Lako je pogriješiti: kako odabrati idealan piling za svoj tip kože?
Lako je pogriješiti: kako odabrati idealan piling za svoj tip kože?

Lako je pogriješiti: kako odabrati
idealan piling za svoj tip kože?

Možete uložiti u najskuplju kremu, koristiti anti-aging maske na tjednoj bazi, uživati u raskošnim serumima, no baš nijedan od tih proizvoda neće moći imati utjecaj na vašu kožu koliko jedan najobičniji piling. Naime, piling odnosno eksfolijacija doista je proizvod koji može napraviti najveću transformaciju na koži, bilo da želite čišće pore, više sjaja ili glađu teksturu.

Pilinzima se danas teško ne zaigrati i pomalo previše, kako su jedan od zanimljivijih proizvoda na tržištu želite li što brži rezultat. No često se dogodi da u izbjegavanju učestalog korištenja piling radimo i prerijetko. Bez pilinga, koža ne može izgledati zdravo, sjajno i prokrvljeno, a sva kozmetika u koju ulažemo – djelovat će tek polovično.

Iznimno je bitno želite li otpornu kožnu barijeru koja funkcionira optimalno, uložiti u dobar piling koji ćete koristiti jednom tjedno do jednom mjesečno, ovisno o potrebi.

Što je piling?

Piling je tip proizvoda kojega koristimo za pilingiranje odnosno eksfolijaciju, što pretpostavlja svojevrsno brušenje površine kože kako bi se otkrila svježa, mlada koža. Pilinzi zapravo rade mikrooštećenja i tako pomažu koži da se samoobnavlja, ali i ubrzano uklanjaju višak masnoće, nečistoću i mrtve stanice kože.

Koža koju ne eksfoliramo djeluje sivo, zadebljano, suho i naborano, a ujedno je i koža kojoj ne možemo pomoći da izgleda svježije, sjajnije, zaglađenije i više njegovano. Naravno, sve dok ne napravimo prvi piling.

Postoje tri tipa eksfolijacije koje možemo raditi kod kuće, a primjenjujemo ih ovisno o tipu kože.

Tri vrste pilinga/eksfolijacije:

• Mehanički piling
• Kemijski piling
• Enzimatski piling

Mehanički piling

Mehanički piling podrazumijeva baš ono što mu ime kaže – fizičko uklanjanje mrtvih stanica kože s lica. Pilinzi dolaze u obliku proizvoda i raspoznajemo ih prema česticama, no često zapravo ni nismo svjesni da radimo mehanički piling – kada primjerice peremo lice.

Koristite li četke, gadget, krpice ili višekratne blazinice za pranje lica, već tada možete reći da radite vid mehaničke eksfolijacije. Naravno, ona je znatno slabija od klasičnog piling proizvoda, no ako je koristite na dnevnoj bazi ili više puta dnevno, osjetit ćete učinke kao da ste koristili piling.

Postoje dakle dva tipa mehaničke eksfolijacije:

  • Pilinzi – proizvodi sa sitnim česticama koji mogu biti prirodnog (piling čestice su primjerice šećer, sol, kava, koštica masline ili marelice…) ili sintetičkog porijekla (poput mikroplastike)
  • Alati – riječ je o alatima koji pomažu u fizičkoj eksfolijaciji, iako to ne rade česticama. Najčešće su to četke za pranje lica, spužve, krpice…

Kemijski piling

Trenutno najpopularniji tip pilinga je svakako kemijski piling. Riječ je o proizvodu koji koristi jednu ili više kiselina, koje reagiraju odmah u doticaju s kožom. Kemijski pilinzi se koriste za smanjenje finih linija i bora, za popravljanje teksture kože, protiv hiperpigmentacije, za čišćenje pora…

Postoje dva tipa kiselina koja su najčešće korištena u kemijskim pilinzima:

1. AHA kiseline – ovaj tip kiselina prirodno nalazimo u različitom voću, a djeluju na principu topljenja proteinskih veza između mrtvih stanica, čime ih uspješno skidaju s kože. Najčešće korištene kiseline su glikolna, laktična, jabučna i mandelična kiselina. Generalno su preporučljive za različite tipove koža.

2. BHA kiselina – salicilna kiselina je fantastičan izbor za masnu, mješovitu i problematičnu kožu, kako penetrira dublje u pore od AHA kiselina. Tako čiste nakupinu nečistoća, viška sebuma i mrtvih stanica kože iz pora. Time pomaže i smanjiti broj prištića u budućnosti, ali i pripomoći u boljem balansu lučenja sebuma.

Enzimatski piling

Najbolji izbor za osjetljive kože najčešće je enzimatski piling. Naime, nije ga potrebno trljati poput mehaničkog, a lijepo uklanja mrtve stanice kože. Kao što mu ime da naslutiti, radi eksfolijaciju enzimima, poput enzima papaje, ananasa ili bundeve. Njihova prednost je i ta što s njima rijetko kada možete pretjerati!

Kada biste trebali raditi piling?

