Skincare trendovi koji će vladati 2023. godinom
Skincare trendovi koji će vladati 2023. godinom

Skincare trendovi koji će
vladati 2023. godinom

Posljednjih nekoliko godina svjedočimo golemoj popularnosti skincarea, što se iz godine u godinu intenzivnije pojačava. Prvi pokazatelj tome je serija mikro trendova koje podjednako kreiraju brendovi, koliko i društvene mreže.

Popularnost preparativne kozmetike i elaboriranih rutina njege vidljiva je već i pogledom u kupaonski ormarić vas ili vaše prijateljice, jer vrlo vjerojatno nikada niste imali toliko seruma, krema i maski na izbor. I to je sasvim okej ako vas veseli! Skincare nije više samo obaveza već i prilika za opuštanje, uživanje, eksperimentiranje, istraživanje…

Skincare trendovi su prešli na višu stepenicu

Ono što se istaknulo kao rastući trend unutar 2022. godine bilo je stapanje granica između preparativne kozmetike, well beinga i tehnologije – a ovo je trend koji se nastavlja i tijekom 2023. Istražili smo najveće nadolazeće skincare trendove, a u nastavku donosimo presjek onih koje smatramo najvjerojatnijima!

Najveći skincare trendovi za 2023. godinu

• Skincare-makeup hibridi
• “Notox” pokret i injektibilni boosteri
• Održivost
• Hit sastojci: Niacinamid, ceramidi, peptidi, bakuchiol
• Multitasking proizvodi i flash rituali
• Minimalistička rutina
• “Nove” kiseline
• Suplementi
• Specijalizirani bodycare

Skincare-makeup hibridi

Zahvaljujući “clean girl” estetici koja se istaknula kao jedan od većih makeup trendova 2022. godine, skincare-makeup hibridi koji su počeli dobivati na popularnosti već 2021., napravit će pravi boom na tržištu tek tijekom 2023. godine. U početku su to bili puderi sa skincare benefitima, obogaćeni vitaminima i emolijentima, a tijekom 2022. sjajila su zamijenila ulja za usne, a pudere tonirane kreme i tinte za lice.

Tijekom 2023. očekujemo porast SPF proizvoda koji će odrađivati kvalitetan posao s dekorativne strane, više toniranih tinti i gel krema vrhunskih makeup performanci. Naravno, i primere obogaćene skincareom te generalno naglasak na trendi skincare sastojke unutar raznovrsnih makeup proizvoda.

“Notox” pokret i injektibilni boosteri

Sve češće “guglani” izraz su anti-aging proizvodi i tretmani koji ne zahtijevaju iglu ili odlazak pod nož, što je dio rastućeg “Notox” pokreta. Tzv. “tweakments” podrazumijevaju LED maske i tretmane, radiofrekvenciju, masaže strujom i slično, što pokazuje učinkovit rezultat, a ne iziskuje vrijeme oporavka. Iako je botoks fantastičan način za izbjeći bore, zahvaljujući porastu tehnologije, moguće je stimulirati produkciju kolagena i čvrstoću samog mišića kako bi se bore izbjegle ili smanjile, bez potrebe da se mišić privremeno paralizira.

Botoks je, doduše, pao na popularnosti i radi činjenice što je toksin, što zabrinjava velik broj zaljubljenika u clean beauty, bez obzira na to što je strah doista neutemeljen. Ipak, želite li odgoditi korištenje botoksa za što kasnije, neinvazivni tretmani su fantastična opcija.

Dermalni fileri su, s druge strane, u velikom porastu jer omogućuju sitne preinake koje nisu dugotrajne, a dovoljne su za istražiti sviđa li vam se promjena ili ne. Filerima se sada i naglašavaju konture lica, definira vilica, poravnava nos, popunjavaju podočnjaci… A sve popularniji oblik filera je i onaj punjen različitim sastojcima za prirodno boostanje kolagena ili hijalurona u koži.

