Svjetski poznati dermatolozi otkrili su 9 zlatnih pravila za savršenu kožu
Svjetski poznati dermatolozi otkrili su 9 zlatnih pravila za savršenu kožu

Svjetski poznati dermatolozi otkrili su 9
zlatnih pravila za savršenu kožu

Posljednjih nekoliko godina industrija ljepote doživljava procvat – a paralelno se susrećemo s iznimno puno kožnih problema. U porastu su tzv. adult akne odnosno akne koje se javljaju u odrasloj dobi, a iznimno je velik broj i vrlo osjetljivih stanja kože koja zahtijevaju posebnu njegu.

No pregršt proizvoda na policama drogerija svakako nije loša stvar. Dapače, pruža puno veći izbor i prilagodbu rutine za pojedini kožni tip u mjeri koja dosad nije postojala. Međutim, snalaženje između toliko proizvoda može biti i razlog radi kojeg naša koža opetovano upada u razna upalna stanja. Na kraju dana, uvijek je najbolje posjetiti dermatologa za stvaranje idealne dnevne skincare rutine.

Zašto ići kod dermatologa?

Prije svega jer je najstručnija i najiskusnija osoba u skincare svijetu! Iako svjedočimo značajnom trendu padu povjerenja u dermatologe i okretanje DIY kombinacijama slaganja rutine, niti jedan skinfluencer nije dovoljno stručan da vam savjetuje nešto na temelju fotografije poslane u dm.

Dermatolozi nisu samo na izvoru informacija u industriji, već imaju i godine iskustva isprobavanja različitih proizvoda na pojedinim kožnim tipovima i zato, pretežito, uvijek ispočetka preporučuju slične proizvode za njegu akni, dermatitisa i inih dobropoznatih stanja. Utoliko, vaša idealna skincare rutina trebala bi početi dermatološkim pregledom kako biste ustvrdili točan kožni tip, a zatim i proizvode koji mu odgovaraju.

No dok ne obavite pregled koji će zasigurno popraviti izgled i zdravlje vaše kože, isprobajte neke od najboljih dermatoloških savjeta koji će neupitno poboljšati vašu dnevnu rutinu.

Popis najboljih dermatoloških savjeta:

1. Nosite SPF svaki dan
2. Redovito se pregledavajte za rak kože
3. Isprobajte retinol
4. Ne zaboravite na vrat, šake, dekolte
5. Ne dopustite da ranice i prištići postanu ožiljak
6. Ne morate potrošiti puno novaca na skincare
7. Skidajte makeup svaku večer
8. Pripazite na dovoljno sna
9. Jedite za kožu

Nosite SPF svaki dan

Doista ne postoji dovoljno dobar razlog zašto bilo koji dan ne biste nosili zaštitu od UV zračenja. Čak i kada je vrijeme tmurno i oblačno, UV zrake dolaze do nas – štoviše, tada su slabije tek za 20%! Zaštita od sunca je ne samo jedini način za zaštititi kožu od opeklina, već i najbolji način za zaštitu kože od preuranjenog starenja.

Naime, UV zrake slamaju kolagenske veze u koži i dovode do opuštenijeg izgleda kože, s manje elastičnosti i tonusa. Iz toga razloga, idealno bi bilo svakodnevno nositi SPF od 15 do 50, ovisno o godišnjem doba. Uistinu jedini put kada ne trebate nositi SPF je kada je indeks UV zračenja ispod 3 – iako, SPF vrijedi staviti in a prvi polu-sunčani zimski dan. Ovdje svakako vrijedi bolje spriječiti nego liječiti. Koža nije u stanju sasvim oporaviti i skincareom “poravnati” bore nastale od sunca.

Redovito se pregledavajte za rak kože

Bez obzira na porast svijesti o bitnosti nošenja SPF-a, rak kože je i dalje u porastu. Nažalost, 60% izlaganja suncu dogodi se već do 18 godine čime je šteta učinjena izlaganjem UV zrakama nepovratna. No ono što i dalje možete je početi intenzivno koristiti SPF i redovito odlaziti na preglede madeža.

Ako ste stariji od 30, više ne biste trebali dobivati madeže, pa je bitno raditi samopreglede kako biste bili u tijeku s pojavom novih madeža na tijelu. U slučaju da primijetite išta izvan uobičajenog, preporučuje se kontaktirati svog dermatologa.

Znakovi za prepoznavanje opasnog madeža:

• Asimetrija – nejednake polovice
• Rubovi – rubovi madeža nisu glatki
• Boja – boja je nejednaka, bilo da je smeđa, crna, siva, crvena ili bijela
• Veličina – madež je veći od 6 milimetara
• Razvoj – madež još raste, mijenja oblik i/ili boju

Isprobajte retinol

Nema sumnje, svi dermatolozi smatraju retinol zlatnim sastojkom skincare industrije – i to s punim pravom! Opetovano se pokazao kao sastojak koji će napraviti značajnu razliku u kvaliteti i izgledu kože, bilo da želite raditi na aknama, hiperpigmentaciji ili borama.

Ipak, retinol nije nešto s čim treba brzati i treba mu pristupiti vrlo odgovorno. Preporučuje se započeti s korištenjem retinolskih estera ili čistim retinolom u manjem postotku, a zatim napredovati na retinal, i ako dermatolog to smatra bitnim, na tretinoin.
Tržište je bogato dobrim retinolima u nježnim, hidratantnim i umirujućim bazama, pa je pronaći dobar retinol za svoj tip kože poprilično jednostavan posao. Samo zapamtite kako ga treba uvoditi što sporije, lišiti kožu ikakvih drugih potencijalnih iritansa i dati mu nekoliko mjeseci prije nego li pokaže svoj puni rezultat.

