Razgovarali smo s profesorom Miroslavom Radmanom o budućnosti skincarea
Razgovarali smo s profesorom Miroslavom Radmanom o budućnosti skincarea

Razgovarali smo s profesorom Miroslavom
Radmanom o budućnosti skincarea

Ove godine je na tržište stigao jedan od najinovativnijih age management seruma dosad, a riječ je o Age Proteomu brenda Institut Esthederm. I kada kažemo najinovativnijih, doista pričamo o tehnologiji koja je dosad bila neviđena u skincare industriji.

Naime, iza ovog proizvoda stoji 12 godina istraživanja kako zapravo stanice kože stare, na kojemu su radili poznati hrvatski genetičar i stanični biolog profesor Miroslav Radman i Jean-Noël Thorel, osnivač tvrtke NAOS, poznate po brendovima Bioderma, Institut Esthederm i Etat Pur. Proizvod je dakle direktan rezultat staničnih otkrića profesora Radmana i, iz toga razloga, sadrži najinovativniju biotehnologiju na svijetu.

Popričali smo s profesorom Radmanom o njegovom radu u suradnji s NAOS-om, budućnosti skincarea, ali i kako se to preslikalo na njegovo privatno iskustvo korištenja preparativne kozmetike.

NAOS
NAOS
Jean Noel Thorel - osnivač tvrtke Naos i profesor Miroslav Radman
  • Kako izgledaju vaše i NAOS-ove zajedničke vizije o održavanju kože, pa i generalno svih stanica u tijelu, mladima?

Koža je specifičan organ koji bazično stari kao i ostali organi, a stanicama kože potrebni su (kao i svim stanicama) kisik, voda, elektroliti i hranjivi sastojci koje stanica ne može sama sintetizirati. Dakle –ponajprije oksigenacija i hidracija – kako bi stanice preživjele i mogle se obnavljati. Nikakav tretman ne bi trebao ometati prirodne stanične procese reparacije i samo-održavanja. Pomoći prirodnim procesima poželjne su intervencije.

Kada kozmetička intervencija ometa, ili zamjeni, prirodni proces, onda posljedice mogu biti gore od primarnog uzroka. Izazov svakom kozmetičkom ili medicinskom tretmanu je da bude u potrebnom skladu (harmoniji) sa svim ostalim procesima u stanici, inače će tretman često prouzrokovati više problema ( tzv. sekundarnih efekata) nego što će ih riješiti. To je zajednička vizija NAOS-a i MedILS-a.

  • Vaš rad, kao i djelovanje NAOS Aging Science tima, doveo je do novih otkrića u funkcioniranju odnosno starenju kože. Što je najbitnije znati?

Najbitnije je znati do čega nas je dovelo 15 godina istraživanja, a to je da sada znamo koja je osnovna kemija starenja, i svih bolesti starenja, a to je korozija (oksidacija) proteina – nosioca svih bioloških funkcija. Sve dok svi proteini rade besprijekorno, nema razloga za patologije/bolesti.

NAOS
Institut Esthederm Age Proteom
NAOS
Medils, Institut profesora Miroslava Radmana
  • Ako je oksidacija glavni uzrok starenja, koliki udio u tome ima sunčevo zračenje, koje se smatra jednim od direktnih neprijatelja kože?

Radioliza vode UV i vidljivim svjetlom proizvodi vrlo efikasno OH-radikale koji su najagresivniji u oštećenju proteina. Dakle, u usporedbi s ostalim organima, stanicama kože je najpotrebnija zaštita proteina od UV i vidljivog svjetla.

  • Prema vama, je li budućnost anti-aginga ustvari u suplementaciji, naspram kozmetike? Kaže se kako ljepota dolazi iznutra…

Najbolje bi bilo kombinirati kozmetiku i suplementaciju. Suplementacija bi pomogla i ostatku organizma da beneficira od anti-aging tretmana.

  • Iz vaše pozicije, kao genetičara i staničnog biologa, čime najviše možemo utjecati na dobar izgled kože, ali i na njenu kvalitetu i zdravlje?

Dobar izgled kože – ljepota –je manifestacija kvalitete i zdravlja kože! Odgovor na pitanje je: efektnom zaštitom protein od korozije. Takvu zaštitu našli smo kod robusnih “neuništivih” organizama i uključili u Age Proteom. Suradnja NAOS-a i MedILS-a bila je ključna u razvoju Age Proteoma, a zanimljivo je spomenuti da jedini laboratorij NAOS-a izvan Francuske se nalazi upravo u Hrvatskoj, u MedILS-u.

NAOS
NAOS
Profesor Miroslav Radman
  • Jeste li ikada pomislili da ćete sudjelovati u kreiranju anti-aging kozmetike? Je li ovo iskustvo, i veća izloženost preparativnoj kozmetici, utjecala na vašu svakodnevnu rutinu njege?

Nisam nikada pomislio da ću se baviti kozmetikom sve dok nisam upoznao mog prijatelja g. Jean-Noël Thorela, osnivača NAOS-a. Odmah, na samom početku, složili smo se da nas zanima samo biološka kozmetika – uspostavljanje biokemijskog sklada izgubljenog zbog starenja, to jest vraćanje kože unesrećene starenjem u stanje kože djece. Kod dječje kože, rane i oštećenja brzo zarastaju bez vidnih ožiljaka (što nije slučaj kod starijih osoba). To je dijagnoza zdrave, funkcionalne kože.

Da, pazim više na hidrataciju kože vodom i hidratantnim kremama, ali ne mogu znati ima li korisnog efekta jer nemam kontrolu za koju bih trebao identičnu kopiju sebe, i koja ima identičan stil života, osim što ne mari za kožu! Nije lako znanstveno eksperimentirati na ljudima…

Foto: PR

Učitati još
Zatvori