Večer je najbolje vrijeme za eksfolijaciju, jer ona kožu lagano stanjuje pa je utoliko i osjetljivija, prije svega na UV zračenje. Također, zato je nakon eksfolijacije bitno koristiti i UV zaštitu.

Koliko često se preporučuje raditi piling?

Eksfolijaciju napravite nakon pranja lice, prije tonika ili seruma. Trudite se pilingirati jednom u tjedan dana do jednom u mjesec dana – sve ostalo je potencijalno previše!

Kako odabrati eksfolijaciju za vaš tip kože?

Izabrati ispravan proizvod za eksfolijaciju može biti zahtjevno jer prije svega, postoji pregršt opcija na tržištu. Na pitanje je li piling s česticama prejak za vas ili je pak enzimatski piling preslab ćete odgovoriti tek kada probate oba proizvoda.

Ipak, postoje određene smjernice prema tipovima koža koje bi vam mogle pomoći odabrati idealan proizvod za vas.

Piling za suhu kožu

Kako je ovdje riječ o koži grublje teksture koja je ujedno i prirodno manjeg sjaja, dobar odabir su mehanički pilinzi s česticama poput silicijevog oksida koji će eksfolijaciju odraditi temeljito, ali nježnije.

Želite li isprobati kemijski eksfolijant, predlaže se glikolna kiselina, jer će koži dati i lijepi sjaj, odnosno mliječna kiselina želite li još nježniji piling s benefitom hidratacije.

Piling za masnu kožu

Ako vam je problem višak sebuma ili akne, idealan odabir je kemijski eksfolijant, točnije salicilna kiselina. Mehanički pilinzi se ne preporučuju za problematične kože jer mogu dodatno prouzrokovati upalu i proširiti bakterije.

Salicilna kiselina će pomoći regulirati mašćenje kože i prazniti pore, što će smanjiti pojavu prištića, ali i dati dugotrajnost makeupu ako je riječ o izrazito masnim kožama bez prištića. Dobar odabir je i čistač sa salicilnom kiselinom koji će svakodnevno pomoći s održavanjem pora čistima, a neće biti intenzivan kao klasičan eksfolijant.

Piling za osjetljivu kožu

Ako imate problema s preosjetljivosti, iritacijama, crvenilom ili problemima poput ekcema ili dermatitisa, posebno morate pripaziti na korištenje pilinga. Preporučuje se koristiti enzimatski piling koji je najnježniji ili, preferirate li kemijski eksfolijant, mliječnu kiselinu.

Idealan proizvod za piling pronaći ćete tek uz korištenje nekoliko nježnih pilinga, kada isprobate koji vam najbolje paše. Ipak, skoro je sigurno da vam klasični mehanički pilinzi, pa čak i alati za piling neće odgovarati.

Piling za normalnu kožu

Normalna koža je vrlo zahvalna, pa je utoliko i svejedno koji tip pilinga ćete koristiti. Bitno je da ga koristite kao dio tjedne ili mjesečne rutine, a koje će biti forme odnosno teksture – sasvim je na vama!

Piling za mješovitu kožu

Kada pričamo o pilinzima za mješovitu kožu moramo razmišljati da je ovdje riječ o koži koja traži drugačije stvari na drugačijim zonama lica. Ako imate problema s prištićima preporučuje se korištenje pilinga za masnu kožu.

No želite li raditi na anti-agingu, hiperpigmentaciji, zaglađivanju ili sjaju kože, onda je optimalan izbor kemijskih eksfolijanata, primjerice glikolne kiseline.

Također, treba imati na umu da ako ste osjetljivi, a nemate drugih kožnih problema, birate enzimatski piling ili nježnije opcije AHA kiselina u kemijskim pilinzima.

Kako prilagođavati piling ovisno o stanju kože?

Baš kao i svaki drugi proizvod! Naime, koža se mijenja s klimatskim uvjetima, godišnjim dobima, uz starenje, promijene u razinama hormona, stres, lošu prehranu i dehidraciju.

Utoliko, preporučuje se osluškivati kožu kako biste shvatili što joj u tom trenu treba. Možda će vam glikolna kiselina savršeno odgovarati, no u jednom trenu vam postane prejaka – tada je virjeme za pronalazak novog pilinga.

Dodatni benefiti eksfolijacije koje možda niste znali:

• Pomaže koži obnoviti se i skinuti mrtve stanice
• Pomaže kozmetici bolje penetrirati u kožu
• Mehanički pilinzi sa soli bogati su mineralima
• Prirodni pilinzi često imaju antibakterijske vrijednosti
• Mehanički pilinzi s kavom pomažu i smanjiti otečenost
• Četke za čišćenje lica mogu biti previše eksfolijacije za dnevnu uporabu
• Prečesto korištenje pilinga stanjuje kožu pa tako može dovesti do bora
• Prečesto korištenje pilinga može uništiti kožnu barijeru i prouzročiti iritacije
• Prečesto korištenje pilinga može ukloniti zdravi sloj masnoće s lica i tako dovesti do pojave prištića
• Koža se i prirodno ljušti, no piling u tome doista pomaže

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@emmahoareau, @lenamaiah)

Učitati još
Zatvori