Vitamin C jedan je od najvećih skincare hitova pa smo složili popis najboljih proizvoda
Vitamin C jedan je od najvećih skincare hitova pa smo složili popis najboljih proizvoda

Vitamin C jedan je od najvećih skincare hitova pa smo složili popis najboljih proizvoda

Jedan od sastojaka koji je u posljednje vrijeme zaludio sve one koji shvaćaju važnost skincarea je vitamin C. Tržište je prepuno proizvoda koji ga sadržavaju. Doslovno, ovaj sastojak je preplavio police u trgovinama, skoro preko noći.

I to nije bez veze. On je snažan saveznik u borbi protiv bora i oštećenja kože. Jedan je od ključnih sastojaka anti age proizvoda i to s punim pravom. Naime, radi se o antioksidansu koji kožu štiti od štetnih utjecaja slobodnih radikala.

Iako većina nas vitamin C unosi hranom, to ne garantira da će on završiti u našoj koži. Stoga, najbolji način da kožu opskrbimo ovim sastojkom je da ga nanesemo direktno na nju. Jedna od najvećih prednosti vitamina C je i to što je siguran za većinu tipova kože.

To znači da ga gotovo svi mogu koristiti dulji period vremena bez ikakvih neželjenih posljedica. Jedino što može izazvati je nešto veća osjetljivost kože ili blaga iritacija, ali u tom slučaju samo ga maknite iz rutine. Također, vitamin C može se sigurno koristiti s drugim aktivnim sastojcima, retinolima i SPF-om.

Vitamin C pomaže kod hidratizacije, posvjetljuje kožu, smanjuje hiperpigmentaciju i crvenilo, potiče prirodnu proizvodnju kolagena te štiti od oštećenja.

Kako i kada koristiti vitamin C

S obzirom na to da smo napisali kako i vitamin C ipak može imati neke neželjene posljedice, bitno je prvo napraviti patch test, odnosno nanijeti ga na mali dio kože kako biste vidjeli reagira li koža na njega. Ako u 24 sata nema reakcije, možete ga koristiti.

Vitamin C se nanosi jednom ili dva puta dnevno. Najbolje ga je uključiti u jutarnju rutinu jer je koža danju najizloženija štetnim slobodnim radikalima. Lice najprije trebate očistiti cleanserom, zatim nanijeti serum – možete odabrati baš onaj s vitaminom C, nakon toga nanosite hidratantnu kremu i naposljetku SPF.

Ako imate ekstra osjetljivu kožu, neka vas to ne sprječava pri upotrebi vitamina C. U tom slučaju jednostavno izbjegavajte proizvode koji sadrže L-askorbinsku kiselinu te birajte one s blažim oblikom – magnezijevim askorbil fosfatom. U nastavku smo popisali proizvode s vitaminom C koji su naši favoriti.

Učitati još
Zatvori