Svi imamo mimičke bore. Evo kako nastaju – i kako ih ukloniti
Svi imamo mimičke bore. Evo kako nastaju – i kako ih ukloniti

Svi imamo mimičke bore. Evo kako
nastaju – i kako ih ukloniti

Ne želimo biti dramatični – ali onoga dana kada se krenemo smijati, utabavamo mjesto za prve mimičke bore koje će se pojaviti 20-ak godina kasnije. Upravo su mimičke bore i prve bore koje dobivamo, a kako samo ime kaže, nastaju radi mimike.

Ove bore su doslovno pregibi u koži koji su se previše puta ponovili, a za razliku od svih ostalih nose malu dozu šarma. Naime, one nam omogućuju da kreiramo pojedinu emociju; naglasimo tugu, sreću, iznenađenje…

Mimičke bore većinom ne vidimo, bez obzira na uzastopno ponavljanje – sve do otprilike 25. godine. Saznajte i zašto.

Što su mimičke bore?

Mimičke bore su bore koje se pojavljuju kao rezultat ponavljajućih pokreta mišića lica tijekom vremena. One su često posljedica izražavanja emocija i gestikulacije lica. Nazivaju se “mimičke” jer su povezane s pokretima mišića koji se koriste za izražavanje emocija poput smijeha, brige, ljutnje ili iznenađenja.

Najčešće mjesto gdje se pojavljuju mimičke bore je oko očiju, oko usana, između obrva i na čelu. Ove bore su posebno vidljive kada se mišići lica kontrahiraju, kada se smijemo ili podižemo obrve.

Dok su mimičke bore prirodni dio procesa starenja kože, one se mogu pojaviti i kod mlađih osoba ako su izložene čestim ili snažnim mimičkim pokretima. Također, vanjski čimbenici poput izlaganja suncu, pušenja ili loše njege kože mogu ubrzati pojavu ovih bora.

Intensive Retinol serum

Kako i zašto nastaju mimičke bore?

Kada se ovi mišići lica kontrahiraju, koža preko njih se proteže i nabora, a s vremenom te ponavljane kontrakcije dovode do stvaranja vidljivih linija i bora.

Kako starimo, proizvodnja kolagena i elastina u koži se smanjuje, što rezultira gubitkom elastičnosti i čvrstoće kože. Kombinacija ovog gubitka elastičnosti i ponavljajućih mišićnih kontrakcija s vremenom dovodi do trajnog stvaranja mimičkih bora. Naravno, pojava mimičkih bora je subjektivne prirode i ovisi o pojedincu. Nekima će kolagen i elastin propadati brže radi loših životnih navika ili nezaštićenog izlaganja suncu, dok će drugima primjerice masna koža spriječiti očekivano boranje kože. Ne smijemo zaboraviti i da kontroliranje facijalnih ekspresija pomaže odužiti nastanak bora…

Intensive Retinol serum

Koji je najbolji sastojak za targetiranje mimičkih bora?

Najbolji sastojak protiv mimičkih bora može varirati ovisno o tipu kože i individualnim potrebama. Međutim, najučinkovitiji sastojci za pomlađivanje, pa tako i za mimičke bore su retinoidi. Ovi derivati vitamina A, poput retinola, tretinoina ili retinala, potiču obnovu stanica kože, smanjujući fine linije i bore te poboljšavajući teksturu kože.

A upravo se retinol nalazi u novom uljnom serumu koji će targetirati baš sve tipove bora, bilo da su od mimike, starenja i sunčeva oštećenja.

Serum koji će oduševiti mlađe, kao i zrelije kože

Institut Esthederm predstavlja novu inovaciju na području well aginga, a to je Intensive Retinol serum. Upravo je retinol, u postotku od 0,3%, odabran kao zvijezda ovog seruma jer fantastično zaglađuje bore, ujednačava ten i učvršćuje kožu.

Međutim, za razliku od većine seruma na tržištu, ovaj dolazi u zanimljivoj uljnoj formuli koja istovremeno garantira njegu, antioksidativno djelovanje te osigurava stabilnost i visoku djelotvornost retinola.

Uz retinol, serum sadrži visokokvalitetna biljna ulja koja pridonose tome da koža fantastično podnosi djelovanje retinola, bez potencijalne iritacije. Ulje sjemenki marelice i samo je bogato vitaminom A, kao i vitaminom E te oleinskom i linolnom masnom kiselinom, koje kožu zaglađuju, smanjuju iritacije te dubinski vlaže kožu. Ulje limnante je bogato rijetkim masnim kiselinama koje imaju iznimna svojstva zadržavanja vlage te stvaraju nekomedogeni film na površini kože dok je ulje zemnog badema umirujućeg i antioksidativnog djelovanja, zahvaljujući oleinskoj kiselini, sterolima i vitaminu E.

retinol

Kako djeluje Intensive Retinol serum?

On potiče staničnu obnovu i sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, smanjuje bore (plitke i duboke), briše znakove foto-starenja i ožiljke, njeguje i omekšava kožu, pruža antioksidativnu zaštitu, hidrira i umiruje.

Za učinkovitost djelovanja potrebno je serum koristiti svakodnevno u sklopu večernje rutine dva mjeseca. Preporučuje se stavljati ga na suhu kožu nakon pranja lica te obavezno popratiti kremom za lice, kao završim slojem.

Kako sadrži retinol, proizvod se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao ni tijekom ljetnih mjeseci.

retinol

Intensive Retinol serum – kliničko ispitivanje učinkovitosti na bore:

1. Nakon 7 dana volumen i dubina bora smanjeni su za 11%.*

*Rezultati izmjereni fringe projekcijskom metodom (DermaTOP (Eotech)) na 31 pacijentu s izraženim borama oko očiju i na licu

2. Zadovoljstvo pacijenata:
91 % pacijenata smatra kako im je koža zaglađena odmah po korištenju seruma**
79 % pacijenata smatra kako im je ten ujednačeniji nakon 28 dana korištenja seruma**

**Ispitivanje zadovoljstva provedeno na 33 pacijenta volontera s izraženim borama oko očiju i na licu

Institut Esthederm Intensive Retinol serum nabavite u probranim ljekarnama i online shopovima.

Foto: PR, Unsplash, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori