Znate li razliku između mineralnih i kemijskih SPF-ova?
Znate li razliku između mineralnih i kemijskih SPF-ova?

Znate li razliku između mineralnih
i kemijskih SPF-ova?

Ako ste, poput nas, zaljubljenici u skincare, sigurno znate koliko je bitan zaštitni faktor. I znate da ga treba nanositi svaki dan, bez obzira na godišnje doba. SPF već odavno nije rezerviran samo za ljeto i plažu. On nas cijele godine štiti od štete koju može uzrokovati sunce.

Ta šteta, pak, može biti golema. Osim što se mogu pojaviti sitne bore, preuranjeni znakovi starenja i hiperpigmentacija, može doći i do raka kože. Stoga, na lice treba nanositi minimalno faktor 30 i to nakon ostatka rutine i prije šminke. Također, SPF tijekom dana treba obnavljati. I da, i preko šminke!

Ako ste tek na početku svog skincare putovanja, možda vas buni hrpa dostupnih opcija. Najprije trebate izabrati teksturu koja vam najviše odgovara. Većina ljudi danas se odlučuje za fluide jer nisu gusti, ne ostavljaju bijele tragove i ne maste kožu.

Osim toga treba izabrati i pravu vrstu SPF-a. Naime, postoje oni mineralni i kemijski i ne pašu svi svakoj koži. Pronalazak onoga što vama paše prvi je i najvažniji korak jer ako odaberete krivo i na licu nastane nered, velika je vjerojatnost da ćete od SPF-a jednostavno odustati. S druge strane, pak, ako odaberete onaj pravi, koža će vam biti zahvalna.

Mineralni SPF

Mineralni SPF, doslovno, fizički blokira ultraljubičasto zračenje. Najčešće se to postiže sastojcima poput titanijevog dioksida ili cinkovog oksida. Zbog toga se mineralni nekada naziva i fizičkim SPF-om.

Ovakva mineralna zaštita najčešće se preporučuje onima s osjetljivom kožom. Naime, toplina koja se stvara kada kemijska zaštita deaktivira UV zrake može izazvati iritacije na osjetljivoj koži, a to ne želite, pogotovo ne ljeti.

Minerali u ovim kremama doslovno rade zaštitni sloj na koži i UV zrake se od njega „odbijaju“. Mineralni SPF štiti i od UVA i od UVB zraka. Njega treba nanijeti obilno pa čak i u slojevima.

Kemijska zaštita

Kemijski SPF-ovi, pak, sadrže aktivne sastojke koje koža upija i tako se stvara zaštita od sunca. Naime, UV zrake se deaktiviraju u kemijskoj reakciji s tim aktivnim sastojcima. Ta reakcija stvara određenu količinu topline, al to brzo nestane.

S obzirom na to da kemijska zaštita od sunca funkcionira tako da se aktivni sastojci upiju u kožu, bitno je kemijski SPF nanijeti 20 minuta prije izlaganja suncu. Također, bitno je odabrati kemijski SPF širokog spektra koji štiti i od UVA i UVB zraka.

Kemijski SPF-ovi razvijeni upravo kako bismo se mogli od sunca štititi svakodnevno. Naime, starinski mineralni vječito su bili gusti i ostavljali bijele tragove. Kemijski su bili odgovor na to. Ipak, danas ni ovi mineralni više nisu te teksture i obje vrste mogu se nositi svakodnevno, bez da izgledate kao da imate masku.

U nastavku donosimo naše favorite, što mineralne, to kemijske. Na vama je da izaberete onaj koji vama više paše.

FOTO: Instagram, Beauty Bay, Cult Beauty

Učitati još
Zatvori