Koliko dugo trebate koristiti nove skincare proizvode da biste stvarno vidjeli rezultate?
Koliko dugo trebate koristiti nove skincare proizvode da biste stvarno vidjeli rezultate?

Koliko dugo trebate koristiti nove skincare proizvode da biste stvarno vidjeli rezultate?

Nijedan skincare proizvod nije čudotvoran i neće eventualne probleme s kožom riješiti preko noći. Svi mi krivi smo ponekad za nerealna očekivanja koja postavljamo za nove proizvode koje isprobavamo. Neki će nam dati odmah vidljive rezultate, ni nijedan ozbiljniji tretman neće nas pomladiti, hidratizirati ni riješiti akni u jednom danu, tjednu, pa čak ni mjesecu. Kod uvođenja novih proizvoda i aktivnih sastojaka treba biti ustrajan i ne treba odbaciti neki proizvod samo zato što ekspresno ne vidimo rezultate.

I to nije stvar samo sa skincare proizvodima. Recimo, novi šampon trebali biste konzistentno koristiti najmanje 7 puta zaredom da biste vidjeli neki efekt. Prvenstveno jer se prvo treba riješiti nataloženih ostataka proizvoda koje ste prije novog šampona koristili, a i kosi treba neko vrijeme da se navikne na novi proizvod. No vratimo se sada na skincare proizvode, izdvojili smo četiri vrste te raspisali koliko im treba da vidite rezultate.

Retinoidi

Retinoidi su zlatni standard što se tiče skincare proizvoda. Njihovo djelovanje je znanstveno dokazano, a posebno dobar učinak imaju u liječenju akni i smanjivanju finih linija i bora. Ipak, ovi derivati vitamina A ne daju rezultate odmah i koži treba da se navikne na njih, a moguć je i stadij “purginga”, odnosno čišćenja.

No koliko zapravo retinoidima treba da daju prve rezultate? Retinoidi koji se izdaju na recept dat će vidljive rezultate za tri do 6 mjeseci. Slabije koncentracije rezultate će pokazati tek oko 6. mjeseca korištenja. U tom periodu vidjet će promjene u tonusu i teksturi kože jer retinoidi stanjuju gornji sloj kože. Za potpuni anti-age efekt i peglanje bora retinoide morate koristiti religiozno najmanje godinu dana. Toliko je retinoidima potrebno da potaknu proizvodnju kolagena. Ali, svakako djeluju, stoga, ako ste tek krenuli s njima, ne odbacujte ih – rezultati stižu.

Proizvodi za hidrataciju

Ako muku mučite sa suhom kožom, vjerujemo da ste dosad isprobali hrpu proizvoda kako biste postigli onaj lijep, blistav ten koji izgleda gotovo mokro. Srećom, ako odaberete pravi proizvod, na vašoj koži će se rezultati ekspresno vidjeti. Bitno je da birate kreme koje sadrže humektante odnosno sastojke poput hijaluronske kiseline i glicerina koji na sebe vežu vodu i tako osiguravaju da vlaga ostane u koži. Uz to, dobro je odabrati i ulje koje ćete nanijeti nakon hidratantne kreme, to će “zaključati” vlagu u koži – ti proizvodi zovu se okluzivi.

Humektanti instantno zaglađuju kožu i vraćaju joj sjaj, a okluzivi u nekoliko sati sprječavaju gubitak vlage iz kože. Mnoge kreme sadrže i sastojke koji ojačavaju kožnu barijeru, kojima trebaju dva do četiri tjedna da krenu djelovati. Dobro je izabrati proizvode koji sadrže sva tri ova tipa sastojaka kako biste dobili kratkoročne i dugoročne dobrobiti.

Pilinzi

Još jedan skincare proizvod koji djeluje instantno je piling. Bilo da birate onaj mehanički ili kemijski, rezultate ćete vidjeti odmah. Razlika između njih je što ovaj mehanički doslovno fizički uklanja mrtve stanice kože, dok ih kemijski razgrađuje. Uklanjanje mrtvih stanica znači da će vaša koža odmah izgledati svježije i blistavije. No da bi se ti rezultati zadržali, pilinge treba raditi redovito, ali ne pretjerati s njima kako ne biste oštetili kožnu barijeru.

Tretmani protiv akni

Prije svega treba biti svjestan da su akne problem koji treba dijagnosticirati, a onda i rješavati s dermatologom. To nisu obični prištići koje svatko tu i tamo dobije. Sada kada je to jasno, bilo koji tretman za akne trebat će najmanje četiri do 12 tjedana da počne djelovati. Akne uzrokuju ulje, začepljene pore i bakterije. Toliko dugo potrebno je aktivnim sastojcima da počnu djelovati na ta tri faktora. Ako, pak, imate jedan prištić kojeg se želite riješiti, većina proizvoda namijenjena za to djelovat će u roku tjedan dana.

Učitati još
Zatvori