Tijekom 2023. svjedočit ćemo i popularnosti injektibilnih boostera. Naime, mezoterapija kao fantastičan brzinski način unošenja potrebnih tvari u kožu. Izvrsna je za oporavak barijere, davanje sjaja i pomlađivanje, a rezultatima je znatno brža od klasične kozmetike.

Održivost

S obzirom na ekološku katastrofu koja nas može zateći bilo koji trenutak, kupci intenzivno traže način kako da smanje zagađenje okoliša prilikom uživanja u skincare proizvodima. Sve više proizvoda na tržištu je vegan i cruelty free, a sljedeći veliki korak je održivi skincare. Primjerice, potražnja za bočicama koje se mogu ponovno puniti ili imaju što manje pakiranja je u porastu.

Tako ćemo tijekom 2023. svjedočiti i porastu kozmetike u krutoj formi, proizvodima bez vode ili s minimalno vode, kozmetici koja ne šteti oceanima i sastojcima koji su sigurni za kožu, ali i etički prikupljeni.

Hit sastojci: Niacinamid, ceramidi, peptidi, bakuchiol

Sastojci koji će biti najpopularniji tijekom 2023. sve češće su iskakali i tijekom 2022. godine. Prije svega niacinamid, heroj-sastojak koji radi pregršt stvari za kožu odjednom, a većini tipova i problematika kože izrazito paše. On štiti od slobodnih radikala, pomaže s prištićima, mrljicama i hidratacijom, jača kožnu barijeru, popravlja tonus i izgled pore te djeluje umirujuće.

Niacinamid je sigurno populariziran i radi pandemije koronavirusa kada je tijekom nošenja maski bio idealan sastojak za očuvanje kvalitete kožne barijere, ali i za smanjenje prištića. Nastavno na njega u centar pozornosti stižu i ceramidi. Riječ je o sastojku koji je dio naše kože, točnije same kožne barijere gdje poput štita održava kožu čvrstom, zaštićenom i nepropusnom. Osim što je ključan za zdravu barijeru, a mikrobiom ostaje jako bitna tema 2023., ujedno je fantastičan uz retinoide kojima je popularnost globalno porasla.

Ipak, za 2023. se u prvi plan stavlja bakuchiol, sastojak kojeg nazivaju biljnim retinolom iako to zapravo nije. Riječ je o znatno slabijoj, ali realnoj alternativi retinolu, koja ima anti-aging vrijednosti, njeguje i popravlja hiperpigmentaciju. Pritom, ne daje popratne retinolske probleme poput iritacije, purginga, suhoće ili crvenila.

Za kraj, ne smijemo zaboraviti na peptide, koje je djelomično i vlastoručno popularizirala Hailey Bieber lansiranjem vlastite linije preparativne kozmetike “Rhode” upravo na bazi peptida. Osim što jačaju kožnu barijeru, popravljaju fine linije, diskoloraciju, crvenilo i manjak prirodnog sjaja. Peptidi dolaze u pregršt verzija, neke su bolje za jedne skincare probleme, drugi za druge. No dokle god se vodite onim što je naznačeno na proizvodu, lako ćete pronaći i tip peptida za svoju kožu.

Multitasking proizvodi i flash rituali

Multitasking proizvodi su favorite užurbanog društva iz više razloga. Osim što spajaju nekoliko proizvoda u jednom pa smanjuju vrijeme aplikacije skincare, tako vam omogućuju i izbjegavanje iritacije kod kombiniranja različitih proizvoda i sastojaka. Uz to, često su i pristupačniji za kućni budžet što je u godini kada se najavljuje svjetska kriza itekako bitno.

Najpopularniji tip takvih proizvoda su svakako čistači i maske koji su istovremeno targetirana bazična njega uz dodatnu funkciju eksfolijacije, bilo kemijske ili mehaničke. Sve češće vidimo i hibride seruma i/ili krema ili maski s primerima što drastično skraćuje vrijeme pripreme za makeup, a daje mu izrazito dobru bazu.