Ne zaboravite na vrat, šake, dekolte

Kada pričamo o dnevnoj skincare rutini, vrlo vjerojatno mislite samo na svoje lice. No dnevni skincare bi trebao računati i vaše uši i vrat – a ako želite ozbiljno poraditi na pomlađivanju svog cjelokupnog izgleda, onda i ruke.

Svaki put kada radite skincare rutinu, rastegnite je s lica na vrat i dekolte. Uši i područje iza ušiju obavezno zaštitite SPF-om, a sav preostali skincare od toga dana (ili večeri!) temeljito utrljajte u ruke. Iznenadit ćete se kada primijetite koliko vam ruke izgledaju čvršće, zaglađenije i ujednačenije u boji nakon samo nekoliko tjedana korištenja dnevnih proizvoda i na njima.

Ne dopustite da ranice i prištići postanu ožiljak

Iako vjerujemo da već znate kako svaki prištić može biti potencijalan ožiljak, što bojom, što teksturom, jednako tako i svaka rana na licu može postati ožiljkasto tkivo. Kada su u pitanju prištići – najbolje ih je ne dirati! Koristite adekvatne proizvode protiv prištića koji će ga isušiti bez oštećivanja kože.

U slučaju da prištić istisnete ili potrgate, tretirajte ga kao malu ranu. Operite je blagim sapunom i vodom te nanesite sloj petrolatuma povrh kako bi rana ostala u vlažnom okruženju, ali zaštićena od bakterija. Tako je vjerojatnost za razvoj ožiljka znatno manja!

Ne morate potrošiti puno novca na skincare

Briga o koži bi trebala biti stresna, već nešto što vam uljepšava dan. To se jednako tako odnosi i na vaš budžet koji može biti izvor nezadovoljstva, brige i frustracija u slučaju da kozmetika koju mislite da trebate naprosto prelazi vaš željeni cjenovni rang. U tome slučaju, naprosto potražite nešto pristupačnije!

Kozmetika danas ne mora biti skupa da bi funkcionirala! Iako skuplji brendovi najčešće imaju finije teksture, možda i nešto kvalitetnije sastojke – proizvod koji vam neće odgovarati napravit će jednaku štetu na vašem licu bio skup ili jeftin.

Štoviše, neki od trenutno najpopularnijih skincare izbora, prema preporuci dermatologa, ulaze u rang nižeg i srednjeg cjenovnog ranga. Istražite i druge opcije za vaš tip kože, jer one doista ne moraju biti skupe.

Skidajte makeup svaku večer

Savjet koji vam je vjerojatno dala i vaša mama, ujedno je i jedan od najpoznatijih dermatoloških savjeta, a odnosi se na redovito uklanjanje makeupa. Upravo je čišćenje kože i uklanjanje makeupa put prema zdravoj koži bez začepljenja i iritacija.
Osim što makeup stvara dodatni sloj na površini kože, radi njega može doći do bržeg čepljenja pora. A isto se može dogoditi ako makeup ne izvučemo sasvim iz pora kod sljedećeg čišćenja. Čak i da ne nosimo makeup, kožu je iznimno bitno čistiti jer se pore mogu napuniti i začepiti i mješavinom sebuma i nečistoće.

Želite li najefikasnije čišćenje, preporučuje se raditi double cleanse metodu; prvi korak je čišćenje lica uljem ili balzamom, a drugi gelom ili pjenicom.

Pripazite na dovoljno sna

Bitno je ne samo spavati 7-8 sati dnevno, već i na vrijeme otići u krevet. Koža se obnavlja samo jedan kratak period spavanja, a što kasnije zaspemo, skraćujemo njen potencijalan ciklus obnove. Bitan je i položaj kod spavanja; optimalno je spavati na leđima kako ne biste stvarali nove bore, no ako preferirate spavati postrance, predlaže se da vam donji dio lica nikada ne dodiruje jastuk.

Uz to, optimalno je spavati na svilenoj jastučnici, i to iz nekoliko razloga! Svila je antibakterijska, pa je prijenos bakterija sveden na minimum, a kako upija manje vlage od pamuka – koža zadržava više vlage, klizi umjesto da se gužva, kosa manje puca i vrhovi ostaju kvalitetniji. Bez obzira na sastav, jastučnice se preporučuje mijenjati svaka tri dana i prati sa što nježnijim deterdžentom.

Jedite za kožu

Proteini nisu dobri samo za mišiće, već i za vašu kožu, kosu i nokte! Uz proteine oni se brže obnavljaju. Aminokiseline sudjeluju u tvorbi kolagena koji je ključan za mladoliku kožu. Dobri izvori proteina koji su ključne anti age namirnice su meso s manje masnoća i bez kože, riba, bjelanjci, leća, grah, orašasti plodovi i cjelovite žitarice poput kvinoje. No preporučuje se smanjiti unos mlijeka i mliječnih proizvoda, jer su čest razlog stvaranja cističnih akni.

Foto: Unsplash, Instagram, Instagram (@ira_kovalchuk, @alanahosn), Pexels

Učitati još
Zatvori