

Suplementi kao dodatak skincareu

Fantastičan način za poduprijeti balans mikroorganizama u cijelome tijelu, što će pridonijeti i izgledu kože, jest kombiniranje skincare rutine s probioticima/za mikrobiom uz probiotičke suplemente koji se uzimaju oralno. Uz to, preporučuje se prilagodna prehrane, tako da je što bogatija probioticima iz primjerice mliječnih kultura. Također, postbioticima iz fermentirane hrane poput kombuche, kiselog kupusa, kimchija i sličnog.

Pretjerivanje lako dovodi do disbalansa, tako da pripazite da vaša prehrana bude bogata vlaknima, proteinima i dobrim mastima, koliko i probiotičkim namirnicama.

Benefiti kožnog mikrobioma u balansu

• Zdrava i otporna koža
• Bolja zaštita od vanjskih agresora poput vjetra ili peluda
• Veća otpornost na UV zračenje
• Prirodan sjaj
• Bolje zadržavanje vlage
• Manje iritacije i infekcija

Kako složiti skincare rutinu za kožni mikrobiom?

Možda se najlakšim prvim korakom čini naprosto kupiti cijelu novu skincare rutinu s naznakom za njegu mikrobioma. Osim što ta opcija nije zgodna za kućni budžet, najčešće nije ni dovoljna.

Prije uvođenja proizvoda s probioticima ili za njegu kožnog mikrobioma u rutinu, potrebno je sagledati aktualno stanje kože, proizvode koje koristite na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi. Kao i vaše prehrambene te generalne, životne navike, koje mogu imati utjecaja ne samo na vašu kožu, već i na vaš organizam.

Najčešće se već u ovim koracima pronađe rješenje problema i razjasni trebate li doista proširiti rutinu s kakvim proizvodom. Ili je pak, češće, skratiti i pojednostavniti. Naravno, uz sukladno mijenjanje navika.

Treba imati na umu…

Ideja održavanja mikrobioma optimalnim je u stvari želja za balansom koja se može preslikati na sve životne sfere. Ideja je naučiti kakva je vaša koža i kako se ponaša, a onda shvatiti što i zašto utječe na nju.

Nemojte nas krivo shvatiti – ovaj tip kozmetike je doista fantastičan i vrlo vjerojatno nećete požaliti uvrstite ih u svoju rutinu. No umjesto da se povučemo za još jednim skincare trendom, iz ovoga možemo naučiti nešto više i bez dodatne kupnje.

Foto: Unsplash, Instagram (@haileybieber, @martynaszalacka)

Učitati još
Zatvori