Uz multitasking sasvim odgovaraju i flash rituali koji daju instant vidljiv rezultat u svega nekoliko minuta.Bilo da pričamo o maskama ili kremama za depuffing, učvršćivanje, podizanje kapaka ili smanjenje vrećica ispod očiju… Ovdje spadaju i tretmani za usne, maske za sjaj i sužavanje pora… Bitno je da nam omogućuju ubrzano spremanje za nenadane sastanke!

Minimalistička rutina

Multitasking proizvodi su izvrstan način za skratiti dnevnu rutinu njege, jer upravo je minimalistička rutina novi trend. Elaborirane rutine njege s nekoliko koraka nalik na azijske rutine sada se zamjenjuje s osnovnim skincare koracima. Primerice, čistač, krema za lice i SPF. Ponovno, u priču zasigurno ulazi i inflacija, ali i činjenica da je fokus njege postalo zdravlje kože ispred svega, jer proširene rutine daju više rizika za iritaciju.

“Skinimalism” kao krilatica jednostavnosti u njezi kože fokusirat će se ne na količinu proizvoda već na njihovu vrijednost za kožu; kvaliteta ispred kvantitete. Ova rutina je brža, efikasnija i jeftinija. Ne sumnjamo kako će se brendovi boriti za svoj mjesto na našim kozmetičkim policama stvaranjem proizvoda s dualnim vrijednostima. Primjerice, poput hidratantnog tonika koji i skida makeup, čistača s kiselinama, toniranih SPF-ova itd.

Jedino na čemu se neće štedjeti 2023. je dodatan sjaj, pa se očekuje i skincare za dubinsku hidrataciju s dodatkom čestica za sjaj kože.

“Nove” kiseline

Nakon sezona glikolne i salicilne kiseline, na tržište se polako probijaju i zanimljive kiseline nešto drugačijeg djelovanja. Među njima se posebno ističu poliglutaminska, laktobionska i traneksaminska kiselina uz fermentiranu jasmonsku kiselinu. I ne, nisu nužno za eksfolijaciju!

Poliglutaminska kiselina navodno i bolje hidrira kožu od hijaluronske kiseline, a laktobionska kiselina je dio PHA kiselina i idealna je lagana eksfolijacija za osjetljive kože. Traneksaminska kiselina ima značajno djelovanje na melazmu dok je fermentirana jasmonska kiselina idealna za umirivanje i zacjeljivanje kože. Sve kiseline se i dalje istražuju na području skincarea, ali su obećavajući “noviteti”!

Suplementi

Skincare suplementi nisu novi koncept, ali sljedeće godine se pozdravljaju u vidu zaokruženog, cjelovitog pristupa njezi kože. Naime, kombiniranje kvalitetne kozmetike uz jednako kvalitetne suplemente doista vam može pružiti najbolju kožu koju ste imali u životu.

Utoliko, pretpostavlja se da ćemo viđati i sve više skincare brendova kako izlaze sa svojim kapsulama za ljepotu ili rješavanje pojedinog skincare problema. Naravno, baš kao i s kozmetikom, suplementi djeluju dok ih pijemo, pa su oni i dodatan trošak u dnevnoj rutini – no tko ih si može priuštiti, svakako neće požaliti odluku.

Specijalizirani bodycare

Iako se već i za 2022. najavljivalo populariziranje proizvoda za njegu tijela koji imaju vrijednosti poput proizvoda za njegu lica, tek krajem ove godine zahuktala se priča oko takvog bodycarea. Upravo zato, u 2023. se ulazi uz pregršt ideja za specijaliziranu njegu tijela, koju je ove godine započelo mnogo brendova, u užem ili širem obujmu.

Primjerice, Jennifer Lopez je predstavila serum za tijelo, a Garnier je izdao nekoliko tipova krema za tijelo, ovisno prema tipu kože, ali i preferencijama tekstura. Ovoga očekujemo puno više kako će se 2023. približavati kraju…

Foto: Unsplash, Instagram, Instagram @goicoechea

Učitati još
Zatvori